Berkecz Balázs blogja

Ismét kamunikált a Miniszterelnökség

2015. március 28. 07:34 - BerkeczBalazs

...miközben úgy fest, hogy 939 milliárd értékben vállaltak be költségvetési fedezet nélkül pályázatokat

Csepreghy Nándor a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai "kamunikációért" felelős helyettes államtitkára volt péntek reggel az ATV Start vendége, aki aktuálisan az uniós pénzek felhasználása kapcsán kamuzott egy sort... Rónai Egon kérdésére minapi blogbejegyzésem is szóba került, miszerint Orbánék átverték a pályázókat.

Lázár János embere korábban arról beszélt, hogy "a 2007-2013-as időszakban a kormány a 8200 milliárd forint keretösszeg helyett 9300 milliárd forintra vállalt pénzügyi kötelezettséget. A túlvállalás csökkentésének mértékével kapcsolatosan is döntés született, ez az elvek szintjén úgy szól, hogy Magyarországnak fel kell használnia minden európai fejlesztési forrást, és a lehető legkisebb költségvetési támogatást kelljen a túlvállalás miatt fizetni". 

Én akkoriban sem találtam az idei költségvetésben ennek a kb. 1100 millirádnak a fedezetét, továbbá a túlvállalással kapcsolatos Csepreghy és Orbán nyilatkozatok is abba az irányba mutattak, hogy a túlvállalással berántott projektekre nem akar áldozni a kormány. Csepreghy korábbi nyilatkozata szerint is olyan döntés született, ami alapján a "lehető legkisebb költségvetési támogatást kell a túlvállalás miatt fizetni", és - ennek szellemében - március végéig a minisztériumoknak meg kell mondani, hogy melyek lesznek a teljesen "bebukó" projektek.

Csepreghy most azonban azt állította az ATV-ben, hogy van forrása az idei költségvetésben ezeknek, mondván Berkecz "nézze meg a költségvetés XIX. fejezetét". Nos, megnéztem újra, de most sem találom ezt az 1100 milliárd forintos forrást, ugyanis ebben a fejezetben mindössze 5 milliárd Ft tartalék és 100 millió Ft egyéb EU által nem térített kiadásokra félretett pénz szerepel. 

Ráadásul a 2007-2013 programozási időszakban az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, az Európai Szociális Alapból és a Kohéziós Alapból származó támogatások felhasználásának rendjéről szóló 4/2011. (I. 28.) kormányrendelet 29/B. § (3) bekezdése szerint "a többletkötelezettség-vállalás mértékét a lemorzsolódó források aránya, valamint a prioritások kifizetett közkiadással nem érintett kerete alapján kell meghatározni" és a (13) bekezdése szerint sem lehet olyan nagyon elszaladni a túlvállalással, hiszen "a többletkötelezettség-vállaláson belül az európai uniós és a nemzeti társfinanszírozás arányát úgy kell meghatározni, hogy megvalósuljon a 100%-os abszorpció az Európai Bizottság által előírt hazai társfinanszírozás minimális szinten tartása mellett. Emellett törekedni kell arra, hogy a programozási időszak végére az Európai Bizottság által elvárt prioritásonkénti 85-15% arány teljesüljön". 

A költségvetés XIX. fejezetében egyébként összesen 2562 milliárd forint kiadás, 1724 milliárd forint uniós forrás (bevétel) és 838 milliárd forint hazai támogatási kiadás szerepel. Ha az Európai Bizottság által előírt hazai társfinanszírozási arányt vesszük, akkor 384 milliárd forint a 15%-os hazai társfinanszírozás minimális összege, amihez hozzá kell adnunk cirka 80 milliárd forintnyi EU által nem finanszírozott tételt (állami költségvetési kedvezményezettek sajáterő támogatása, önerő alap, stb.), ekkor tartunk 464 milliárd forintnál. És van a rendszerben kábé 213 milliárdnyi forrás már a 2014-2020-as időszakra is tervezve, ami nyilvánvalóan nem a 2007-2013-as időszak túlvállalt projektjeit hivatott finanszírozni. Mindez azt jelenti, hogy a legjobb indulattal sincs az idei költségvetésben 161 milliárd forintnál több forrás a túltervezett projektekre, miközben Csepreghy korábbi állítása szerint 1100 milliárdos túlvállalt keretre köteleződött el a kormány, vagyis - szerény számításaim szerint - 939 milliárd forint értékű projektnek nincs fedezete az idei költségvetésben. Ez alapján világos, hogy "fedezetlen csekket" adott a kormány rengeteg pályázónak, akiknek a projektjei a költségvetés alapján nem valósulhatnak meg, és ha komolyan lehet venni Csepreghy korábbi nyilatkozatait, akkor ezeknek a fedezetlen projekteknek a többségét a spórolás érdekében le fogja vadászni az intézményrendszer - vélhetően emiatt pécéztek ki 1715 „késedelmes” projektet.

Erre a fedezetlen 939 milliárd forintra jön még az M4-es autópálya Abony-Fegyvernek közötti szakaszának közel 110 milliárdos buktájának idénre eső része (a tervek szerint 2016 szeptemberéig fejeznék be), mivel az Európai Bizottság kartellezés gyanúja miatt elutasította az erre vonatkozó magyar támogatási kérelmet. Érdemes már csak emiatt is megnézni Csepreghy pénteki - finoman szólva sem konzisztens - ATV nyilatkozatát, miszerint: nem dőlt még el hogy hazai vagy európai uniós forrásból építik-e meg az M4 ominózus szakaszát.

 

(kép forrása: Botos Tamás / 444.hu)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr397308314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása