Berkecz Balázs blogja

Kiss László ügye elsodort egy másik úszóedző alpolgármestert is

2016. április 12. 17:58 - BerkeczBalazs

Meglehetősen szokatlan, hogy egy kisváros fideszes polgármestere, Baksai Tamás az MTI-hez eljuttatott közleményben szólítja fel alpolgármesterét arra, hogy tisztázza  érintettségét egy 1973-as súlyos testi sértés miatt indított büntetőügyben. Miután a közlemény a felkérdezett alpolgármester Fideszhez való viszonyát is ecseteli - miszerint Éva Ferenc nem szerepel a Fidesz tagnyilvántartásában, tagságát "egyéb párttechnikai okok miatt korábban törölték" - nem kellett hozzá nagy jóstehetség, hogy világossá váljék: a Tiffán fémjelezte harkányi Fidesz előre szaladt egy ügyben, amire gyorsan és fájdalommentesen akartak pontot tenni.

eva_ferenc_lemondott_1.png

24 órán belül oldotta meg a fideszes csapat a kínos feladatot: Éva Ferenc, Harkány szín-kormánypárti önkormányzatának alpolgármestere lemondott társadalmi megbízatású alpolgármesteri tisztségéről, de az 1973-ban súlyos testi sértés és halmazati cselekményként nemi erőszak kísérletének vádjával elítélt úszásoktatóként is tevékenykedő harkányi politikus már egy előző fideszes városvezetésben is volt alpolgármester, és több cikluson át volt fideszes önkormányzati képviselő Harkányban. 

Az MTI-hez eljuttatott közleményben azonban nem fogalmaz Éva Ferenc világosan, ugyanis nem egyértelmű, hogy önkormányzati képviselői mandátumáról vagy csak alpolgármesteri tisztségéről mondott le, mert ez nagyon nem mindegy.

És az sem mindegy, egyáltalán nem mindegy, hogy folytatja-e Éva Ferenc az úszó gyerekekkel való foglalatoskodást.

Éva Ferenc személye körül kialakult patália ugyanis rokon a közelmúltban Kiss László személye körül kirobbant botránnyal, amely során a közvélemény előtt ismert tény lett, hogy a magyar úszóválogatott szövetségi kapitányát, Százhalombatta volt alpolgármesterét 1961-ben csoportos nemi erőszakért ítélték el.

Szelényi Zsuzsanna, az Együtt országgyűlési képviselője levelet írt Gyárfás Tamásnak, Borkai Zsoltnak és Schmitt Pálnak Kiss László ügye kapcsán, amelyekben felhívja a figyelmet arra, hogy az erőszak és az áldozathibáztatás kultúrája helyett a magyar sport vezetőinek az a felelőssége, hogy  a sportban rendszerszerűen jelenlévő, a fiatalokat érintő zaklatást és erőszakot felszámolják: széleskörű megelőző kampányt vezessenek be, tárják fel az erőszakosságokat  és vonják felelősségre az elkövetőket.

Erőszaknak a magyar sportban nem lehet helye!

A felháborító ügynek Kiss László és Éva Ferenc lemondása mellett az egyetlen pozitívuma az lehet, ha Magyarországon a versenysportban végre változás indul el; és a magyar sportvezetés elkezd következetesen fellépni a sportvilágban tapasztalható, döbbenetes mértékű gyermekmolesztálás és erőszak ügyében.

Ahogy Éva Ferenc példája is mutatja, Kiss László ügye nem egyedi eset. Ahogy Szelényi Zsuzsanna a sportvezetőknek írt levelében is felhívja rá a figyelmet:

Az UNICEF egy 2014-es jelentése szerint a versenysportoló gyerekek esetében 73 százalékában fordult elő érzelmi bántalmazás, 39 százalékban fizikai erőszak, 31 százalékban szexuális zaklatás és 15 százalékban erőszakos vagy durva beavatási szertartás. A magyar versenysportoló fiatalok csaknem háromnegyede bántalmazást szenved el életének egy sérülékeny és kiszolgáltatott időszakában. Nem kell ahhoz szakembernek lenni, hogy belássuk: sokakat ez egy életre megnyomoríthat.

Az UNICEF adatai több mint két éve ismertek. Azóta tudjuk, hogy a versenysportban rendszerszintű a gyermekek és fiatalok bántalmazása, szexuális zaklatása. A Magyar Olimpiai Bizottság kiemelt felelőssége, hogy ez az elfogadhatatlan helyzet megváltozzon, az erőszak kultúrája megszűnjön, a versenysport megtisztuljon, és a bántalmazók az igazságszolgáltatás előtt feleljenek tettükért.

Visszatérve a baranyai Fideszhez és Harkányhoz: továbbra is várom Baksai Tamás másik alpolgármesterének, a hitlerezéséről elhíresült Remmert Ferenc lemondását is.

A saját vadászterületeként kezelt Harkányba teljesen visszavonult Tiffán Zsoltot már nem is kérdezem az újabb fideszes botrány kapcsán, így is látom, hogy egyre sötétebbek azok a felhők, amik a feje felett gyűlnek.

Viszont ha te is dolgoznál azért, hogy jobb hely legyen Magyarország, tegyük Együtt!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr148597264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása