Berkecz Balázs blogja

Paks2: az igazi orosz rulett

2017. május 20. 09:34 - BerkeczBalazs

Nem kapta meg a biztonsági igazolást a Roszatom Finnországba tervezett atomerőműve, de gond van a novovoronyezsi atomerőmű új blokkjával is. Mindeközben tudjuk már azt is, hogy a szintén roszatomos Paks2 nyárra meleg húgyfolyóvá változtatja majd a Dunát. Kell nekünk ez a mindnyájunkat veszélyeztető orosz rulett?

oroszrulett.png

A 444 írta meg: nem nagyon halad a Roszatom finnországi atomerőmű-építése. Az eleve sokat támadott, nagyon gyanús finanszírozású projekt elé a finn Sugárzásvédelmi és Nukleáris Biztonsági Hatóság (STUK) gördített újabb akadályt azzal, hogy a nem megfelelő tájékoztatásra, hiányos dokumentációkra és a kivitelezés órarendjének hiányára hivatkozva megtagadta a biztnsági igazolás kiadását.

Egy másik roszatomos atomerőművel kapcsolatban pedig a Bellona civil szervezet derítette ki, hogy a Paksra tervezett VVER-1200 atomerőmű prototípusa komoly konstrukciós problémával küzd. A tavaly augusztusban átadott Novovoronyezs II. reaktorát novemberben két és fél hónapra le kellett állítani a generátor rendellenessége miatt. Ráadásul a súlyos problémát a Roszatom leányvállalata igyekezte eltussolni.

Az ügyet itthon megszellőztető Energiaklub álláspontja szerint a VVER-1200 atomerőművek konstrukciós problémái és az orosz atomipar átláthatatlansága komoly biztonsági kockázatokat jelentenek Paks II. szempontjából.

Ráadásul az Energiaklub szerint finnországi és a Novovoronyezs II-nél fellépett konstrukciós probléma ugyanis nem egyedi eset, és a Roszatom eltussolási kísérlete se lóg ki a sorból. A VVER-1200-as másik prototípusa, a Leningárd II. atomerőmű építéséről nemrég került nyilvánosságra egy ott dolgozó atommérnök beszámolója rávilágítva a szakemberhiányra, a minőségi követelmények kikerülésére, és a mindent átszövő korrupcióra. Továbbá a Greenpeace magyar nyelven is elérhető tanulmánya rámutatott, hogy az Roszatom működését áthatja a korrupció, csak 2009 és 2012 között 68 felsővezetőt és 208 középvezetőt bocsátottak el korrupciós vádak miatt, beleértve a a nukleáris biztonságért felelős vezérigazgató-helyettest, akit 2011. júliusában 50 millió rubel (254 millió forint) elsikkasztásáért tartóztattak le az orosz hatóságok. A korrupció és konstrukciók problémák összekapcsolódására jó példa a Szergej Sutovnak, a Roszatom ZIO-Podolszk nevű atomerőmű-építő leányvállalata beszerzési igazgatójának az esete, aki követelményeknél jóval gyengébb minőségű acélt biztosított a az atomerőművi berendezések konstrukciójához az árkülönbözetet természetesen zsebre téve, és ezzel összesen 145 millió rubel (737 millió forint) értékű kárt okozva a szállítói igazolások tömeges meghamisításával.

Az Index írt arról a minap, hogy a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő két tőzsdei cég, az Opimus és a Konzum együtt 51 százalékos többségi tulajdont vásárolt a nukleáris erőművekkel és vegyiparral foglalkozó cseh  Královopolská Ria magyarországi leányvállalatában – erről adott ki közleményt az Opimus és a Konzum. Ez azt jelzi, hogy Mészáros Lőrincnek az építőipar, az agrárium, a vendéglátás és a pénzügyek után az energiapiacon is nagy tervei lehetnek. 

De Paks2-vel is lesz számos probléma a fideszes lopáson és a keleti minőségű kivitelezés kívül is. 

Azt még Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos sem rejtették véka alá, hogy - ahogy a környezeti hatástanulmány is fogalmaz - "a Duna ökológiai állapotára a felmelegedett hűtővíz kibocsátása jelenti a legjelentősebb környezeti hatást. Ez a hatás a 2030-2032 közötti időszakban lesz a legerősebb. Az alapállapoti értékelés során meghatározott három érintett taxonon (fitobenton, makrozoobenton, halak) kívül feltételezhetően ebben az időszakban sem kell számolni további közvetlen hatásviselő élőlénycsoporttal. A hőterhelés okozta hatás hosszú távú, erős és nagy jelentőségű." A hatástanulmány szerint a Duna paksi 11 kilométeres szakaszának hőmérséklete akár 8 °C-ot is emelkedhet, de úgy kell majd az atomerőművet üzemeltetni, hogy a maximális 30 °C hőterhelést ne lépjék túl. Ezt Aszódi professzor valahogy úgy kommentálta, hogy lesznek vízi élőlények, amelyek kedvelni fogják ezt a magasabb hőmérsékletet és lesznek olyan halak, amelyek majd máshol fognak úszkálni. Nekem meg valahogy ez úgy jött le, hogy Paks2 beüzemelése után el lehet felejteni a hagyományos paksi halászlét, hiszen az új blokk nyárra meleg húgyfolyóvá változtatja majd a Dunát

Persze mindez ne aggasszon senkit, hiszen Orbán főnöke szerint "az orosz Roszatom céggel való együttműködés elutasítása káros lenne a magyar gazdaságnak" - két éve többek között ezt jelentette ki egy mai moszkvai találkozó kapcsán a Reuters tudósítása alapján Vlagyimir Putyin orosz elnök. 

Szép kilátások a "korrekt" üzleti partnerekkel... 

Az Együtt szerint elhibázott döntés volt az Európai Bizottság részéről, hogy engedélyezte a Paks2 bővítéséről szóló beruházást. Az atomerőmű bővítése egy soha meg nem térülő, tisztességtelen beruházás, amely nem szolgálja a magyar energiapiaci versenyt, és évtizedekre eladósítja hazánkat. Paks2-re így és most nincs szükség, az Együtt éppen ezért már korábban is kezdeményezett népszavazást, most pedig támogat minden kezdeményezést, ami ez ügyben indul.

Az Együtt úgy gondolja, hogy az Európai Bizottság elhibázott és gyáva döntése nyomán romlani fog a verseny hazánk energiapiacán. Ennek a modernizációs szempontból is káros döntésnek pedig a fogyasztók és a magyar vállalkozások lesznek a vesztesei. A Paks2 számára engedélyezett állami támogatást inkább a megújuló energiaforrások felhasználásának fejlesztésére és a magyar energiahálózat, különösen a villamosenergia-hálózat modernizálására és rugalmasabbá tételére kellene fordítani. Ráadásul Orbán Viktor oligarchái, strómanjai és üzleti partnereik kivételével soha egy forintnyi nyereséget nem fog senkinek termelni ez a beruházás az életciklusa során. Ehelyett évtizedekre eladósítja hazánkat, rontva az államadósságunk helyzetét.

Az eljárás ugyanakkor bebizonyította, hogy a magyar kormány mindvégig hazudott az adófizetőknek az ügyben, hiszen állami támogatással valósul meg a projekt annak ellenére, hogy a kormány mindeddig az ellenkezőjét állította.

Az Együtt szerint olyan új, erősebb Európai Unió kell, amely valóban képes a tagállamok szabályszegő magatartása ellen fellépni, mert egy káros és rossz beruházás elhibázott uniós legitimálása csak az európai eszme, a felzárkózás és az átláthatóság sikerének árt Magyarországon.

Paks2-re így és most nincs szükség. Az Együtt korábban maga is kezdeményezett népszavazást, most pedig támogat minden kezdeményezést, ami ez ügyben indul.

 

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr4512527341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása