Berkecz Balázs blogja

Így ünnepel Orbánisztán: közmunkából jobbágysors

2016. május 18. 07:30 - BerkeczBalazs

Gondolta volna, hogy a cukorborsó leszedése olyan fontos egyes önkormányzati földeken, hogy akár még ünnepnapon is berángatják emiatt dolgozni a szerencsétlen közmunkásokat magukat kereszténynek hazudó pártok polgármesterei? Diósviszlóban például ez történt pünkösdhétfőn. Így lesz a közmunkából jobbágysors.

orbanisztan.png

A diósviszlói boltos, Pápai Sándor kapta fel a fejét, hogy miért is van nagy közmunkás mozgósítás a falujában pünkösdhétfőn, követte a nyomokat és videóra is vette, ahogyan az önkormányzat által kivezényelt tucatnyi közmunkás cukorborsót szed ünnepnapon.

Miután a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 102. § szerint pünkösdhétfő munkaszüneti nap, így a törvény szerint a közmunkásokat legfeljebb akkor lehetett volna  ezen a napon munkára kötelezni, ha a munkavégzésre baleset, elemi csapás, súlyos kár, továbbá az egészséget vagy a környezetet fenyegető veszély megelőzése vagy elhárítása, továbbá a vagyonvédelem érdekében került volna sor.

Az RTL is beszámolt az ügyről, az általuk megszólaltatott ügyvéd, Nyirai Károly szerint is jogellenes volt a közmunkásokat pünkösdhétfőn kivezényelni pünkösdhétfőn.

Diósviszló község Fidesz-KDNP színekben mandátumot szerzett polgármestere mégis arrogáns módon reagált. Keserűné Nagy Margit azt írta az RTL-hez eljuttatott közleményében, hogy "a cukorborsó emberi élvezetre alkalmas szedésre kész állapota nem az ünnepnapokhoz, nem a munkaszüneti napokhoz, nem a napi 8 órás munkanapokhoz igazodik." 

Mi viszont az Együttben azt gondoljuk, hogy a törvények azért vannak, hogy betartsák őket, ezzel szemben Diósviszló fideszes-kereszténydemokrata polgármesterét jól láthatóan nem érdekli a munka törvénykönyve, és egyáltalán nem érdekli az általa vezetett település lakosainak magánéletének szentsége. Éppen ezért felszólítom Keserűné Nagy Margitot, hogy kérjen bocsánatot az általa megalázott közmunkásoktól és mondjon le polgármesteri mandátumáról!

Elég volt abból, hogy ebben az országban bárki bármikor megalázhatja a kisembert! 

Ma már mindenki számára világos: az Orbán-kormány nem versenyképességet és biztos jövőt jelentő tudásalapú társadalmat és gazdaságot akar építeni. Helyette a „munkaalapú társadalom” nevű lázálom megteremtésébe kezdett, ami állami foglalkoztatási programokban bővelkedő, kínai összeszerelő üzemmé alakítaná át hazánkat, ahol nem számítanak a munkavállalók jogai. Ahol minden kisember jobbágy és alattvaló.

Ki kell mondani: a Fidesz új feudalizmust épít az országban. Ennek részeként valódi munkahelyteremtés helyett megalázó, kiút nélküli közmunkára kényszerít sokakat. Ez az út csapda, ahonnan azonnal vissza kell fordulni!

Az EGYÜTT politikai közössége hisz abban, hogy

  • A szociális piacgazdaság az a gazdasági modell, ami a legmagasabb életszínvonalat képes létrehozni. A tartós foglalkoztatási válságra a piaci, azaz valódi munkahelyek létrejöttének elősegítése jelenti a legjobb megoldást.
  • A piac önmagától azonban nem fogja megoldani hazánk foglalkoztatási problémáit. Meg kell haladni a ’90-es évek liberális konszenzusát: az államnak aktívabb szerepet kell vállalnia a munkaerőpiacon, mint korábban, és változatos formákban.
  • A magas munkanélküliség és a rossz foglalkoztatási körülmények súlyosan veszélyeztetik Magyarországon a demokratikus és piacgazdasági intézmények hitelességét. Emiatt munkahelyteremtésre többet kell fordítanunk a közösből. Ez tudja csak garantálni, hogy hosszútávon békében, jogállamban és jólétben éljünk.

A szakszerű és felelős kormányzás elindítaná és belátható időn belül lehetővé tenné a felzárkózást. A Pápa Levente által vezetett Váradi András Alapítvány, az EGYÜTT közpolitikai alapítványa ezért szakpolitikai javaslatok sorát fogja tenni ennek az összetett problémának a megoldására, részterületről részterületre haladva.

Elsőként a kilátástalan közmunkába szorított álláskeresők számára dolgozunk ki egy olyan programot, amellyel többségük végre valódi munkahelyhez jutna. A közmunkarendszer ugyanis jelenlegi formájában sem a munkaerőpiacra nem vezet vissza, sem a megélhetéshez nem nyújt biztonságot. Célunk, hogy a zsákutcát jelentő és ma megalázó körülmények között végzett közmunka helyett minél többeknek nyújtsunk segítséget ahhoz, hogy valódi munkát találjanak, olyat, amellyel ismét elkezdhetik tervezni saját és családjuk jövőjét.

Ha te is dolgoznál azért, hogy jobb hely legyen Magyarország, tegyük EGYÜTT!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr368724700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása