Berkecz Balázs blogja

Kormányzati agysorvasztás, avagy Rétvári államtitkár a fideszes félrebeszélés művésze

2015. december 04. 08:13 - BerkeczBalazs

Pofátlan stílusú, semmitmondó levelet írt Rétvári Bence, az EMMI államtitkára Szabó Szabolcsnak, az Együtt országgyűlési képviselőjének. A hivatalos levél egy válasz volna arra a Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek címzett rogánozással kapcsolatos kérdésre, hogy tényleg csak helyettes államtitkárnak eladó az állami tulajdonú lakás? Egyenes válasz helyett az Együtt képviselője csak arra kapott választ, hogy miként kell fideszes stílusban félrebeszélni, és úgy fest, hogy ezt a habonyi lózungolást Rétvári államtitkár magas fokon űzi. Érdemes elolvasni és megismerni a kormányzati agysorvasztás egy újabb technikáját.

kormanyzati_agysorvasztas.jpg

Először is itt van Szabó Szabolcs levele: 

Tisztelt Miniszter Úr!

Az RTL Klub Híradója idén májusban számolt be arról, hogy Piroska Illésné és lánya, Anikó 1994 óta próbálja megvenni azt a lakást, amit 1978 óta bérelnek a ma már állami Levéltártól Pécsett, a Király utcában. Piroskáék eddig 29-szer adták be igényüket a lakásvásárlásra, de hiába próbálkoztak, mindig elutasították különböző indokokkal, például, hogy éppen összegzik az ingatlanokat, vagy nem kívánják értékesíteni, de olyan is volt, hogy azt jelezték a hivatalosságok, hogy kb. 3 hónapon belül értékesítésre kerülnek az ingatlanok.

Ugyanakkor – minden félrebeszélés és hivatali egymásra mutogatás ellenére – ugyanabban az épületben mégis elkelt egy lakás 2011-ben, a Fidesz-kormány második évében. A lakás 9/10 arányú többségi tulajdonosa a hozzám eljuttatott tulajdoni lap másolat szerint az a Dr. Garai Péter, aki 2011-ben a Türr István Képző és Kutató Intézet pécsi igazgatója volt, majd a Magyar Nemzeti Levéltár felügyeletét ellátó Emberi Erőforrások Minisztériuma Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárságának helyettes államtitkára lett, és jelenleg az Orbán-kormány uniós fejlesztések végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára.

Piroska Illésné természetesen megkereste már a Magyar Nemzeti Levéltárat is, de onnan nem érkezett válasz (talán a levéltárban nem ismerik közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseit).

Szeretném megnyugtatni Önt, Piroskáék nem hagyják annyiban a dolgot, folyamatosan leveleznek a magyar hatóságokkal, legutóbbi levelükre 2015 márciusában érkezett válaszlevél a Miniszterelnökségről, amiben azt írják, hogy nem rendelkeznek elbírálási lehetőséggel, az ügyet továbbították a Magyar Nemzeti Levéltár felügyeletét ellátó Emberi Erőforrások Minisztériuma felé és „Miniszterelnök úr nevében az ügy rendezéséhez sok sikert, kitartást és minden jót” kívánnak Piroska Illésnének.

A Miniszterelnökség szerint tehát Ön az illetékes az ügyben, ezért a fenti ügyben az alábbi kérdésre várok választ Öntől:

Miért vásárolhatott lakást Dr. Garai Péter a levéltári tulajdonú épületben, és Piroska Illésné miért nem? 

Várom Miniszter Úr válaszát a fenti kérdésre.

Budapest, 2015. november 13.

Üdvözlettel: 

Szabó Szabolcs

független országgyűlési képviselő

Együtt

És itt a Rétvári Bence által Balog Zoltán helyett küldött válasz:

Tisztelt Képviselő Úr!

Az Ön által feltett „Csak helyettes államtitkárnak eladó a levéltári lakás?” című írásbeli kérdésre - Balog Zoltán miniszter úr megbízásából - az alábbi választ adom.

Nem árulkodik szakmaiságról, hogy egy májusi televíziós híradásból rosszhiszeműen és felületesen kiragad egy részletet, és azt felhasználva próbál vádaskodni egy állami vezető, egy helyettes államtitkár ellen.

A májusi híradásban is elhangzott az Emberi Erőforrások Minisztériumának tényszerű válasza, mely szerint nem a magyar állam, hanem „a Baranya Megyei Önkormányzat volt a lakás eladója, amely szervezet az ingatlant nyilvános hirdetés útján, 4 évvel ezelőtt értékesítette.”

Ahogy azt kérdésében Ön is elismeri, az adásvétel idő pontjában 2011-ben, dr. Garai Péter nem volt állami vezető és nem töltött be semmilyen kormányzati pozíciót.

A köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló 1995. évi LXVI. törvény 37. § (1) bekezdése szerint a 2012. január 1. napjával állami tulajdonba került, a Magyar Nemzeti Levéltár tagintézményeinek elhelyezéséül szolgáló ingatlanok, ingatlanrészek térítésmentesen a Magyar Nemzeti Levéltár vagyonkezelésébe kerülnek, amely rendelkezés 2013. január 1-én lépett hatályba. A vagyonkezelői jogviszonyra egyebekben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel kötendő vagyonkezelési szerződésben foglaltak az irányadók.

Tájékoztatom, hogy a megyei tagintézmények elhelyezéséül szolgáló ingatlanoknak - így a Baranya Megyei Levéltár által használt ingatlanoknak is - a Magyar Nemzeti Levéltár vagyonkezelésébe adása, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel (a továbbiakban: MNV Zrt.) és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal kötendő vagyonkezelési szerződések megkötése folyamatban van. Fenti jogszabályi rendelkezések alapján a vagyonkezelői jogviszonyra a vagyonkezelési szerződésben foglaltak lesznek az irányadók. Ennek következtében az intézményi vagyongazdálkodást érintő kérdésekben - a vagyonkezelési szerződés megkötését követően - a Magyar Nemzeti Levéltár az MNV Zrt. egyetértésével jogosult döntést hozni. 

Budapest, 2015 . november 30.

Üdvözlettel,

Rétvári Bence

államtitkár

Vagyis Rétvári Bence szerint rosszhiszemű Szabó Szabolcs, amiért úgy látja gyanús az, amikor egy egyszerű halandó 29-szer jelzi vételi szándékát az általa több évtizede lakott lakásra, de mindig hiába próbálkozik, majd egy intézményvezetőből később helyettes államtitkárságig jutott kaposvári fideszes káder simán megvehet egy önkormányzati/állami tulajdonó lakást ugyanabban a pécsi házban. 

(Az Együtt néhány hete tett hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést a Garai Péter helyettes államtitkár korábbi cége által csaknem 25 millióért készített tanulmányok ügyében.)

Rétvári amúgy azt állítja, hogy a Baranya Megyei Önkormányzat nyilvános hirdetés útján értékesítette 2011-ben az akkor még a Türr István Képző és Kutató Intézet pécsi igazgatójaként tevékenykedő Garai Péter helyettes államtitkárnak a lakást. Ha így volt, akkor nem értem, hogy erről miért hallgatott az RTL Klub híradójának kérdésére a megyei önkormányzat?

Azt - természetesen - nem tudjuk meg Rétvári államtitkár leveléből, hogy közel 22 évnyi kitartó hivatalos levelezés után végre foglalkozik-e valaki érdemben az elkeseredett pécsi asszony lakásvételi szándékával.

Na, ennyit arról a bürokrácia csökkentésről és az összes egyéb lózungról, amivel Orbán-rezsim próbálja hülyíteni a népet.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr638138470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása