Berkecz Balázs blogja

Lázárék miért nem tartják be a saját kormányuk rendeletét?

2017. február 17. 12:32 - BerkeczBalazs

Lázárék miért nem tartják be a saját kormányuk rendeletét? Mi történik az uniós pályázati rendszerrel? Ezt a kérdést tette fel javaslatomra ma Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője írásbeli választ igénylő kérdésként Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek.

lazar_3.png(az eredeti kép forrása: index.hu)

Itt van Magyarország Alaptörvénye 7. cikk (2) bekezdése, az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 42. § (8) bekezdése és az egyes házszabályi rendelkezésekről szóló 10/2014. (II. 24.) OGY határozat 124. § (1) bekezdése alapján írásbeli választ igénylő kérdés teljes egészében, ebből minden kiderül: 

Tisztelt Miniszter Úr!

Mint arról bizonyára van tudomása Önnek: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében közel egy éve benyújtott pályázatok elbírálásáról sem adott még hírt a kormányzat, miközben ezen pályázati konstrukciók második körös kiírása is megjelent a napokban.

Mindezek alapján a következő kérdésre várom Miniszter Úr válaszát:

- Miért nem sikerült a 2014-2020 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről szóló 272/2014. (XI. 5.) kormányrendeletben rögzített határidőkön vagy a TOP-os felhívásokban gyakran szereplő 40 napos határidőn belül dönteni?

- Korrektnek tartja-e, hogy úgy jelennek meg második körben kiírások, hogy nem ismertek az első körös eredmények, illetve nincsenek tapasztalatok sem az első körben nyertes projektek megvalósításáról?

- A TOP-on kívül mely operatív programokban nem sikerült még betartania a kormánynak a saját kormányrendeletét?

- A fent is jelezett aggasztó folyamatokat látva teljesülni fog-e Magyarország és az Európai Unió között köttetett Partnerségi Megállapodás a 2014–2020-as fejlesztési időszakra?

Tisztelettel várom a Miniszter Úr válaszát!

 

Budapest, 2017. február 17.              

dr. Szabó Szabolcs

(független)

Együtt

Lázár Jánostól 15 napon belül választ kell kapnunk arra, hogy hogyan áll most az általuk elszabott rendszer.

Felteszem, arra nem lesz válasz, hogy mi lehet a valódi oka annak, hogy a pályázati rendszer lényegében lefagyott, de információim szerint nincs ma olyan operatív program, amelyik kapcsán ne lenne valamilyen vizsgálódás az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF), és a szabálytalanságok miatt hónapok óta elzárultak a Magyarországnak fenntartott pénzcsapok Brüsszelben.

Az Együtt közérdekű adatigényléssel kérte ki, hogy az OLAF az elmúlt két évben milyen uniós programok kapcsán történt visszaéléséről küldött vizsgálati jelentést a Miniszterelnökségnek. Most egy újabb adatigénylésben a Miniszterelnökség által felsorolt OLAF-vizsgálatokra vonatkozóan az OLAF jelentéseinek/zárójelentéseinek (nyomozati anyag összefoglalóinak) kiadását kértem Lázár minisztériumától. Ennek nem lehet jogi akadálya, hiszen a 4-es metróval kapcsolatos OLAF-zárójelentést is simán nyilvánosságra hozták, igaz ott nem látszik fideszes érintett, de ha mégsem kapjuk meg a kért az adatokat, akkor bíróságra visszük az ügyet.

Az Együtt a rendszerváltás után visszaveszi az ellopott, elherdált állami vagyont, és Orbánisztánból együtt, közösen fogunk európai Magyarországot teremteni!

 

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr3112267276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása