Berkecz Balázs blogja

Katinka és Mária Kussországban

2016. január 07. 10:16 - BerkeczBalazs

Jól jellemzi a hazai közállapotokat Hosszú Katinka szerdai sajtótájékoztatójának az a részlete, miszerint "sokan mondták, hogy ne álljak ki másodszor is, mert ezzel öngyilkosságot követek el. Sokkal többet veszíthetek, mint amit nyerhetek. Azt mondták, legyek önző, csak azzal foglalkozzak, hogy nekem mi a legjobb." És jól teszi, hogy bátran kiáll amellett, amiben hisz: a magyar úszósportért. Egy hasonló, de még hősiesebb harcot vív Sándor Mária, a „fekete ruhás nővér”, aki a "korhadó magyar egészségügyet" akarja megmenteni. Hosszú Katinka esetében kussol az Ákos ügyében harcias kormány, míg az egészségügy szétveréséből sportot űznek Orbánék, és Sándor Mária kiátkozásával akarták jelezni, hogy az egészségügyi dolgozóknak pedig jobb lenne kussolni.

orban_hosszu_k.pngOrbán és Hosszú Katinka (kép forrása: youtube.com)

Hosszú Katinka először december 22-én szólalt meg, amikor többek között azt jelezte, hogy:

"A Magyar Úszó Szövetség egy olyan rendszert épített fel, ahol az úszók és edzők arra pazarolják a legtöbb idejüket és energiájukat, hogy folyamatos harcot vívjanak a szövetséggel házon belül. A legtöbbjük nincs tisztában az elvárásokkal és célokkal mivel nincsenek pontosan lefektetett szabályok és követelmények. Ezáltal azt sem tudhatják, hogy a munkájuk elegendő-e ahhoz, hogy bekerüljenek a válogatott keretbe vagy sem.

Olyan esetekben, amikor mégis sikerül valami különlegeset elérni és jól teljesíteni, akkor sem tudhatják a versenyzők, hogy ez pontosan mit is jelent az ő saját pályafutásukban és a magyar úszósportnak. Ha valaki végül veszi a bátorságot és úgy dönt, hogy kiáll az igazáért, azt a szövetség elutasítja egy szimpla magyarázattal, vagy egész egyszerűen tudomást sem vesz a problémáról.

Ezekkel a kijelentésekkel tudom, hogy saját magamat teszem ki esetleges támadásoknak, de ezt vállalom, mert úgy érzem, hogy eljött az ideje, hogy kiálljak nemcsak magamért, hanem a többi magyar úszóért is. Az én szememben az úszó karrierem úgy teljes, ha sikerül a hazai úszósportban pozitív irányú változást elérnem."

Majd január 6-án, szerdán Katinka egy újabb sajtótájékoztatón többek között azt is elmondta, hogy:

"A szövetség vezetői igenis számoljanak el vele, hogy mit tettek le az asztalra. Hány úszónak kell még felszólalnia, mielőtt önvizsgálatot tartanánk és megnéznénk, hogy kinek milyen szerepe van a sikereinkben? Hány úszónak kell kockára tennie mindent azért, hogy végre pozitív irányú változás következzen be? Én megtehetem, ezért úgy döntöttem felállok és elmondom a véleményem, vállalom a következményeket. A legutóbbi sajtótájékoztatómat követően én és a legsikeresebb úszóink mind kaptunk egy szerződésajánlatot egy jelentős összegről. Hogyan hibáztathatnám őket, hogy az esetlegesen elérhető változások helyett a biztos 2 és 12 millió forint közötti összeget választották?" 

Gyárfás Tamás, Magyar Úszószövetség elnöke már üzent is a világklasszis úszónak:

"Ha valami hibát látunk, akkor meg kell súgni a másik fülébe, nem kiállni a nyilvánosság elé. Ez lenne a fiatalok felé az üzenet? Ha ezt tanulják meg a gyerekek a legnagyobbaktól, a példaképektől, akkor ez egy nagyon rossz irány. Lehet, hogy ez más országokban máshogy működik, de tőlünk ez a szemlélet nagyon idegen.”

Mindeközben Orbán jól tartott őrkutyái sem fogták vissza magukat. G. Fodor Gábor, a fideszes pénzmágnes Századvég stratégiai igazgatója is írt egy velőset a habonyi 888.hu oldalon Hosszú Katinkának címezve: "Ússz!" Vagyis kussolj, ne dumálj, hanem "ússz". Ez a GFG egy ákosian egyszerű elme.

gfg_ussz.png

Sándor Mária, az egészségügyi dolgozók élet- és munkakörülményeinek javításáért küzdő ápolónő kritikáját sem vették jó néven, ellene a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) indított etikai eljárást, mert szerintük "bizonyos kommunikációs csatornákon tett nyilatkozataival" megszegte az egészségügyi szakdolgozókra vonatkozó etikai kódex szabályait. Vagyis a MESZK is azt vallja, amit Gyárfás Tamás: "ha valami hibát látunk, akkor meg kell súgni a másik fülébe, nem kiállni a nyilvánosság elé". 

Később Balogh Zoltán, a MESZK elnöke visszavonta az etikai eljárást, a közfelháborodás - vagyis, ahogy Balogh fogalmazott -, "a szakmai köztestület etikai eljárási rendjének ellehetetlenítése" miatt. 

A magyarok szerencséjére a „fekete ruhás nővér” is egy olyan bátor nő, aki nem hátrált meg az őt ért vegzatúrától.

Az RTL Klub Híradójának közönségszavazásán a 2015-ös év emberének választott Sándor Mária bátran harcol tovább, és így fogalmazott a 168 Órának adott friss interjújában:

"harcunk nem pusztán bérharc, de ettől még nem politikai küzdelem. Sokkal 'egyszerűbb' céljaink vannak: a korhadó magyar egészségügyet akarjuk megmenteni. Azt a pusztuló egészségügyet, amelyről nap nap után úgy gondoljuk, most már valóban nincs tovább, mélyebbre nem süllyedhetünk. Másnapra pedig kiderül, tévedtünk. Pár ezer vergődő ember szakmai elhívatottsága, embersége tartja össze. De ez nem politika, ez tényközlés."

Mindnyájan tudjuk, a bőrünkön érezzük, rendszeresen tapasztaljuk, hogy hatalmas nagy baj van az egészségüggyel, miközben az Orbán-rezsim futball-stadionokra költi az adóforintjainkat. 

A magyar egészségügy egyre súlyosabb problémáira hívta fel a figyelmet 781 orvos is, akik Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének írtak nyílt levelet jelezve, hogy "gyökeres reformok nélkül nem biztosítható tovább a betegek biztonságos gyógyítása és az egészségügy dolgozói tenni szeretnének azért, hogy az állam megteremtse polgárai számára a tisztességes ellátás kereteit".

Igaza van Sándor Máriának és a magyar orvosoknak: az egészségügy ma Magyarországon krónikus beteg, a kórság pedig nem más, mint az egész rendszer alulfinanszírozottsága, a szakma által régóta sürgetett, a Fidesz-kormány által beígért szerkezeti átalakítások elmaradása, és a szociális és egészségügyi ágazat kormányzati semmibe vétele.

A kórházak adóssága – hiába rendezik azt időről időre – mindig újra fog termelődni, hiszen a rendszerszintű átalakítás elmaradt. Mostanra már több mint 50 milliárd forint hiányzik a kasszából, miközben stadionépítésre közel 20 milliárdot fordított 2015-ben a kormány.

Az egészségügyi rendszer minden szempontból alulfinanszírozott, a benne dolgozók sem anyagilag sem erkölcsileg nincsenek megbecsülve, nem is csoda, hogy az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók is tömegével mennek külföldre dolgozni

És miközben 20 milliárdot fordított az állam a labdarúgó-stadionok fejlesztésére, és ezen felül csak az MLSZ kapott 1,7 milliárdnyi támogatást, addig a 2015 évi költségvetésben az olimpiai mozgalommal összefüggő támogatásokra mindössze 7 milliárd forintot költöttünk a közösből.

Nem csodálkoznék, ha Hosszú Katinka és még néhány világklasszis sportolónk egyszer csak úgy döntene, hogy a zakkant fideszes propaganda által sokat szidott nyugaton folytatná a karrierjét. 

Ideje lenne, hogy Orbán és talpnyalói felismerjék: gyarapodás csak azokban az országokban lehetséges, amelyek képesek az együttélésre és az együttműködésre. Ugyanis nem akkor kell kiállni és verni a kormányinfón a pulpitust, amikor a Fidesz fenekéből éppen kilógó Ákoskával - amúgy jogosan - szerződést bont az a cég, aki nem viseli el a kirekesztő kreténséget. Nem ez a nemzeti együttműködés, ez a fideszes pitiánerség csak.

Kussország helyett egy szabad, vidám, működő és egészséges Magyarországot!

Mi az Együttben a kormányváltás után a magyarok egészségének javítása érdekében megszüntetjük a brutális forráskivonásokat és az ésszerűtlen szervezeti átalakításokat. Az egészségügyben újra a beteg érdeke lesz az első. Többletforrások biztosításával elérjük, hogy radikálisan lecsökkenjenek a várólisták, miközben az egészségügyben dolgozók munkafeltételeit és anyagi megbecsülését is érdemben javítjuk.

A stadionépítések helyett a tömegsportot támogatjuk, és ésszerűsítjük a sporttámogatásokat annak érdekében, hogy a hazai tehetségek minél jobban kiteljesedhessenek.

Megerősítjük a polgárok jogait, átláthatóvá és ellenőrizhetővé tesszük az állam működését annak érdekében, hogy itthon újra szabadság és nyitottság legyen, hogy senkit semmilyen hátrány ne érhessen, ha egy ügyben felemeli a szavát.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr518247274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása