Berkecz Balázs blogja

Mi lesz a Zsolnay sorsa?

2016. június 16. 14:36 - BerkeczBalazs

Aggasztó és súlyos információk jutottak el hozzám a Zsolnay Porcelánmanufaktúra körül kialakult botrány kapcsán, melyekben az Együtt a pécsi önkormányzat azonnali intézkedését követeli.

zsolnay_mutyi.pngMint ismeretes a Zsolnay Porcelánmanufaktúra és vele az egykor szebb időket is megélt Zsolnay brand 2013 év elején került Bachar Najari, Magyarországon élő, szír származású és svájci állampolgárságú üzletember és családja érdekeltségébe.

A magyarországi vállalkozásaiban elsősorban órakereskedelemmel foglalkozó üzletember a Péccsel közös üzletelés hajnalán még úgy nyilatkozott a hvg.hu-nak, hogy a pécsi porcelángyár többségi részvénypakettjének megvásárlásával elsődleges terve a Zsolnay-porcelán régi rangjának visszaszerzése, és a Zsolnay legfőbb értékének a gyár hírnevét és a még megőrzött szakembergárdát tartja.

Aztán 2014 nyarán pattant ki a patinás gyár márkavédjegyének kiszervezési ügye, amikor is kiderült, hogy nem sokkal Najari birtokon belül kerülése után feleségének, Cséplő Petrának a cége, a Swiss Art Kft. közösségi védjegyoltalom jogosultságának megszerzésére irányuló kérelmet nyújtott be a Zsolnay márkanév kapcsán egy spanyol székhelyű hivatalnál, sikerrel. A cég egy USA-beli cégnél is megpróbálta levédetni a márkanevet. Ezzel egy időben számolt be a pecsistpo.hu arról is, hogy hamis órák ezrei miatt állították elő és hallgatták ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói Bachar Najarit.

Már ekkor arra szólítottam fel a Fidesz-kormányt és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatát, hogy adjanak tájékoztatást arról mit tettek eddig a Zsolnay márkanév valódi megvédéséért. Orbánék pedig ne csak szóban védjék a magyar nemzeti érdeket, hanem őrizzék meg a hungarikumként nyilvántartott Zsolnay márkanevet itthon.

Eltelt közel három év, és most arról szólnak a hírek, hogy az azóta is Bachar Najari 74,5 százalékos többségi érdekeltségébe tartozó Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. ellen felszámolást kezdeményezett egy cég, a többek között a Várkert Bazár felújítását végző West Hungária Bau, ami a Magyar Fejlesztési Banktól vásárolta meg a Zsolnay több mint 400 millió forintos adósságát. 

Az index.hu információi szerint ezt a céget az a Paár Attila vezeti, aki elég jóban van a kormányközeli üzleti körökkel, például ő vette meg az Orbán cslaádba beházasodott Tiborcz István cégét, amin keresztül tulajdonos volt a közbeszerzéseket sorra nyerő Elios Zrt-ben. A pécsi önkormányzat 2015 októberében jelezte, hogy eladná a 19 százalékos részesedését a West Hungária Bau-nak, Najari viszont ragaszkodott ahhoz, hogy ezekre a részvényekre elővásárlási joga van. A WBH képviselői ezek után Cséplő állítása szerint ezek utánazzal az ajánlattal keresték meg Najarit, hogy adja át a Zsolnay 51 százalékát és a menedzsmentjogokat, cserébe megtarthat egy 10-20 százalékos részt a cégben, és „békén hagyják”.

Közben a pecsma.hu szerint úgy tűnik, hogy már nemcsak a NAV bűnügyi nyomozói, de a Legfőbb Ügyészség Terrorizmus, Pénzmosás és Katonai Ügyek osztálya is nyomoz a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. ügyében.

Az önkormányzat időközben alapított egy céget Ledina Kerámia Kft. néven, azzal a céllal, hogy átvehesse a gyárat és annak nevét a felszámolás után. A Facebookon magát a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség alkalmazottjaként feltüntető Katreiner Zoltán által ügyvezetett Ledina a Zsolnay több mint száz dolgozóját is leigazolta, akik a NAV vizsgálatára hivatkozva mondtak fel a Zsolnaynál. 

katreiner_fb_printscreen_1.png

A fentieken kívül újabb súlyosnak tűnő információk jutottak el hozzám a Zsolnay Porcelánmanufaktúra kapcsán: úgy értesültem, hogy a többségi tulajdonos Törökországban és Kínában is beindíthatja a gyártást a márkanév birtokában, legalábbis ennek előkészületeiről beszélt egy informátorom, aki jól ismeri a Zsolnay-ban zajló folyamatokat. Ez az információ már csak a fent említett, 2 évvel ezelőtti névjegyoltalmi botrány miatt is különösen aggasztó.

Mai pécsi sajtótájékoztatómon arra szólítottam fel Páva Zsoltot és a pécsi önkormányzat illetékeseit, hogy társtulajdonosként ellenőrizzék ezen információk valódiságát, és tegyék meg a szükséges intézkedéseket, továbbá tájékoztassák a fejleményekről a pécsieket és minden a Zsolnay márka iránt elkötelezett érdeklődőt.

Arra is felszólítottam Pécs fideszes városvezetését, hogy ismertessék a Zsolnay manufaktúrával és a Zsolnay Kulturális Negyeddel kapcsolatos stratégiájukat, mivel a szakmaiság tartós garanciája nehezen várható el egy olyan önkormányzati tulajdonú kerámia gyártással foglalkozó cégtől, amelynek az ügyvezetője a Facebook-adatlapja szerint a pécsi bölcsészkaron végzett és a Fidesz alkalmazottja, miközben a Zsolnay Kulturális Negyedben nettó épületüzemeltetés zajlik valódi inspiratív kulturális-gazdasági felhajtóerő nélkül.

Elég volt a fideszes, mutyizós félrebeszélésből! Csatlakozz, hogy megállítsuk az ország kirablását!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr388814416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása