Berkecz Balázs blogja

A rezsiháború hivatalosan is elbukott

2015. július 14. 06:45 - BerkeczBalazs

Emlékeznek még arra, amikor Páva Zsolt pécsi polgármester 2009-ben azt mondta, hogy többek között azért kellett einstandolni a francia Suez Environnement által menedzselt Pécsi Vízmű Zrt-t, mert szerinte az a legnagyobb probléma, hogy a cég nem az általa nyújtott szolgáltatás fejlesztésén és az árszínvonal csökkentésén dolgozott? Ez volt a rezsiháború első csatája, ami a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntésével hivatalosan is elbukott, mivel a GVH 1 millió 300 ezer forintra bírságolta a pécsi vízszolgáltatást 2009 őszétől ellátó Tettye Forrásház Zrt-t azért, mert a hatóság szerint a cég visszaélt gazdasági erőfölényével, és 2011. májusától túlzottan magas díjat kért a fogyasztóitól a mellékvízmérők szakszerűségi vizsgálatáért.

(a kép forrása: index.hu)

GVH a minap megállapította, hogy a "Tettye Zrt. monopolhelyzetben van a szolgáltatási területein (Pécsett és környékén, közel 170 ezer potenciális fogyasztóval), figyelemmel az ivóvíz-szolgáltatás közüzemi jellegére, valamint a szolgáltatásra és a kapcsolódó mellékvízmérő szakszerűségi vizsgálatára vonatkozó jogi szabályozásra" és a sajtóközleményében leírtak szerint úgy ítélte meg, hogy: 

"- a Tettye Zrt. díja jelentősen eltér a szolgáltatás nyújtásával összefüggő, gazdaságilag indokolt költségektől és a tisztességes nyereséghez szükséges szinttől;

 - költségkalkulációjából adódó egyes költségmértékek kiugróan magasnak számítanak az összehasonlítás alapjául szolgáló vállalkozások költségeihez képest, illetve olyan költségelemet is beszámít, amely más szolgáltatáshoz kapcsolódik, és amelyet a hasonló szolgáltatást nyújtó vállalkozások nem vesznek figyelembe.E körben a Tettye Zrt. nem igazolta, hogy e költségek indokoltak volnának a szolgáltatáshoz; 

 - díja jóval magasabb a benchmark módszerrel kialakított viszonyítási alaphoz, illetve a mintába bevont vállalkozások díjaihoz képest. 

Így a GVH megállapította, hogy a Tettye Zrt. e díjakat a fogyasztók számára hátrányosan, tisztességtelenül és túlzottan magas mértékben állapította meg.

A GVH a bírság kiszabásakor a Tettye Zrt. 2011 májusa és 2015 márciusa között elért releváns árbevételéből indult ki, majd a bírság összegének meghatározásánál – többek között – figyelembe vette, hogy a kizsákmányoló jellegű visszaélés egy jogi monopólium által valósult meg" - sőt - "a Tettye Zrt. a versenyfelügyeleti eljárás alatt tovább növelte a fogyasztókat terhelő költségeket a GVH Versenytanácsa előzetes álláspontjának, illetve a GVH korábbi, hasonló ügyekben hozott döntéseinek ismeretében és ellenére is."

3 milliárdot érő blöff volt a rezsiháború első csatája

Most már világosan látszik, hogy csak blöff volt Pécs fideszes városvezetése részéről a csökkenő díjakról papolni, hiszen még a GVH szerint is tisztességtelen és kizsákmányoló jellegű a Tettye Zrt. díjszabása. 

Ha valóban a lakosság pénztrácájának védelme volt a cél a vízműfoglalással, akkor a GVH állításai és a vízdíjak változása alapján ma már biztosan állítható, hogy a rezsiháború első csatája elbukott, hiszen a pécsiek a 20%-os rezsicsökkentés ellenére ma közel 9%-al fizetnek többet az ivóvízért az 5 évvel ezelőtti árakhoz képest (egy köbméter ivóvíz, illetve annak szennyvízként történő elvezetése köbméterenként ma 690 Ft helyett 752 Ft-ot kóstál).

Arról már nem is beszélve, hogy az egész "olcsóbbá tétel" 3 milliárd forintjába fájt a magyar adófizetőknek, vagyis nekünk, hiszen a Pécs város helyett beszálló államnak 3 milliárd forint kompenzációt kellett megfizetnie a kisebbségi tulajdonos franciáknak a durva einstandért cserébe.

Tisztelt Páva Zsolt úrnak most már igazán illene bocsánatot kérni a pécsiektől és minden magyar adófizetőtől ezért a költséges és sikertelen kalandjátékért. 

 

(Itt a korábbi blogbejegyzésem a pécsi vízműfoglalásról, ahol bővebben írtam a vízműfoglalás hátteréről: Nyilvános a jelentés: egy 3 milliárdos blöffel indult a rezsiháború)

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr917623252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása