Berkecz Balázs blogja

Egyre szédítőbb a CSOK, de nem király!

2016. március 26. 08:51 - BerkeczBalazs

Mint minden fideszes vakításra, a CSOK-ra is hamar igaz lett a közmondás: nem mind arany, ami fénylik. Néhány hete Kerepesi Tibor kollégám írt arról, hogy a CSOK-ot igénylők egy jelentős részét nettó szivatással riasztja el a kormány akkor, amikor valaki a használt ingatlanok piacán próbálja igénybe venni a rogáni propaganda új eszközét. Néhány napja maga a Kormányhivatal ismerte el, hogy nem ügyfélbarát a rendszer.

A CSOK és hitel igénybevétele elvileg használt lakások vásárlásánál is lehetséges, sőt itt lehetne a jelentős eredményeket elérni a régi hitelek kiváltásával. Ugyanakkor több ügyvéd is jelezte, hogy bürokratikus akadályok miatt szinte lehetetlen a CSOK-ot igénybe venni.

A Kaposvári Járási Földhivataltól kapott információik szerint ennek az az oka, hogy minden olyan ingatlan adás-vételi szerződést, amely jelzáloggal terhet ingatlan megvásárlására vonatkozik 15 napon belül (plusz 15 nappal meghosszabbítható határidővel) el kell utasítaniuk, amennyiben ebben az időszakban fennálló terhelések törlési engedélye nem érkezik meg, függetlenül attól, hogy az adás-vételi szerződés függőben tartással vagy tulajdonjog fenntartással lett megkötve.

Azonban az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény szerint: "Függőben kell tartani a beadvány elintézését: a bejegyzett jogosult által a tulajdonjog-bejegyzési engedély megadására meghatározott, legfeljebb az okirat ingatlanügyi hatósági benyújtásától számított 6 hónapos határidő elteltéig."

Ez az eddigi gyakorlat szerint, azt jelentette, jelzáloggal, de akár végrehajtással terhelt ingatlan esetén, hogy elkészítették az adás-vételi szerződést, ügyvédi letétbe került a tulajdonjogról történő lemondási nyilatkozat, be lett nyújtva az illetékes földhivatalhoz az adás-vételi szerződés és a vevőnek 6 hónap állt a rendelkezésére, hogy a szerződésben foglaltakat teljesítse és a terhek kifizetése után a törlési engedélyeket is benyújtsa az földhivatalhoz valamint a törlési engedélyekkel egyidőben az eljáró ügyvéd a tulajdonjog lemondó nyilatkozatot is továbbítsa a földhivatalnak.

Mivel a bejegyzett jelzálogok törlési engedélyének kiadására a pénzintézeteknek a kifizetéstől számított 30 nap áll rendelkezésére, még készpénzes adásvétel esetén is gyakorlatilag tarthatatlan a 15+15 napos határidő.

Amennyiben a vevő nem készpénzzel, hanem CSOK és/vagy hitel segítségével kívánja a terhekkel rendelkező lakóingatlant megvásárolni, akkor már a CSOK és/vagy hiteligény beadásának egyik alapfeltétele a földhivatal által érkeztetett adás-vételi szerződés benyújtása. Ebben az esetben garantáltan tarthatatlan a 15+15 napos határidő, így az adás-vételi szerződés elutasításra fog kerülni, mivel ezen ügyletek átfutási ideje a legoptimálisabb esetben is minimum 60 nap.

Ahogyan ezt Kerepesi Tibor ingatlanszakértő kollégám is jelezte: előfordulhat az a nem teljesen extrém eset is, hogy a vevő kifizeti az eladó tartozásait, de amire megérkeznek a törlési engedélyek, a földhivatal már el is utasította az adásvételt, és nem tud tulajdonba kerülni. Ez komoly visszaélésekre adhat lehetőséget és teljesen kiszolgáltatott helyzetbe hozza az ingatlanvásárlókat. Feltehetőleg ezért kereste meg hivatalosan az Ügyvédi Kamara a Somogy Megyei Kormányhivatalt is azzal, hogy adjanak felvilágosítást az eljárásrendről.

A Somogy Megyei Kormányhivatal vezetője a minap válaszolt is a megkeresésre, válaszlevelében lényegében elismerte a problémát, és jelezte, hogy az "ügyfélbarát" megoldás érdekében jogszabály-módosítást terjesztett elő a Földművelésügyi Minisztériumhoz.

A levelet a mi ablakunkon is befújta a tavaszi szél, íme:

kormhiv_level_20160317.jpg

Mindeközben a Világgazdaság arról számolt be, hogy egyelőre nem rohanták meg a bankokat a családok a tízmillió forintos CSOK-ért. A milliókat még kevesen kapták meg, és az igénylők száma is minimális volt a hitelintézetek beszámolói szerint. Az OTP-hez például – amely saját becslése szerint a hazai CSOK-igénylések felét fogadja be – eddig 88 kérelem futott be, az FHB-nál is volt már befogadott igény, de a Budapest Bankhoz például még egyetlen tízmilliós CSOK-igényt sem nyújtottak be. Érdeklődők viszont tízezerszámra érkeznek, az OTP-t például január óta 30 ezren keresték fel az állami támogatások miatt, a negyedük a 10 + 10 milliós CSOK-ról kérdezősködött. A TakarékBanknál is öt CSOK iránt érdeklődő ügyfél közül kettő a 10 + 10 milliós konstrukcióra kíváncsi.

A Világgazdaság szerint a lassú felfutás az egyik oka, hogy nincsenek új lakások, az építkezések pedig kezdeti stádiumban járnak. Olyan településeken, ahol alacsonyak a telekárak, azok a családok, amelyek CSOK-ból és hitelből tervezték felépíteni az ingatlant, hiába teljesítik a feltételeket, nehezen jutnak hozzá a támogatáshoz. És a gazdasági szaklap szerint szintén sokan elvéreznek a bürokratikus akadályok miatt is. A TakarékBank tapasztalatai szerint sokaknak okoz gondot például az, hogy beszerezze az OEP-től a legalább 180 napos folyamatos munkaviszonyról szóló megfelelő igazolásokat.

bandavezerek.png(eredeti fotó: Illyés Tibor / MTI)

Ezek újabb egyértelmű jelek arra, hogy a családok otthonteremtésének támogatásáról és a bürokráciacsökkentésről szóló kormányzati nyomulás csak hazug propaganda. Orbánnak, Rogánnak, Lázárnak és a többi fideszes bandavezérnek jól láthatóan nincsenek problémái sem az otthonteremtéssel, sem a bürokráciával, a többség problémái, a mi mindennapos gondjaink pedig egyszerűen nem is érdeklik őket.

2016. március 29-én tartják a hatvanpusztai uradalom szomszédságában elterülő egyik földterület árverését, amelyre várhatóan Orbán Viktor nevében is licitálnak majd valakik, hiszen számukra nincs bürokratikus és anyagi akadály sem. Az Együtt aznap reggel 7 órától Székesfehérvárott autós demonstrációt tart Orbán Viktor miniszterelnök álruhás vagyonszerzései, a hatvanpusztai dácsa ügye és a fideszes földrablások miatt. 

Várunk téged is, csatlakozz! 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr438527010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása