Berkecz Balázs blogja

Bánki Erik és a tiffáni maffiavád

2017. április 28. 08:51 - BerkeczBalazs

Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke hetvenmillió forintért vett Opimus-részvényt 2013-ban. Nem teljesen tiszta, hogy miért, és hogy miből. Mindeközben Tiffán Zsolt a fideszes pletykák szerint Bánkit áztatta Orbánnál a rozémanókkal közösen jegyzett maffiavádas írásában.

fideszes_maffiavad.png(az eredeti képek forrása: MTI)

A 24.hu oknyomozó újságírója, Sarkadi Nagy Márton írása szerint "amikor 2013-ban a Buda-Cash, a vele kötelékben repülő másik öt vállalat, valamint Pintér Zoltán és Pál Gyula együtt mintegy 5,4 milliárd forint értékben apporttal tőkét emelt az Opimusban, a csapat egy legatyásodott, kétes hírnevű válallat összesen 68,42 százaléknyi részvénytulajdonára lett jogosult. 

Az azóta Mészáros Lőrinc és a vele együttműködő cégek befolyása alá került Opimus (korábbi nevén Phylaxia) akkoriban a tőzsdén a vagyonelemeinek túlértékeléséről híresült el. A Buda-Cash beszállása előtti években az egykori szérumgyártót holdingcéggé átszervező menedzsment szakmányban dobálta ki a felesleges vagy veszteséges portfólióelemekt a cégből. A sorozatos átszervezések és racionalizálások eredményeként az Opimus Nyrt. alaptőkéje 2013-ban alig 2,23 milliárdra rúgott.

Sokatmondó, hogy az eredetileg egy szérumgyártóból kinőtt vállalatcsoport még a maradó kevés gyógyszeripari érdekeltségeinek egyikéről, a magyar kutatók szabadalma alapján diabéteszgyógyszert fejlesztő amerikai N-Gene-ről is azt mondta az Opimus-elnök Hudek Csaba egy tavalyi közgyűlésen, hogy szkeptikus azzal kapcsolatban, a cégből vajon mikor várható bevétel.

A 2010 elején még egyenként 80 forint felett forgó Opimus-részvények tőzsdei értéke 2013-ra 30 forint környékire csökkent. Egy közgyűlésen feltűnő kisbefektető pedig arról panaszkodott: a részvény soha nem fizetett osztalékot."

Bánki Erik baranyai fideszes országgyűlési képviselő ennek ellenére 2013-ban 70,6 millió forintért jegyzett Opimus-részvényt, ami még budai úri fiúk mércéjével sem kevés pénz. De nem csak szerintem nem teljesen világos, hogy a pénzügyi spekulánsként nem ismert, jelenleg a parlament gazdasági bizottságát vezető Bánki milyen megfontolás alapján kockáztatott ennyi pénzt egy nem különösebben acélos, kérdéses hírnevű vállalat részvényeivel.

A 24.hu szerint is kérdéses, hogy honnan volt erre Bánkinak egyáltalán pénze, ugyanis 2012-es vagyonnyilatkozata szerint összesen 40 millió forint körüli megtakarítása volt értékpapírban, készpénzben, a bankszámláján és követelésekben; a másik oldalon 11,2 millió forintos banki kölcsöntartozás áll. A 2014-es bevallása szerint már 79 millió forintnyi részvénye volt (noha nem tünteti fel, valószínűleg ennek a túlnyomó része Opimus-papír) és 50 millió forint más likvid megtakarítása. A banki tartozása viszont 10,2 millióra csökkent. A képviselő vagyona tehát alig két év alatt nettó 30 millió forintról 120 milliósra nőtt, ami szép eredmény.

A későbbi Buda-Cash botrány fényében különösen érdekes az, hogy Bánki 2013-ban legyejzett 2,353 millió darab részvénye nem sokkal kevesebb az ugyanekkor Pintér Zoltán Buda-Cash-alapító nevére kerülő 3,335 milliónál; Pintér pedig sajtóértesülés szerint a legnagyobb Opimus-magántulajdonosok közé tartozott. 

Bánki Erik 2015 márciusi parlamenti felszólalásában a Buda-Cash ügyében viszont már így beszélt az Opimusban korábban szintén részvényes Pintérék bizniszeiről: "sejtjük, hogy a pénz az arcátlan brókerek sportautóiban és külföldi bankszámláin lehet. Ám pont ezért és pont ebben a pillanatban tovább kell lépnünk, és le kell rendeznünk azt a kérdést, hogy ki fizeti a számlát. Sajnos, ismerjük a felszámolási eljárás útvesztőit, amely több hónapig, akár évekig elhúzódhat. Ezalatt az érintetteknek pont elég idejük lesz arra, hogy eltüntessék a bizonyítékokat, és a lopott pénzt megfelelő helyre menekítsék."

A 24.hu Bánki Opimus-befektetése kapcsán megkérdezett egy, a magyar részvénypiacot jól ismerő pénzügyi befektetőt – aki a téma kényes volt miatt a neve elhallgatását kérte – és kérdésükre azt mondta, szerinte Bánki nem a saját pénzéből jegyzett részvényeket: "Csak a mesében van olyan, hogy a saját, keservesen megtakarított hetvenmillióját berakja akkor az Opimusba… amennyire én ezt a világot ismerem, ezek az emberek csak biztosra mennek, vagy nem a saját pénzüket fektetik be, és ilyen formában kapják meg."

És akkor nézzük, mit is írt a Buda-Cash botrány évében Tiffán Zsolt, a Fidesz akkori Baranya megyei elnöke a rozémanókkal közösen jegyzett maffiavádas írásában: "Amúgy tudjuk, kik osztják az észt a megyében közülünk. Összesen két emberről van szó…Pedig nem egy pártban vannak, mégis ők osztják le a lóvét... Ha kell, a sajátjaikra törnek, csak azért, hogy mások semmit se tehessenek(((Viktor! Vedd már észre!!!Ezek maffiózók!!!!)))"

Nyílt titok, hogy Bánki és Tiffán ősellenségek a Fideszben, a 2014-es szigetvári helyhatósági is a kettejük harcáról szólt: Bánki Kolovics Jánost, Tiffán pedig a háttérből a Jobbik-KDNP támogatásával indult Simon Jánost támogatta, végül mindketten elbuktak, és a független Vass Péter lett Szigetvár polgármestere, a testületben pedig 7 fős többséget szereztek a Szigetvári Emberekért Egyesület képviselői, miközben Kolovics János ellen vádat emeltek hivatali vesztegetés miatt.

Tiffán maffiózós írása után a Magyar Narancs is azt találgatta, hogy Bánki Eriket takarja a "lóvét osztó maffiózó" képe. Mindezt - fideszes vastagbőrrel és habonyi természetességgel - tagadták az érintettek, majd a sajátjait lemaffiózózó Tiffán 2016-ra elbukott mint megyei elnök, majd 2017 elejére leszedték a szigetvári választókerület éléről is.

Minket viszont nem lehet leváltani és megfélemlíteni, mi az Együttben továbbra is kimondjuk az igazságot, és küzdünk az igazságtalanságok ellen. Nem hagyhatjuk, hogy a Fideszesek az elévülési időre hivatkozva megússzák, hogy éveken keresztül meglopták a magyar embereket!

Kidolgozott javaslatunk van arra, hogyan számoltatjuk el a fideszes oligarchákat, Orbán Viktort és legszűkebb érdekkörét, amiért szervezetten rabolták ki hazánkat.

Kormányváltás után visszavesszük a törvénytelenül, illetve joggal való visszaéléssel szerzett vagyonokat, jóvátételi adót fizettetünk az oligarchákkal és kárenyhítést juttatunk a rezsim áldozatainak.

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr5512460081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása