Berkecz Balázs blogja

Mit jelent az orbáni illiberalizmus?

2017. június 10. 14:48 - BerkeczBalazs

Orbán Viktor maffiafőnök egy illiberálisnak nevezett államot épít 7 éve a seftes haverjaival. A Fideszben soha nem volt erős az ideológiai töltet, hacsak a pénz és a hatalom imádatát nem akarjuk ideologizálni. Viszont a temérdek közpénzt felemésztő, göbbelsi módon felépített, kizárólag a fideszes propaganda céljait szolgáló közmédia és kormányzati kommunikáció folyamatosan és katatón módon valamilyen illiberalisnak nevezett államról vartyog. Mégis mit jelent az orbáni illiberalizmus?

mit_jelent_az_orba_ni_illiberalizmus.png(az eredeti kép forrása: Johanna Medvey

Mivel az illiberalizmus, mint fogalom a liberalizmus ellentéteként jött létre, ezért induljunk ki abból, hogy mi a liberalizmus. (Itt jegyzem meg zárójelben, hogy a köpönyegforgató Orbán 1992 és 2000 között a Liberális Internacionálé alelnöke volt.)
 
A WikiPédia szócikke szerint a liberalizmus, más néven szabadelvűség, a szabadságot jelentő liberty szó után alapvetően a személyes szabadságon és törvény előtti egyenlőségen alapul, vagyis a szabad gondolatok széles spektrumát jelentő eszmerendszer, melyek közös vonása, hogy az egyén szabadságát jelölik meg mint legfontosabb politikai célt. Gyökerei a 17–18. századra, a felvilágosodás idejére nyúlnak vissza. Olyan korábbi alapvető elveket tagadott meg, mint az uralkodók isteni felhatalmazása, az öröklött kiváltságok, államvallás és protekcionizmus.

A liberalizmus különböző formái nagyon különböző politikai megoldásokat kínálhatnak, de néhány dologban általában egyetértenek, mint például a gondolkodás és szólás kiterjedt szabadságában, a jogállamban, a gondolatok szabad áramlásában, a magántulajdonban, a szabadpiacban, a kormányzat átláthatóságában, és - más ideológiákkal együtt - a szabad választásokban. A magyar nemzet polgárainak szabadságáért küzdő legnagyobb liberális hőseink: Kossuth Lajos és Deák Ferenc voltak.

A politikai liberalizmus a klasszikus liberalizmus politikai komponenseként, John Locke, Montesquieu, John Stuart Mill és mások nézeteinek szintéziseként indult. A korábbi isteneredetű felfogással szemben a liberálisok szerint a társadalom és a törvények kiindulópontja az egyén, akinek jogai a természetjogon alapulnak. Támogatja a társadalmi szerződést, aminek alapján az állam polgárai a törvényeket hozzák, és egyetértenek abban, hogy alávetik magukat nekik. Úgy gondolják, hogy az egyének tudják a legjobban, mi a jó nekik. A politikai liberalizmus választójogot ad minden felnőtt állampolgárnak nemre, rasszra, nemzetiségre, vallásra, gazdasági státusra való tekintet nélkül.

Vagyis, a liberális, szabadelvű emberek szerint alapvető érték:

  • az uralkodók isteni felhatalmazásának elutasítása,
  • az öröklött kiváltságok létének elutasítása,
  • állam és vallás kettéválasztása,
  • hisznek a gondolkodás és szólás kiterjedt szabadságában,
  • a jogállamban,
  • a gondolatok szabad áramlásában,
  • a magántulajdonban,
  • a szabadpiacban,
  • a kormányzat átláthatóságában,
  • és - más ideológiákkal együtt - a szabad választásokban.

Viszont, ha ezeket megfordítjuk, akkor egy orbáni illiberális államban:

  • normális az uralkodók isteni felhatalmazása (Orbán vezér),
  • az öröklött kiváltságok léte elfogadott (Orbán-klán, Rogán-klán, Lázár-famíilia, stb.),
  • megtörténhet állam és vallás összemosása (csak gondoljunk az egyházi iskolák támogatásának ügyére, akik cserében szófogadó alattvalókat nevelnek),
  • nem hisznek a gondolkodás és szólás kiterjedt szabadságában (gondoljon mindenki az egyre durvább vélemény-terrorra a munkahelyeken, ahol lecsekkolják a dolgozók közösségi oldalát, vagy a banánköztársaságokban is csak szemlesütve vállalható mészároslőrinci strómanok által elfoglalt médiára, vagy az aljas propagandacélokat szolgáló közmédiára),
  • nincs jogállam (poltpéteri elfoglalása az igazságszolgáltatásnak, lázárjánosi propaganda-dilettantizmus a közigazgatásban, handótündei bíráskodás, pintérsándori olajozottság a rendőrségen, civilek vegzálása, stb.),
  • nem hisznek a gondolatok szabad áramlásában (vidnyánszkyattilai és eperjekárolyi kommersz kevertre hajazó műízű kultúra),
  • nem hisznek a magántulajdonban (magán nyugdíjpénztárak lenyúlása, kizsarolt cégeladások haveroknak, stb.),
  • nagy ívben tesznek a szabadpiacra (lezsírozott közbeszerzések, fideszesre állított földpiac, trafikmutyi, stb.),
  • minden létező módon akadályozzák a kormányzat átláthatóságát (közérdekű adatigénylések ellehetetlenítése, a lopások törvényessé tétele, stb.),
  • és minden lehetséges módon blokkolják a szabad választásokat (a fideszesre szabott választási törvény és Kubatov kopaszainak akciója a választási irodánál mindent elmond erről).

Tényleg ezt akarjátok fröcsögő szájjal liberálisozó honfitársaim? Tényleg alattvalók és szolgák akartok lenni a saját országotokban szabad és önálló emberek helyett?

Mi az Együttben tudjuk, hogy a pénz- és hataloméhes Orbán-párti maffiózók koszos mancsával felépített illiberális rezsim által lerakott alapzatra nem építhető szabad köztársaság. A ma uralkodó rendszer jogfosztással épült ki, ezért a választópolgároktól a régi rezsimmel mindenben szakító kormányváltásra és szakértő kormányzásra kell mandátumot kérnünk. Így a győzelem maga számolja fel a rezsim alkotmányos kereteit, az elnyomó tisztségviselőket megfosztja hivataluktól, és lehetőséget teremt egy új köztársaság alkotmányának konszenzusos megalkotására. A demokratizálásnak elengedhetetlen része a jogfosztottak igazságtétele és kárenyhítése, az ellopott közvagyon visszaszerzése, és a felelősök elszámoltatása.

Így lesz Magyarország újra szabad, igazságos és sikeres ország!

 

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr3712583543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása