Berkecz Balázs blogja

Orbánék átverték a pályázókat

2015. március 16. 08:36 - BerkeczBalazs

Avagy az ezer milliárdos pályázati blöff - ez durvább, mint bármelyik brókerbotrány!

Ön mit gondolna, ha cége/önkormányzata/civil szervezete több millió forintot költött volna el egy már elnyert utófinanszírozású uniós pályázat megvalósítására abban a hiszemben, hogy sínen van a pályázata, de közben kiderül, hogy valójában nincs fedezet az önök projektjére, mert a kormány úgy hirdette ki azt nyertesnek, hogy 500 (vagy 1100) milliárddal kevesebb uniós forint van a bukszájában, mint amire elígérkezett? Szerintem joggal gondolhatná, hogy átverték.

10985559_719317958186114_6924577771763304336_o.jpg

Orbán Viktor néhány napja azzal dicsekedett, hogy maximalizálják az uniós források lehívását: a "2007-2013-as időszakban 8700 millárd forint állt rendelkezésre, itt a kormány óvintézkedés gyanánt a túlvállalás eszközével élt, vagyis 9200 milliárd forintra szerződtünk le a meg nem valósuló projektekre alapozva." Az is lehet, hogy ez az összeg potom 100 milliárddal nagyobb, mert Csepreghy Nándor a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára egy hónapja még arról beszélt, hogy a kormány a 8200 milliárd forint keretösszeg helyett 9300 milliárd forintra vállalt pénzügyi kötelezettséget. (És az is lehet, hogy nem 8700 milliárd forint keretünk van, hanem csak 8200, persze a két nyilatkozatban szereplő összeg közötti eltérés adódhatna a forint-euró árfolyamkünöbségéből is, de a túlvállalás oldalon szereplő számok között "csak" 100 milliárd a különbség, még a valós keret oldalon ez már 500 milliárd).

Na, de most eltekintenék annak fejtegetésétől, hogy a kormányfő vagy a kommunikációért felelős helyettes államtitkár tudja-e rosszul az uniós matekot, mert - ugyan ez is felháborító, de - a lényeg szerintem a nagy gőggel bejelentett túlvállaláson van.

Orbánék ugyanis közel két évet tököltek el 2010-től azzal, hogy átgyúrják leánykori nevén Új Magyarország Fejlesztési Tervet és a saját szájízükre kevert Új Széchenyi Tervvel előrukkoljanak, ami azt is jelentette, hogy a 22,4 milliárd eurós (állami kiegészítéssel 26,2 milliárd eurós) összeg felhasználásának lehetőségével késésbe került az ország. Erre jött válaszul a 25/2012. (II.29.) kormányrendelet a 2007-2013 programozási időszakban az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, az Európai Szociális Alapból és a Kohéziós Alapból származó támogatások felhasználásának rendjéről szóló kormányrendelet módosításáról, amiben lehetőséget biztosítottak az intézményrendszernek a többlet-kötelezettségvállalásra. A kormány tizenkilencre lapot húzzott azzal, hogy arra adott felhatalmazást a pályázati intézményrendszernek, hogy rántson be egy csómó projektgazdát nyertes pályázattal azért, hogy gyorsan és tutira le lehessen fedni az uniós keretet, miközben Orbán arra számított, hogy a pályázók biztosan ügyetlenek lesznek és a túlvállalás mértékéig majd sokan maguktól bebuknak, a túlvállat összeg pedig a kasszában marad.

De mi lesz azokkal a tisztességes, felkészült pályázókkal, akiknek van egy jó projektje, viszont a projektjük kezd Orbánék számára egyre kellemetlenebb lenni a pénzügyileg beblöffölt túlvállalás miatt? 

A miniszterelnök szerint "a mégis megvalósuló projekteket a kormány kifizeti saját költségen egy erre kialakított keretből, függetlenül attól, hogy áll-e még rendelkezésre uniós forrás vagy sem" (a 2015-ös költségvetésben nem találtam ennek a fedezetét, márpedig a 2007-2013-as uniós időszak elszámolása idén zárul).  A helyettes államtitkár szerint pedig olyan döntés született, ami alapján a "lehető legkisebb költségvetési támogatást kell a túlvállalás miatt fizetni", és - ennek szellemében - március végéig a minisztériumoknak meg kell mondani, hogy melyek lesznek a teljesen "bebukó" projektek. 1715 projektet előzetesen ki is pécéztek, a pletykák szerint várhatóan ezek közül kerülnek ki az alsó hangon 500 milliárd forintos támogatási összeget felölelő bukó pályázatok.

Ha a bajban lévő projektek végeláthatatlannak tűnő listáját átnézzük, akkor nehéz eldönteni, hogy melyiket szabadna elbukni hagyni: "A Bács-Kiskun Megyei Kórház onkológiai betegellátásának fejlesztése a sugárterápiás eszközpark korszerűsítése által" című projektet, Pécs város "Lakhatási körülmények javítása Pécs-György-telepen" címűt vagy "Az Észak-Magyarországi Régió településein élő lakosság egészséges ivóvízzel való ellátásának biztosítása" című pályázatot?

Én azt javaslom a kormánynak, hogy:

(1) ne próbáljon a "sajátos" bürokratikus technikáival ellehetetleníteni egy már támogatott projektet se,

(2) az idei költségvetésben stadionépítésre szánt 63 milliárd forintot nyugodtan fordítsák a túlvállalásra,

(3) a teljesen leépült, elfidesznyikesedett intézményrendszer packázása és hozzánemértése miatt idén már nem befejezhető projekteket pedig ún. szakaszolással finanszírozzák a 2014-2020-as időszak forrásaiból.

  

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr937273439

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tóbiás befőtt megpróbálta eltenni Orbán nagymamát 2015.03.16. 13:46:32

De a nagyi résen volt, és odacsapott a fakanállal a szemtelen befőtt kezére. Az MSZP ma nem ünnepelt. Szégyellték volna a várhatóan 200 fős ünneplő tömeget, amit mozgósítani tudtak volna, ezért nem tartottak március 15-én központi megemlékezést? Vagy ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása