Berkecz Balázs blogja

Finanszíroz-e majd kieső bért a kormány?

2020. április 04. 11:10 - BerkeczBalazs

Április 4-én délelőtt a védekezésre elkülönített pénzügyi keretekről tett bejelentést Gulyás Gergely miniszter, megerősítette, hogy lesz béremelés az egészségügyben, miközben elmondta, hogy az elmúlt hetekben 30 ezer fővel nőtt a munkanélküliek száma. Gulyás szerint napi 4000 fő körüli a munkájukat elvesztők száma. Arról még nem adtak tájékoztatást, hogy az adókedvezményeken és a hitelmoratóriumon kívül milyen családokat érintő konkrét pénzügyi intézkedéseket, támogatásokat tervez a kormány. Feltételezem, hogy a címben megfogalmazott kérdésre is napokon belül megérkezik a válasz, de addig számoljunk egyet. Két közelmúltbeli - szerintem - nehezen védhető pénzügyi tranzakcióját vegyük alapul a kormánynak arra az esetre, ha azt találnák mondani, hogy a költségvetés nem bírna el egy ilyen támogatási konstrukciót. 

Nem szedem most elő a Magyarország által 2017-ben indított 440 millió eurós (160 milliárd forintos) vietnami segélyprogramot, mert akkor minden megkérdőjelezhető célra elköltött hazai adóforintot össze kellene szedni, de erre most nincsen kapacitásom. Viszont arra talán mindenki emlékszik, hogy idén január végén Szijjártó Péter külügyminiszter bejelentette: a gazdasági együttműködés ösztönzésére 600 millió eurós (kb. 216 milliárd forintos) hitelkeret nyitottak az Eximbanknál Szaúd-Arábiának, a világ egyik leggazdagabb országának. Majd alig egy hónapja, március 12-én, a hazai koronavírus járvány beindulásakor a kölcsönös gazdasági aktivitás elősegítése érdekében Orbán Viktorék egy 100 millió dolláros (kb. 34 milliárd forintos) hitelkeretet nyitottak Moldovának

A két hitelkeret összesen 250 milliárd forintot jelent a mai árfolyamon. Nézzük ez mire lenne elég, ha mondjuk a magyar állampolgárokra lenne elköltve.

2020. január 1-jétől a minimálbér bruttó összege 161 000 forint, a garantált bérminimum pedig 210 600 forint. Előbbi nettó 107 065 forintot, míg az utóbbi 140 049 forintot jelent. 

250 milliárd forintból nagyjából 779 ezer embernek tudna az állam három hónapig minimálbérnek megfelelő támogatást fizetni, míg ugyanez az összeg 595 ezer ember háromhavi nettó bérminimumnak megfelelő összegű támogatásra lenne elegendő. 

A KSH tavaly év végi adatai szerint 4 436 000 foglalkoztatott volt az országban, közülük kb. 820 000 közfoglalkoztatott, köztisztviselő vagy egyéb állami alkalmazott (egészségügyi dolgozók, pedagógusok, rendvédelmi szervek dolgozói, stb.), akik amúgy is az államtól kapják a bérüket.

Ha a 3,6 millió nem állami szektorban dolgozót vesszük alapul, akkor minden ötödik ilyen munkavállalónak jutna minimálbérnek megfelelő összegű támogatás 3 hónapig csak abból a pénzből, amit hitelkeretként odalöktek Orbánék Szaud-Arábiának és Moldovának. És most nem számoltam a kongó stadionokra, kisvasútra, miniszterelnöki különgépre, haverokra, és egyéb sötét dolgokra költött közpénzzel. 

És ne felejtsük el, 2000 milliárd forintot biztosít nekünk az EU a járvány ellen, aminek a sorsáról még semmit nem hallottunk. Érdemes számolni és gondolkozni.

orban_karmelita.pnga kép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr3015590276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása