Berkecz Balázs blogja

Dakoták legyünk vagy komancsok?

2015. március 08. 08:25 - BerkeczBalazs

Orbán újabb gumicsontot dobott be a közéletbe, miközben ismét pártállami időket idéző lépésre készül.

A kikötős fényhuszár Tiborcz István apósa szerint a "nulla a jövedelemadó ideális kulcsa" és "az embereket nem szabad adóztatni, amikor keresnek, akkor kell adóztatni, amikor elköltik a pénzt, ez sokkal igazságosabb, és kevésbé kijátszható". 

De hol vannak az olyan menő helyek a világon, ahol nem kell manapság személyi jövedelmadót fizetni? Például olyan dúsgazdag - főként olaj és gáz eladásból élő - országokban, mint Bahrein, Brunei, Egyesült Arab Emirátusok, Katar, Kuvait, Omán vagy Szaúd-Arábia, de megtehetik az offshore-lovagok pénzéből élő Bahamákon, a Bermuda-szigeteken és a Kajmán-szigeteken is, hogy nem terhelik a lakosságot az SZJA-val.

Néhány észak-amerikai államban sem kell személyi jövedelem adót fizetni, például Dél-Dakotában, New Hampshire-ban, Tennessee-ben, Washingtonban, Wyomingban és Texasban sem.  És tudják miért tehetik meg például a dél-dakotaiak, hogy nem "húzzák le" jövedelemadóval a polgáraikat? Mert megadóztatják a bankszámlákat, a dohánytermékeket, az alkoholos italokat, az ingatlanokat és még jónéhány dolgot. Pont, mint Orbánék. Csakhogy itt 4%-os az ÁFA, és nem 27%, mint nálunk. Viszont Dél-Dakotában működik a gazdaság.

Sajnos a magyar gazdaság teljesítménye messze a béka feneke alatta van, ezért Orbán nyilvánvalóan kamuzott, amikor az SZJA lenullázásáról beszélt - sőt, minisztere, Varga Mihály is megkérdőjelezte a főnöke által felvetett ötlet megvalósíthatóságát, mondván a "személyi jövedelemadóból 16%-os kulccsal nagyjából 1500 milliárd forintot szed be az állam évente, ezt a központi költségvetés nem tudja nélkülözni".

Mindeközben újabb államosításra készül a Fidesz

Orbán Viktor reagált Gelencsér Attila, Kaposvár fideszes országgyűlési képviselőjének azon unortodox javaslatára is, miszerint "annak érdekében, hogy az önkormányzatokkal többet ne fordulhasson elő, hogy olyan pénzintézeteknél vezetik a számlájukat és kockáztatják ezáltal a közpénzt, amelyik brókerek garázdálkodásának köszönhetően csődbe megy, új törvényi szabályozásra van szükség, a jövőben a Magyar Államkincstár legyen a számlavezetője az önkormányzatoknak". Orbán szerint logikus lenne, ha a kereskedelmi bankok helyett a MÁK vezetné az önkormányzatok számláit, ezért szerinte ennek érdekében fel kell gyorsítani a kincstár korszerűsítését.

Most tekintsünk el attól, hogy az államkincstár "korszerűsítésének" égisze alatt milyen megbízásokat kaphatnak "fontos" hazai vállalkozások, és egy pillanatra mélázzunk el azon, hogy miként is kell ezt az egész MÁK számlavezetősdit elképzelni? Minden egyes kisebb-nagyobb számlát előzetesen engedélyeztetni kell, majd benyújtani a kincstárhoz, hogy azt az "önkormányzat" rendezhesse a "saját" pénzéből? Hűha...

Végül is volt már olyan Magyarországon, hogy az állam és a párt intézett mindent és még személyi jövedelemadót sem kellett fizetni. Az iskolák államiak voltak, volt megyei és járási hivatal - meg megyei és járási párttitkár is (mai nevén: kormánymegbízott) -, a településeknek nem volt önálló számlája és valódi mozgástere sem, mert a párt tudta helyettük is, hogy mi jó nekik. Ezt hívták szocializmusnak, ahol szintén minden úgy volt, ahogy a komancs főnök akarta...

Nos, ahogy egy híres dakota közmondás is tartja: "Nem erőszak a disznótor, legfeljebb a disznónak!" 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr837249809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása