Berkecz Balázs blogja

Tállai és Fónagy mesterszakot indítanak mellébeszélésből

2016. december 22. 10:09 - BerkeczBalazs

Azt csiripelik a felcsúti verebek, hogy Tállai András, az Erzsébet-utalványok adótartalmának szakértője, és Fónagy János, az Uber és a verseny nagy ellensége mesterszakot indítanak a Fidesz Habonyról elnevezett kommunikációs intézetében. Ezt a hírt igyekszik alátámasztani az a két arcpirító hantázást tartalmazó levél, amelyet Szelényi Zsuzsanna képviselő önkormányzati és közműcéges írásos kérdéseire küldtek válaszul. 

tallai_fonagy.png(az eredeti kép forrása: NMHH.hu)

De kezdjük az elején. A kormány az elmúlt hetekben a versenyszférát érintő átfogó bérmegállapodást kötött. Ennek számos hatása, így a minimálbér emelése szintén érinti az önkormányzati szférát is, különösen az önkormányzati köztisztviselőket, akiknek bérhelyzete az évek óta elmaradó béremelések és az igazságtalan hatású egykulcsos adórendszer miatt rossz, és egyre romlik, erősödik a bérfeszültség, és alulfizetett szakemberek tömegei tervezik elhagyni a helyi közigazgatást, miközben leépítések körvonalazódnak az önkormányzati- és közműcégeknél. Komoly problémák körvonalazódnak az önkormányzati szférában emiatt.

Szelényi Zsuzsanna, az Együtt országgyűlési képviselője december elején írásban fordult Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez, és Pintér Sándor belügyminiszterhez. Az Együtt politikusa levelében azt is jelezte, hogy a kormánynak - mint végső munkaadónak - kötelessége kompenzálni a megnövekedő munkáltatói költségeket az önkormányzati szférában és a közműcégeknél, mert esetükben ezeket a járulékcsökkentés nem kompenzálja. 

Tervezi-e a kormány az önkormányzati köztisztviselők bérrendezését a minimálbér-emelés után? Készült-e hatástanulmány a kormány számára, amely tekintettel van a 2017-es minimálbér-megállapodás hatásaira az önkormányzati köztisztviselők és általában véve az önkormányzati szféra bérviszonyaira? Hogyan kívánja kezelni a kormány a minimálbér-emelés után kezelhetetlenül és igazságtalanul összetorlódó bérskálát az önkormányzati köztisztviselők körében? A minimálbér-emelés után tervezi-e a kormány, hogy megemeli az önkormányzati köztisztviselők illetményalapját, és hozzányúl az évtized óta változatlan bértáblájukhoz? Tervezi-e a kormány, hogy a kollektív béralku részeként figyel az önkormányzati köztisztviselők reprezentatív szakszervezeteinek követeléseire? Kompenzálja-e a kormány a minimálbér-emelés után az önkormányzatokat vagy leépítésekre kényszeríti az ágazatot? Mit tesz a kormány az állami tulajdonú közműcégek bérszínvonalának rendezése érdekében a minimálbér-megállapodás után? Tervezi-e a kormány, hogy a 2017. évi Költségvetési Törvény módosításával kompenzálja az önkormányzatokat mint munkáltatókat a minimálbér-emelés többletköltségei miatt? Amennyiben ezt nem tervezi a kormány, akkor az ön álláspontja szerint leépítésekkel vagy helyiadó-emelésekkel kell kompenzálniuk az önkormányzatoknak a megnövekedett foglalkoztatási költségeket? Kíván-e a kormány az önkormányzati szféra reprezentatív érdekképviseleti szerveivel tárgyalást folytatni a minimálbér-emelés rájuk gyakorolt hatásairól? Tervezi-e a kormány, hogy a bérkompenzációt juttat az érintett állami és önkormányzati társaságoknak a bérskála torzulásának megakadályozása érdekében? Kíván-e a kormány érintett szerve kollektív bérvita részeként átfogó bérmegállapodást kötni a jelen kérdésben tárgyalt ágazatok reprezentatív szakszervezeteivel? Az állami közműcégek esetén pedig szintén létszámleépítésre vagy áremelésre kell számítania a munkavállalóknak és a fogyasztóknak a megnövekedett bérköltségek kigazdálkodása érdekében?

A kérdésekre most érkezett válasz. Vigyázat, fideszes mércével mérve is arcpirító köntörfalazás következik Tállai és Fónagy kivitelezésében.

Pintér Sándor és Varga Mihály helyett is Tállai válaszolt, amelyek lényege: az önkormányzati dolgozók fizetéséhez a kormány az önkormányzatok "jövedelmi helyzetének" figyelembevételével biztosít majd többletforrásokat, a decemberi bérszámfejtés adatai nélkül meg van lőve a Tállai professzionalizmusával átitatott gépezet, ezért nem tudják, hogy mennyi plussz forrást igényel a lassan egy évtizede változatlan bérszínvonalon működő önkormányzati rendszer, de - bármit is jelentsen ez - haladéktalanul beavatkoznak, amint az szükségessé válik, és az érdekegyeztető fórumokkal amúgy is folyamatosan egyeztetnek.

13185-0001_ngm_ta_llai.jpg

Nem kaptunk választ arra, hogy készült-e hatástanulmány, hogy változik-e a bérskála, hogy változtatnak-e az évtizede változatlan, nem önkormányzati, hanem állami szinten rögzített illetményalapon és bértáblán. Azt meg nem is értem, hogy mit ért az önkormányzatok jövedelmén Tállai államtitkár, hiszen az magánszemélyeknek van csak.  

Seszták Miklós helyett Fónagy János írt válasz helyett mesét.

13187-0001_nfm_fo_nay.jpg

13187-0001_nfm_fo_nay2.jpg

Egy Fónagyhoz hasonlóan Uber-ellenes, rutinos pesti taxis kerülőútjaihoz mérhető kilométeres kitérőkkel tarkított mellébeszélés tárgyában egyetemi anyagként is helytálló dolgozatból megtudhatjuk, hogy hatástanulmány nem készült a minimálbéremelésre vonatkozóan, de a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt valamint az állami víziközmű társaságok munkaadói oldala tárgyal a bérmegállapodásról a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetségével, és az állami tulajdonú közszolgáltató cégeknél is történtek, de az önkormányzati tulajdonú víziközműtársaságok és egyéb kommunális cégek dolga nem tartozik a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumra, vagyis oldják meg az önkormányzatok.

Csakhogy a kérdés lényegében éppen az volt, hogy mi a fészkes fenét tervez a kormány tenni az önkormányzatoknál és azok cégeinél, egyáltalán volt-e terve a kialakuló helyzetre, vagy számított-e egyáltalán arra, hogy helyzet lesz. 

Ma már bizton állíthatjuk - akármennyire is mesterkedett Tállai és Fónagy -, hogy a kormánynak vagy lila gőze sem volt arról, hogy milyen hatásai lesznek az önkormányzati szférában a minimálbér emelésnek, vagy tudatosan tervezik leszedálni az egészet azért, hogy könnyebb legyen majd a szocializmus tanácsi rendszerét restauráló, feudális, orbánista helytartórendszert felállítani a rémfáról fejjel lefelé lógva kivéreztetett demokratikus önkormányzati rendszer helyén.

A Fidesz 2010 óta fokozatosan, de biztos léptekkel és kitérők nélkül halad azon az úton, amely a magyar önkormányzati rendszer kiüresítéséhez vezetett. Mára nagyjából célhoz is ért, a helyhatóságok gyakorlatilag csak dísznek vannak Magyarországon. Ha nem fordulunk vissza, a folyamat hatáskör nélküli látszat-önkormányzatokhoz, kádertemetőkhöz vezet.

Az Együtt a kormányváltás után helyreállítja a hazai önkormányzatiságot!

 

------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/ 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr7412066907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása