Berkecz Balázs blogja

Direkt hátráltatja az állami közműcég az ingatlanépítéseket?

2017. szeptember 05. 09:46 - BerkeczBalazs

Létszámhiánnyal küzd a FŐGÁZ Földgázelosztási Kft., nincs elég tervellenőr az állami közműcégnél, ami miatt akár az építkezések is leállhatnak Budapesten. Minden tervellenőr külföldre menekült, vagy direkt hátráltatja az állami közműcég az ingatlanépítéseket?

tervellenor.png(fotó: atv.hu)

Arról számolt be a minap a VGF Szaklap, hogy akár az építkezések is leállhatnak a fővárosban, ha nem tudják a tervezők időben beadni a gázterveket, mert létszámhiánnyal küzd a FŐGÁZ Földgázelosztási Kft., ugyanis nem vehetnek fel újabb tervellenőröket, ezért a beadandó tervek mennyiségét limitálják. Az eredmény, több hetes, hónapos várakozások, időpontcsúszás, terv nélkül nem kezdhető meg a kivitelezés, melynek egyenes következménye az építkezés leállása.

VGF Szaklap azért kezdett nyomozni, mert több tervező is megkereste őket a gáztervek beadásának nehézségei miatt. Augusztus közepétől még interneten keresztül lehetett időpontot foglalni. Volt olyan mérnök kolléga, aki csak két hónap múlva kapott időpontot. Miután a Magyar Mérnöki Kamarának jelezték a tervezők a problémát, az intézkedések hatására a FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. augusztus 30-val visszavonta a rendelkezést, így a mérnököknek személyesen kell megjelenniük a Fiumei úti irodában, ahol sorszámot kötelesek húzni.  A jelenlegi állapot szerint egy tervező 5 tervet adhat be, és a FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. ügyfélszolgálat 12 mérnököt fogad naponta. Ez azt jelenti, hogy egy nap 60 terv kerül a tervellenőrökhöz átnézésre, jóváhagyásra. Azonban a jelenlegi létszám mellett mindössze csak 30 tervet tudnak feldolgozni a megadott 8 napos határidővel. Az új határidőket a 157/2017. számú kormányrendelet szabályozza, ami 2017. július 1-jén lépett hatályba.

A VGF a FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. munkatársait is megkérdezte, akik súlyos emberhiányra, és átlagon felüli leterheltségre panaszkodtak. A megfeszített ütemű munka és túlórák mellett is folyamatos csúszásban vannak, ezért a tervek torlódnak. A Nemzeti Közművek, mint a kft. felettes szerve nem engedélyezi újabb tervellenőrök felvételét, helyette a beadható tervek mennyiségét limitálják. Ennek egyenes következménye lesz, hogy bedőlhetnek az építkezések a Fővárosban, ha ugyanis nincsenek meg határidőre a tervek, nem kezdődhet meg az építkezés, nincs használatba vételi engedély, és a 300 négyzetméter feletti épületekre építési engedély sem kapható.

A cikk megjelenése után az NKM Nemzeti Közművek Zrt. a Világgazdaságon keresztül közölte, hogy szerintük a szaklap súlyos valótlanságokat állít: a FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. semmilyen hivatalos megkeresést nem kapott a médium részéről, és mivel a FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. munkatársai nem rendelkeznek nyilatkozattételi jogosultsággal, a cikkben írt állítások semmiképpen sem egyeznek a Nemzeti Közművek cégcsoport hivatalos álláspontjával.

Ezek után és az Orbán-rezsim működésének ismeretében néhány kérdés azért jogosan merül fel:

  • Inkább a cáfoló orbánista közműveknek hisszük-e el, hogy a nyilatkozatra nem jogosult kollégák hazudnak-e?
  • Valóban létszámstop van, és ily' módon direkt hátráltatja az állami közműcég az ingatlanépítéseket, vagy külföldre menekült a mérnök szakma ezen köre is, és amiatt nincs ember, aki ellenőrizze a gázterveket?

Mindenesetre nagy gáz van, ahogy Lázár János fogalmazott: riasztó állapotban van az állam, nagyságát, mozgásképtelenségét és az elnehezültségét tekintve is.

Az Együtt szeptember 16-án mutatja be programját Magyarország jövőjéről, melyben megoldást kínálunk az elvándorlás és az építésügyi rendszer problémáinak megoldására is.

 

————————
Kiszámoltuk, mennyit loptak Orbánék 2010 óta:
https://ellopottorszag.egyuttpart.hu/

Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/

Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/  

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr2912804582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása