Berkecz Balázs blogja

Még a vadászterületeket is levadászták Lázárék

2017. január 22. 11:53 - BerkeczBalazs

Gondolom sokan emlékeznek még arra a képre, ami azt a 913 lelőtt fácánt mutatja szépen körbe rendezve, amit Lázár János és barátai ejtettek el Soponyán, vagy arra a hírre, amikor kiderült, hogy Lázár 23 millió forintért rendelt csehországi fácánvadászatot. A vadászat sosem volt olcsó dolog, de mostanság lett végképp úri passzió a vadászterületek fideszes átrajzolásával. A változások - természetesen - Lázár vadász-szenvedélyét sem csökkentették, sőt!

mumajer_lazar.png(az eredeti kép forrása: Facebook / cink.hu)

2016 januári hatállyal egy sor jogszabályváltozást gyártott le a fideszes szabályozásgyár. Olyan sokat, hogy az Országos Magyar Vadászkamara külön menüpontot szentelt a témának saját honlapján, ahol az érdeklődő vadászok megpróbálhatják lekövetni a jogszabályi változásokat.

A vadászokat érintő egyik legfontosabb változás az idén márciustól 20 évig tartó ciklusban működő vadászterületek kialakítására vonatkozó szabályozás, amely sok kisebb-nagyobb vadásztársaságot lehetetlenített el, míg a nyertesek oldalán ott áll a műmájer vadászok egyik életlen baltával faragott élő szobra, Lázár János is.

Tavaly augusztusban írta meg a delmagyar.hu, hogy Csongrád megye legnagyobb, 18 ezer hektáros vadászterületét kapta meg húsz évre a Návay Kornél Vadásztársaság, amelynek egyik tagja a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Most a HVG is megírta: "a miniszter vadásztársasága, amelyet a Csongrád megyei Földeák birtokosáról, az erdőtelepitő Návay Kornélról neveztek el, a vadászterületek tavalyi újrarajzolásának egyik legnagyobb nyertese. A vadásztársaságoknak az állami földek elárverezése után egyezkedniük kellett az új tulajdonosokkal. Csongrádban pedig éppen a Návaynak és egy másik, makói társaságnak sikerült növelnie területét, miközben a Földeáki Dózsa Vadásztársaság 4 ezer hektárt veszített. A hoppon maradt társaságnál a HVG érdeklődésére elmondták, hogy kétharmadára zsugorodott területükön nemcsak kisebb, de gyengébb is a vadállomány. Ennek az a következménye, hogy a pórul járt vadászok több tagdíjat fizetnek, netán több állatot vadásznak le pusztán a haszonszerzés érdekében. A nyertesek pedig, éppen ellenkezőleg, kisebb is gondtalanul űzhetik a vadat."

Az új szabályozás finoman szólva nem aratott osztatlan sikert az ország más területein sem, így volt ez Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is, ahol a kelet.hu-nak nyilatkozott Plavecz János megyei fővadász, aki azt mondta, hogy "A törvénymódosítás tájegységekre osztotta a megyéket. Az Országos Vadgazdálkodási Adattár kijelölése alapján megyénk három tájegységből áll, de annyira eltérő tulajdonságú és vadállományú területekről van szó, hogy mi már az elején jeleztük, hogy azt nem szabad így elfogadni."  

Ugyanebben a cikkben olvasható a Nyíregyháza környékén működő Trófea Vadásztársaság elnökének, Szilágyi Jánosnak a nyilatkozata, aki elég sarkosan fogalmazott a vadászterületek átrajzolásával kapcsolatban: "Úgy gondolom, szakmailag megalapozatlan döntést hoztak az új határokkal, kívánságlista alapján húzták meg a vonalakat. A környező vadásztársaságok 'ránk jönnek' majd a földtulajdonosok engedélyének a megszerzésével, ezt a törvény engedi, s ha nem lesz meg a 3 ezer hektár nagyságú vadászterületünk, elvesztünk. A mi sorsunkról döntöttek a fejünk felett a tudtunk nélkül. (...) Az új határ a nagy területünkből csinál két kicsit, csakhogy a törvény azt is előírja, hogy csak egy területtel rendelkezhetünk. Így tulajdonképpen 2017-től elveszítjük mindazt, amiért az elmúlt évtizedekben dolgoztunk.

A mára kivégzett Népszabadság még 2011-ben írt arról, hogy a Kaposvártól délkeletre, a Surján-völgyben lévő bő háromezer hektárért aggódók leginkább attól tartottak: az eddigi jó gazdának számító állami társaság helyét üzleti körök „zárt, exkluzív klubja” veszi át, így veszélybe kerülhet az állatállomány, és kétségessé válhat az esetleges vadkárok megtérítése. A területháború tétje ugyanis nem volt kicsi: a győztes több mint egy évtizedig hasznosíthatja a vadászati jogot a kelet-zselici, gímszarvasban gazdag vidéken. Hogy a az új szabályozás miként tett pontott a meccs végére, arról csak sejtéseim vannak, de az akkori csaták egyik szereplője egy állami tulajdonú erdészet, a SEFAG Zrt. volt, így sok kétségünk nem lehet az felől, hogy nem a fideszes vadászok igényei szerint alakult a helyzet.

Ahogyan egy másik SEFAG-érdekeltségű területen is becsapott a ménkő, az új szabályozás révén tették lehetetlenné a Somogyacsa és Környéke Nimród Vadásztársaságot is. A Népszava tavaly őszi cikke szerint a somogyacsaiak 51 százalékos többséggel elvileg jogosultak lettek volna az előhaszonbérleti jogra, de ennek ellenére a Somogy megyei Kormányhivatal ajánlása és az állami erdészet játéka révén még sem a területet évtizedek óta bérlő vadásztársaság jutott révbe. Sőt, eredeti vadászterületük a térképről is eltűnt és három új vadászterület és új társaságok jelentek meg a helyén.

A Nimród egykori vadászterületének egyik részén, Bonnyán újonnan alakult vadásztársaság gyakorolhatja a vadászati jogot. A társaságról még nem sokat tudni, de annyit elmondott a Népszavának nyilatkozó Csordás Ferenc acsai vadász, hogy "az első Orbán kormány honvédelmi minisztériumi államtitkára, Perenyei Tamás támogatja az új vadásztársaságot. Persze nem csoda a tülekedés a somogyi vadászterületekért, hiszen még a laikusok is tudják, híres nagyvadas terület, sok aranyérmes gím és dámbika, őzbak adta, ha nem is önként, a trófeáját. A Kádár-korszak fontos elvtársai is előszeretettel vadásztak Kaszó-pusztán és környékén. Az acsai vadász szerint nem sok minden változott, csak most már uraknak hívják azokat, akik durrogtatnak. 

Egy idős ember mondta nekem, úgy járunk mint Ludas Matyi. Ha jön Döbrögi és nem emeljük meg a kalapunkat, a falu főterén húznak deresre, mert errefelé már úgy élnek némelyek, mint a földesurak anno - fakadt ki Csordás Ferenc."

Mindeközben a kommunista és orbáni időkre jellemző központosítás megjelent a vadászati ügyekben is. Eddig az állam fele-fele arányban osztozott a kamarával a vadászjegyekből és a vadászati engedélyek befolyó bevételeken, de márciustól az egész összeg a kamaránál marad. 

A változások - természetesen - az orbánista elit szájaízének megfelelően alakultak. A HVG cikke szerint "a kormány közelében bőven akad, aki levadássza a trófeát - és a profitot. Hódmezővásárhely közelében, Batidán Kulik Jenő épít vadászkastélyt. Ő Lázár telekszomszédja, politikai riválisa és tanácsadója is egyben. Lázár a beruházásról azt mondta az Átlátszónak, hogy a szomszédos, mintegy 45 hektáros területen erdőgazdálkodást folytat, és az építtető tájékoztatta őt arról, hogy panziót, vendégházat és Iovastanyát épít. Az ország egyik patinás vadásztanyája, a romantikus stílusú bélmegyeri Kárász-kastély bő egy évvel ezelőtt cserélt gazdát, miután a csődbe ment Buda-Cash Bróker-ház vagyonát többen is elkezdték kimazsolázni. Így a bélmegyeri vadászkastély kacskaringós úton - a Népszabadságot bezáró Mediaworksöt megvásárló Opimus-csoporton és a Hidasháti Mezőgazdasági Zrt.-n keresztül - a Fidesz volt szekszárdi frakcióvezetőjéhez, Kerekes Csabához került. A helybéliek szerint Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester is többször megfordult benne.

A bodajki Hochburg-Lamberg-kastélyt tavaly tavasszal Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető cég vette meg, majd decemberben túladott rajta. Ám az épület így is az üzleti körön belül maradt, hiszen Tiborcz gyakran bizniszel a West Hungária Bau (WHB) cégcsoporttal és annak tulajdonosával, Paár Attilával. A WHB már a klasszicista épület felújítására készül. Az új tulajdonos tervei szerint a kastély vadászati és művészeti kiállításoknak is helyet adhat. Tiborcz másik üzleti partnere, a napokban elhunyt szaúdi milliárdos, Ghaith Pharaon pedig nemcsak kastélyokat vásárolt, hanem a La Palais de Chasse – azaz ,'vadászkastély' - nevet is levédette. A márkanevet 2024-ig csak a Pharaon-Alfa Kft. használhatja magyar szállodákra, illetve ezzel a márkanévvel csak ez a cég reklámozhatja sport- és kulturális tevékenységét idehaza és Európában."

Lázár, Semjén, Mészáros és gazdag fideszes barátaik tehát továbbra is vadászgathatnak, és költhetnek súlyos milliókat úri passziójukra, miközben nagyon sok olyan kispénzű sportvadásznak kell letennie a vadászatról, akik a vadászterületek új kijelölése miatt területüket vesztő vadásztársaságok tagjaiként február 28-án elvesztik vadászati jogosultságukat. Ráadásul eddig működő közösségek szűnnek meg, barátságok és kapcsolatok rokkantak bele a hazai vadászati jog alapjainak szétverésébe.

A világon sehol sem tartanak örökké az Orbán-rezsimhez hasonló monolit, hazug populista rendszerek, Orbán rendszere is bukni fog és az igazságtételt senki sem kerülheti el, a vadászati jogokat lenyúló döbrögiek sem.

Az Együtt a kormányváltás után a vadászat ügyében is józan szabályozást fog alkotni. 

 

 ---------------------

Ha te is dolgoznál azért, hogy jobb hely legyen Magyarország, tegyük Együtt! http://egyuttpart.hu/csatlakozz/

Vagy ha támogatnád a munkánkat. http://egyuttpart.hu/tamogass/

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr3312142961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása