Berkecz Balázs blogja

Kettős mérce a politikai akcióknál, avagy folyamatban az első büntetőügyem

2017. július 06. 20:10 - BerkeczBalazs

A napokban a rendőrség garázdaság elkövetésének gyanúja miatt meghallgatásra rendelte be sorban az Együtt azon politikusait és aktivistáit, akik ez év április 12-én Gulyás Márton fogvatartása ellen tiltakozva tojással dobálták meg a Gyorskocsi utcai fogda vaskapuját. Engem is. Az eset közel három hónapja történt, láthatóan nem kapkodnak, míg egy szerintünk jóval enyhébb ügyben a helyszínen előállították, őrizetbe vették és gyorsított eljárásban ítélték el Gulyás Mártont és Varga Gergőt. Milyen is a kettős mérce a hazai igazságszolgáltatásban?

buntetougy.png

Mint ismeretes: a Sándor-palotát egy április 10-i tüntetésen sárga festékkel megdobni próbáló Gulyás Mártont bűnösnek találta, és 300 óra fizikai közérdekű munkára ítélte a bíró a gyorsított eljárásban. Az aktivista társtettesként követett el garázdaságot és rongálást a bíróság szerint. A másik vádlott, Varga Gergely szintén bűnös társtettesként elkövetett garázdaság és rongálás bűncselekményében. A rá kimért ítélet 200 óra közérdekű munka. Ha Gulyás és Varga nem tudja teljesíteni a közmunkát, akkor fogházban kell letöltenie a pofátlan mértékű büntetést.

De ne szaladjunk ennyire előre, április 12-én, amikor az Együtt politikusaival (Spät Judittal, Juhász Péterrel, Lázár Róberttel és Pataki Mártonnal) eldöntöttük, hogy Gulyás Márton fogvatartása ellen tiltakozva tojással dobálták meg a Gyorskocsi utcai fogda vaskapuját, akkor már második napja tartották fogva Gulyás Mártont és Varga Gergőt. Mindkettejüket politikai véleménynyilvánítás közben vitték el a rendőrök, egyikük sem akart senkit megfélelmlíteni és egyikük sem akart személyben kárt tenni egy a gyülekezési törvény ahtálya alá tartozó rendezvényen, ahogy mi sem ezt terveztük, hanem a markáns politikai véleményünket fejeztük ki egy látványos, előre bejelentett akcióban.

fullsizerender_15.jpg

Az előre bejelentett tojásdobálás a Gulyást és Vargát is őrző Gyorskocsi utcai fogda vaskapuját érte, és a kivonuló rendőrök kvázi tettenértek bennünket, viszont miután az adatainkat felírták szabadon távozhattunk. Ahogy Juhász Péter, az Együtt elnöke is megfogalmazta már: felmerül a kérdés, hogy ha minket ezért, garázdaságért, büntetőeljárásban, nyilvánvalóan csoportosan elkövetve nem állítottak elő, akkor hogy lehetséges az, hogy Gulyás Mártont és Varga Gergőt - akik nem csoportosan követték el a Sándor-palotánál az akciót - azonnal előállították, és közel 3 napig őrizetben tartották? 

Szerintünk nyilvánvaló, hogy a rendőrségen keresztül a hatalom meg akarja félemlíteni a civileket, a Fidesz kormánya pedig nem akarja meghallani az ellenvéleményeket.

Viszont ahhoz, hogy valami bűncselekmény legyen, nem elég az, hogy a bűntető törvénykönyvben szerepel a garázdaság tényállása, hanem a társadalomra való veszélyességnek is meg kell valósulnia egy időben. Szerintünk sem Gulyás Mártonék esetében nem valósult meg a garázdaság vétsége azzal, hogy egy festékes palackkal összekent egy épületet, sem nálunk nem valósult meg, hiszen a mi akciónk kizárólag a sajtótájékoztatóval egybekötött eseményre meghívott újságírók előtt történt, és egyértelműen a politikai véleménynyilvánítás keretei között értelmezhető.

Kíváncsian várjuk a büntetőügyünk folytatását és annak kimenetelét. Különösen azért, mert szemtanúja és elszenvedője voltam annak, amikor egy valóban félelemkeltő, verekedéssé fajult akcióban nem állított elő senkit a rendőrség, miközben az egyik öklös a rendőr szeme láttára, tőle 50 centiméterre landolt, és a súlyosan közveszélyes, büntetett előéletű figurától a videó tanúsága szerint is hangzottak el súlyos fellépéssel kísért fenyegetések a nyílt utcán. A rendőrség mindenféle eljárási hibákkal tarkítva végül bűncselekmény hiányában zárta le a nyomozást, mondván nem történt köznyugalmat zavaró incidens.

Nem szeretnék rendőrállamban élni, és olyanban különösen nem, ahol a politika irányítja a rendőrséget. Az Együtt a kormányváltás után megszünteti a politikusokat védő luxusrendőrségeket (TEK, Parlamenti Őrség), ezeket a forrásokat a rendőrség működésének javítására fordítjuk. És megszüntetjük a pártpolitikai befolyást a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok működésében.

A büntetőjogot az áldozatok védelme érdekében alakítjuk át. Nagyobb hangsúlyt helyezünk az okozott kár helyrehozatalára, megerősítjük az áldozatsegítő szolgálatot. A büntetőeljárások felgyorsítása érdekében kiemelten fejlesztjük a rendőrség rendelkezésére álló szakértői kapacitásokat.

 

------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/ 
 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr512645811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása