Berkecz Balázs blogja

Nyomoznak a pécsi önkormányzat gazdasági ügyei miatt

2018. augusztus 29. 22:30 - BerkeczBalazs

Mint ismeretes: a pécsi önkormányzat az elmúlt évben csődközeli helyzetbe került, ami több kérdést vet fel, többek között a hűtlen kezelés gyanúját.

  • 2017 júliusa óta ismert, hogy sokmilliárdos lyuk van a pécsi gazdálkodásban.
  • A pécsi fideszes vezetők 5 milliárdról kezdtek beszélni, de végül 12 milliárdnál is nagyobb állami segítségre volt szükség.
  • A Hoppál Péter vezette "tényfeltáró bizottság" szerint a 9 évvel ezelőtti városvezetés a hibás, miközben 2013-ban már kifizette az állam az addig összegyűlt pécsi önkormányzati adósságot.
  • Idén áprilisban tettem feljelentést ismeretlen tettesek ellen költségvetési csalás, illetve hűtlen kezelés, valamint hanyag kezelés bűncselekménye megvalósulása gyanúja miatt, de végül csak most, augusztusban indult el a bűntetőeljárás hűtlen kezelés gyanúja miatt.

20120421180.jpg

Akik rendszeresen olvassák a blogomat, azok feltehetőleg tudják már, hogy az aktív politizálástól visszavonultam, de a még politikusként megkezdett ügyeim szálait illik elvarrnom, ezért számolok be arról, hogy mik a fejlemények ebben az ügyben is. Nincsenek illúzióim a hazai hatóságokkal kapcsolatban, a feljelentést ebben az ügyben is azért tettem alapvetően, hogy nyoma legyen annak, ami Pécs városával történt. A feljelentés napján írt blogbejegyzésemben már kifejtettem, hogy miért léptem, de kicsit tömörebben itt is összefoglalom.

Pintér Sándor belügyminiszter 2013 decemberi pécsi sajtótájékoztatójáról a Magyar Nemzet úgy számolt be, hogy a miniszter azt mondta: a pécsi önkormányzatnak a korábban meglévő 43,2 milliárd forintos adósságállományát nullára csökkenti az állam. Páva Zsolt, Pécs polgármestere akkor a bejelentésről azt mondta a sajtónak, hogy az a tény, hogy Pécs adóssága megszűnik, ahhoz hasonlatos, mint amikor egy fuldokló oxigénhez jut.

Ehhez képest egy év múlva, 2014. december 4-én már arról számolt be Magyarország Kormányának hivatalos weboldala, a kormany.hu, hogy több mint 12 milliárd forint rendkívüli önkormányzati támogatásról döntött a kormány, és a legmagasabb összeget Pécs kapja, a baranyai megyeszékhely 1 milliárd 362,5 millió forintra jogosult.

2016 december 21-én a Pécsi Stop arról írt, hogy majdnem 1,5 milliárd forintot kért rendkívüli önkormányzati támogatásként Pécs a Belügyminisztériumtól, de csak 86 milliót kaptak. Kérdésükre a városháza azt közölte, hogy mégsem aggódnak, mivel az iskolák működtetését is elviszi az állam, így 2017-ben majdnem 1,5 milliárd forinttal kevesebb kiadása lesz Pécsnek.

2017 júliusában Páva Zsolt, Pécs MJV polgármestere azt nyilatkozta a Szabad Pécsnek, hogy Pécs önkormányzatánál „5 milliárd a hiány, hogy nehézség van, sosem tagadtam, év végére stabilizálódhat a pécsi helyzet.”

2017 augusztus 31-én Orbán személyesen érkezett Pécsre, hogy megnézze a városvezetők vergődését, ekkor szólítottam fel először a 24 milliárdos mínuszt okozó városvezetést lemondásra.

Pár nappal később, 2017. szeptember 5-én megjelent interjúban Csizi Péter pécsi fideszes országgyűlési képviselő, a helyi Fidesz-KDNP-frakció munkáját segítő bizottság elnöke már azt állította, hogy 7,5 milliárd forint Pécs önkormányzatának a hiánya.

2017 szeptember 7-én tartotta Pécs önkormányzata azt a rendkívüli közgyűlést, amelynek egyik tervezett napirendje a csődhelyzetbe jutott önkormányzat testületének önfeloszlatása lett volna. A fideszes papucsok nem szavazták meg a napirend felvételét sem. Engem kivezettek az ülésről, mert elmondtam, hogy Pécs többet érdemel a fideszes maffiánál.

2017 december 12-én az illetékesek már összességében egy 9,5 milliárdos kormányzati segítség szükségességéről beszéltek, a Pécsi Napilap ekkor hozta le Páva, Csizi és Hoppál közös közleményét:

„A Pécs és a kormányzat megállapodásának köszönhetően a baranyai megyeszékhely végleg leszámolhat a múlttal, s lehetőséget kap az elrugaszkodásra, a jövő építésére.
A város és a Magyar Kormány között megállapodás született az elmúlt időszakban, amelynek köszönhetően a város működésének, pénzügyi helyzetének, gazdálkodásának jelene és jövője szempontjából kiemelkedő jelentőségű kormányhatározat jött létre.
Mindennek kapcsán a csütörtöki közgyűlésen is tárgyal majd több előterjesztést a képviselő-testület.
A megállapodás és a határozat értelmében Pécs idén 6,5 milliárd, jövő év elején 3 milliárd forintos visszatérítendő(!) támogatásban részesül.
A pénzösszeg és az azzal járó kötelezettségvállalás együttes hatására a baranyai megyeszékhely komoly növekedési pályára állhat, lehetőséget kap az elrugaszkodásra."

Végül 2018 február 6-án a Magyar Nemzet "Hatalmas a baj Pécsett: 12,5 milliárd sem elég a csőd elkerülésére?" című cikkében arról számolt be, hogy valójában nem 9,5 milliárd forint kölcsönt kap az államtól Pécs, hanem összesen 12,5 milliárdot.

2018 március 26-án Kozármislenyben sikerült a pécsi csődhelyzet kapcsán Hoppál Pétert megkérdeznem a problémákrólMint ismert, Páva Zsolt polgármester felkért egy bizottságot Hoppál vezetésével, hogy kutassák ki, mitől lett megint adóssága/hiánya a városnak. Hoppál azt mondta nekem, a pécsi városi cégeknél 12 milliárdos adósság van, és emiatt van bajban a város. 

A fentiekből is jól látszik, hogy Pécs polgármestere vagy nem volt tisztában az általa vezetett önkormányzat gazdálkodásával, vagy nem mondott igazat a nyilvánosságban.  

Elég valószínűtlen az, hogy míg - a rendelkezésemre álló információk szerint - 2017-et megelőzően legfeljebb 1,5 milliárd forintnyi rendkívüli önkormányzati támogatásra volt szüksége Pécs MJV Önkormányzatának, addig 2017-ben már 12,5 milliárd forint állami segítségre szorult, ezért felmerül, hogy vagy a korábbi években lehetett probléma Pécs önkormányzatának gazdálkodásával, és nem tükrözik az akkori dokumentumok a város hiteles pénzügyi helyzetét, vagy 2017-ben történhettek rendkívül felelőtlen gazdasági lépések, amelyek következtében nem tudtak a saját költségvetési rendeletük keretében maradni. Megjegyzem, hogy Páva Zsolt 2009 májusa óta Pécs polgármestere.

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 115. § (1) szerint a helyi önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős. Szintén ezen törvény 112. § (1)-(2) szerint a helyi önkormányzat feladataihoz igazodóan választja meg a gazdálkodás formáit, és pénzügyi előírások keretei között önállóan alakítja ki az érdekeltségi szabályokat. A helyi önkormányzat a feladatai ellátásának feltételeit saját bevételeiből, más gazdálkodó szervektől átvett bevételekből, valamint központi költségvetési támogatásból teremti meg. A helyi önkormányzat veszteséges gazdálkodásának következményei a helyi önkormányzatot terhelik, kötelezettségeiért a központi költségvetés nem tartozik felelősséggel.

A fentiekben részletezett gyanús ügyek okán a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 342. §. szerinti közokirat hamisítás, a Btk. 396. §. szerinti költségvetési csalás, illetve a Btk. 376. §-ába ütköző hűtlen kezelés, valamint a Btk. 377. §. szerinti hanyag kezelés bűncselekménye megvalósulása gyanúja miatt tettem feljelentést ismeretlen tettes, illetve tettesek ellen.

Ez volt az utolsó lépésem politikusként, és érdekes, hogy egy, egyértelműen ismeretlen tettesek ellen irányuló feljelentést hónapokig parkoltattak különböző, egyértelműen téves hatásköri kérdések miatt, érdemi vizsgálat nélkül, de most végre elindult a nyomozás. 

És csak emlékeztetőül a fentiekhez: feljelentésemre nyomoz a rendőrség a Tiborcz-féle pécsi közvilágításos projekt ügyében is, de holland hatóságok jelzésére nyomoznak a korrupt pécsi buszbeszerzés ügyében is.

Mint már írtam: nincsenek illúzióim, ezért Pécs és az ország helyzetét szomorúan látva csak abban bízom, hogy egyszer az emberek rájönnek, hogy milyen sötét dolgokat művelnek velük, mert csak ők tudnak tenni azért, hogy a közösség ügye és a saját helyzetük jóra forduljon.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr1114210939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása