Berkecz Balázs blogja

A Monty Python-csoport is megirigyelné Orbánék ténykedését

2016. május 31. 15:15 - BerkeczBalazs

Ha nem lenne a maga valóságában súlyosan tragikus és szomorú az ügy, akkor még az angol humor legendái, a Monty Python-csoport is megirigyelné Orbánék ténykedését a Zrínyi Emlékév kapcsán, olyannyira abszurddá vált mára a történet.

Mint ismeretes 2015. július 21-én még úgy tűnhetett, hogy a Magyar Kormány kiemelt célnak tekinti a Nemzeti Várprogram megvalósítását, így a  Program részét képező kiemelt jelentőségű, a  nemzeti kulturális örökség körébe tartozó, állami tulajdonú szigetvári vár felújítását is. Sőt, a Program ütemezése szerint a legelső helyet is Szigetvár legfontosabb épülete kapta, így már 2016-ban, meg kellene valósulnia a szigetvári vár fejlesztésének.

A szigetváriak így örömmel értesültek arról is, hogy 2015 novemberében a Magyar Kormány az 1566. évi szigetvári ostrom és az ott tanúsított hősies helytállás, valamint Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulója emlékére a 2016. évet „Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566” emlékévvé nyilvánította.

Én magam sohasem bíztam Orbán Viktorban és csapatában, de a szigetváriak közül sokan bíztak abban, hogy a Magyar Kormánynak nem csak a szavak szintjén fontos a keresztény Európát védő Zrínyi Miklós emléke, és még az idei emlékév szeptemberi csúcsáig - Áder János magyar, Recep Tayyip Erdogan török és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő szeptember 7-i szigetvári látogatásáig - elkészül a szigetvári vár falainak felújítása, az északi kazamatasoron még az első Orbán-kormány idején elindult, majd félbemaradt fejlesztés befejezése, és egy Zrínyi-terem valamint egy keresztény kápolna épül a várban.

mi_a_baja_orbannak_zrinyivel.png

Ehhez képest még egy kapavágás sem indult a szigetvári várban alig három hónappal a három államfő látogatása előtt, de még csak egy közbeszerzés sem jelent meg arra, hogy a magyar állam, mint a vár tulajodonsa valamilyen felújítási munkát beszereztessen valamely szervezete révén. 

Sőt, a Baranya Megyei Kormányhivatal 2016 május 26-án kelt határozatában arra kötelezte a szigetvári vár vagyonkezelőjeként is működő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-t, hogy - jókarbantartási kötelezettségének eleget téve - három hónapon belül tegye rendbe a szigetvári vár életveszélyes állapotú várfalszakaszait, így a nyugati várfal-kötőgátat, az északi várfal-kötőgátat, a dél-nyugati bástyát, a déli várfalat és főbejáratot és az észak-keleti bástyát tegyék rendbe szerkezetileg, de előírták az első Orbán-kormány alatt félbehagyott kazamata-sor vízszigetelését és tátongó nyílásainak lezárását. 

Ez már csak azért is érdekes, mert Vass Péter, Szigetvár polgármestere Facebook-oldalán arról tájékoztatta a lakosságot, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központban, a múlt hét csütörtökén folytatott személyes tárgyalása eredményeképpen, hogy "az idei évben csak az alábbi fejlesztések készülnek el:
- az egyik hosszanti várfal (Szent I. ltp. felőli) teljes rekonstrukciója,
- a Várban a közlekedő utak teljes felújítása,
- a Várban valamennyi kerti bútor cseréje,
- a Várban a belső világítás teljes megújítása,
- Kapitány Pince felújítása,
- a Rendőrség előtti térburkolat aszfaltozása,
- Zrínyi-terem ideiglenes megvalósítása az Andrássy-kastélyban.
Az idén elmaradó munkálatok jövő év (2017.) végére valósulnak meg. Ezek konkrétan: a hosszanti várfal felújítása (strand felőli), a csónakázó tó felőli várfal teljes felújítása, a kazamata soron levő szálloda építésének befejezése." 

Vagyis ezen tájékoztatás szerint csak az egyik várfalszakaszt újítanák fel idén, miközben a Kormányhivatal szerint életveszélyes több várfalszakasz is északon, nyugaton és délen.

Ráadásul az Orbán-kormány „Zrínyi Miklós-Szigetvár 1566” emlékéve meghirdetéséről szóló 1834/2015. (XI. 24.) számú határozata értelmében 2016 augusztus 31-ig már nemzeti emlékhellyé kellene nyilvánítaniuk a szigetvári várat.

Mindeközben az emlékévi rendezvényekre szánt források sem kezdtek el csordogálni, Szigetvár polgármestere ezért arra panaszkodott két hete a Dunántúli Naplónak adott nyilatkozatában, hogy sajnos már voltak olyan rendezvényeik, amelyek nem fértek bele az emlékév országosan kialakított koncepciójába, így az önkormányzat már több mint 4,5 millió forintot költött saját forrásból. 

A helyzet annak ellenére ilyen tragikusan kiábrándító, hogy az Orbán-kormány azt a Hóvári Jánost nevezte ki a Zrínyi Miklós Emlékév Emlékbizottság elnökének, aki Orbán tavalyi születésnapján, kereken egy évvel ezelőtt azt a szörnyen emlékezetes hálálkodó misét szervezte.

Szégyenletes és felháborító az, ahogyan az Orbán-rezsim kezeli ezt a valóban fontos, és pártpolitikai érdekeken magasan felülívelő emlékévet.

Én nem kívánok boldog születésnapot a magát a keresztény Európa megmentőjeként láttatni kívánó álszent Orbánnak, nem szervezek érte misét sem, csak annyit üzennék, hogy legalább idén illene a mindenkori magyar kormánynak tisztességgel megemlékeznie a keresztény Európa valódi megmentőjéről, Zrínyi Miklósról, és legalább egy fél stadionnyi pénzt elköltenie azért, hogy szégyen szemre ne omoljanak le azok a dicső falak, amelyeket Zrínyi és hős katonái az utolsó leheletükig védtek.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr528764410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása