Berkecz Balázs blogja

Marad a Zsolnay gyártása Pécsett, de a helyzet egyre aggasztóbb

2016. június 17. 13:45 - BerkeczBalazs

Legutóbb azt jeleztem a blogomon és a sajtó képviselőinek, hogy aggasztó és súlyos információk jutottak el hozzám a Zsolnay Porcelánmanufaktúra körül kialakult botrány kapcsán, mely kérdések kapcsán a pécsi önkormányzat azonnali intézkedését követeltem. A pécsi önkormányzat ügyvédjének csak egy arrogáns sajtóválaszra futotta, de Cséplő Petra, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. igazgatóságának elnöke korrekten  jelentkezett és írásban tájékoztatott a helyzetről, amely helyzet szerintem egyre aggasztóbb.

zsolnay.png

Mint ahogy azt a legutóbbi blogbejegyzésemben is megfogalmaztam, olyan súlyosnak tűnő információk jutottak el hozzám a Zsolnay Porcelánmanufaktúra kapcsán, amelyek szerint a többségi tulajdonos Törökországban és Kínában is beindíthatja a gyártást a márkanév birtokában, legalábbis ennek előkészületeiről beszélt egy informátorom, aki jól ismeri a Zsolnay-ban zajló folyamatokat. Emiatt június 16-i pécsi sajtótájékoztatómon arra szólítottam fel Páva Zsoltot és a pécsi önkormányzat illetékeseit, hogy társtulajdonosként ellenőrizzék ezen információk valódiságát, és tegyék meg a szükséges intézkedéseket, továbbá tájékoztassák a fejleményekről a pécsieket és minden a Zsolnay márka iránt elkötelezett érdeklődőt. Páva Zsolt tudomásom szerint ezidáig nem reagált, csak Dr. Szabó Iván, a pécsi önkormányzat jogi képviselője, aki azt válaszolta az információim kapcsán a Dunántúli Napló megkeresésére, ha nekem van bizonyítékom, akkor tárjam eléjük, eljárnak az ügyben, s megakadályozzák, ha Najariék valóban külföldi kiszervezésre erre készülnek.

Számomra meglepő, hogy az önkormányzat tőlem vár egy ilyen kérdésben bizonyítékot ahelyett, hogy utána járna az információknak és hivatalosan megkérdezné saját tulajdonostársait az aggasztó kérdésekről, de szerencsére Cséplő Petra, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. igazgatóságának elnöke ennél jóval korrektebb volt, először felhívott és szóban tájékoztatott a Zsolnay körül kialakult helyzetről, majd írásban is elküldte reakcióját, melyet változtatás nélkül közlök:

Tisztelt Berkecz Balázs!

A sajtótájékoztatóján elhangzottakkal és a blogbejegyzésében megjelentekkel kapcsolatban a következő tájékoztatást kívánom adni:

1. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt semmilyen lépéseket nem tett és nincs is szándékában annak érdekében, hogy a gyártást Kínába, Törökországba vagy egyéb más országba költöztesse.
Ezzel szemben a többségi tulajdonos birtokba kerülése után megindította a szakmunkásképzést egy pécsi szakképzőintézettel közösen és együttműködési megállapodást kötött a PTE Művészeti Karával.
2. A Zsolnay védjegy- hosszú évek után  először-  a világ több országára kiterjesztve a Zsolnay PM Zrt tulajdonát képezi. A Zsolnay védjegyek Bachar Najari tulajdonlása előtt csak Magyarország területén álltak oltalom alatt.
A Pécsi Önkormányzat tulajdonlása idején nem foglalkoztak a védjegyek sorsával, így fordulhatott elő hogy abban az időszakban  Japánban és Amerikában  nem Zsolnay PM  Zrt-hez köthető cégek szereztek védjegyjogosultságot ezekben az országokban.
A Zsolnay védjegyeket másfél évvel ezelőtt Zsolnay- MAttyasovszky Zsófia és Zsolnay- Mattyasovszky Viktor védette le, ami ellen a Zsolnay PM Zrt törlési eljárás kezdeményezésével lépett fel.
3. Végezetül engedje meg, hogy egy sokkal aggályosabb dologra hívjam fel a figyelmét.
PMJV Önkormányzata 2016. májusában létrehozta a Ledina Kerámia Kft, mely a mai napig bejegyzés alatt áll.
A Zsolnay PM Zrt dolgozóit hazugságokkal, megfélemlítéssel átvezényelték a Pécsi Vízmű székházába, ahol előre megírt "rendkívüli felmondásokat" és munkaszerződéseket irattak velük alá.
Véleményem szerint a munkaszerződések fiktívek, hiszen a munkavégzés helyének megjelölt Széchényi tér
1. körülményei alkalmatlanok kerámia gyártásra.
Az alkalmazásba vett munkavállalók hetek óta nem dolgoznak, facebook bejegyzéseik szerint csoportos Parlament látogatáson, külföldi utazásokon vesznek részt.
Kérem tájékoztatását,nem tartja- e aggályosnak, hogy egy bejegyzés alatt álló cég szerződést köt több, mint száz munkavállalóval, úgy hogy semmilyen üzleti tervvel nem rendelkeznek, szerződéseik nincsenek. Nem vizsgálták továbbá azt sem, hogy az átszerződtetett emberek korábban milyen munkakört láttak el, és azt sem hogy mióta van munkaviszonyban a Zsolnay PM Zrt-vel. - Volt olyan munkavállaló, akinek egy napos munkaviszonya volt a Zsolnay PM Zrt-vel, mielőtt átvette a Ledina Kerámia Kft. -
- Vajon milyen nélkülözhetetlen szaktudás birtokában vannak ezek az emberek 1 nap illetve 1-2 hét szakmai tapasztalattal a hátuk mögött, hogy megéri az önkormányzatnak hónapokig fizetni a pihenésüket?
Ön szerint mi ennek az intézkedésnek a jogalapja és pénzügyi háttere?
- Az évtizedek óta a Zsolnay Zrt- nél alkalmazásban lévő munkavállalók esetében pedig felmérték-e, hogy munkaviszonyuk megszűnése esetén összesen több száz millió HUF végkielégítés megfizetésére kötelezhető a Ledina Kerámia.
Mivel állításai -  véleményen szerint önhibáján kívül- de súlyosan sértik a Zsolnay PM Zrt és annak többségi tulajdonosának jóhírnevét így kérem állításainak helyesbítését.
Megbízható információkkal állok továbbra is rendelkezésére.
Együttműködését előre is köszönöm
Üdvözlettel

Cséplő Petra
- Zsolnay PM Zrt IG elnök-

A fenti levélből egyetlen megnyugtató információt vélek kiszűrni, nevezetesen azt, hogy a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonosa nem szándékozik elvinni Pécsről és Magyarországról a gyártást, aminek szívből örülök.

Sajnos a levélből és Pécs fideszes városvezetésének mozgásából az is jól látszik, hogy a Zsolnay körül kialakult újabb balhé sok szempontból rokon a francia Suez Environnement által menedzselt Pécsi Vízmű Zrt körül 2009-ben kialakult botrányhoz, de nem csak az ott is aktívan résztvevő Dr. Szabó Iván ügyvéd személye és egy újabb külföldi befektetővel való meccselés miatt. 

Azt hiszem van még bőven feladata minden a Zsolnay sorsa iránt - velem együtt - aggódó szereplőnek abban, hogy kiderítsük mi történik valójában a színfalak mögött, és a nyilvánosság erejével vegyünk rá minden szereplőt arra, hogy a Zsolnay márka értékeinek és Pécs gazdasági érdekeinek közös metszetében szülessen megoldás a kialakult problémákra.

Te is tudsz tenni a változásért! Csatlakozz!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr868817968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása