Berkecz Balázs blogja

Tovább dagad a Zsolnay gyár körüli balhé

2017. január 09. 10:30 - BerkeczBalazs

Hátborzongató összefüggéseket tárt fel az Átlátszó a Zsolnay gyár körül hónapok óta zajló, külső szem szemlélő számára nem teljesen világos balhé ügyében. Teljesen más megvilágításba került az ügy, amely csak tovább rontja a hazánkba befektetni szándékozók kedvét, hiszen a fideszes maffia mindenre rátenné a kezét, ami könnyű pénzt, főleg könnyen megszerezhető állami megrendeléseket hozhat.

zsolnalenyulas.png

Még tavaly júniusban írtam arról a blogomon és jeleztem a sajtó képviselőinek, hogy aggasztó és súlyos információk jutottak el hozzám a Zsolnay Porcelánmanufaktúra körül kialakult botrány kapcsán, mely kérdések kapcsán a pécsi önkormányzat azonnali intézkedését követeltem. A pécsi önkormányzat ügyvédjének csak egy arrogáns sajtóválaszra futotta, de Cséplő Petra, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. igazgatóságának elnöke korrekten jelentkezett és írásban tájékoztatott a helyzetről, amely helyzet szerintem egyre aggasztóbb. 

Most Erdélyi Katalin az Átlátszón megjelent cikkében írt arról, hogy Fidesz-közeli “befektetők” állami segítséggel csavarnák ki a svájci tulajdonos kezéből a Zsolnayt:

A pécsi városvezetés 2016 júniusában kezdett ügyeskedni a Zsolnay-gyár többségi tulajdonosa, a korábban még megmentőként üdvözölt szír-svájci befektető ellehetetlenítése érdekében, ám a tervük mára csődöt mondott. Hiába hozták létre az önkormányzati Ledina Kft.-t 120 ex-zsolnays dolgozóval, és az MFB hiába adta el a Zsolnay banki tartozását a Fidesz-közeli WHB-nak: felszámolással sem tudták megszerezni a gyárat, mert Bachar Najari kifizette a közel 400 milliós követelést. Így a ledinások munka nélkül maradtak, ráadásul Najarié lesz több önkormányzati ingatlan jelzálogjoga is. A város vesztésre áll a saját maga által indított háborúban, Najariék pedig furcsa ajánlatokat kapnak kormányközeli üzletemberektől.

(...)

A Zsolnayért indult háború hátterében a pénz áll, méghozzá rengeteg pénz. Najariék szerint nem az étkészletek vagy dísztárgyak gyártása miatt vetettek szemet “valakik” a porcelánmanufaktúrára, hanem milliárdos építészeti megrendelések reményében.

A Zsolnay egyedi terméke ugyanis a pirogránit, ami egyfajta díszkő. Ilyenek találhatók például a Fővárosi Állatkert elefántházán, és még számos épületen. Színes Zsolnay-kerámiák díszítik az Iparművészeti Múzeumot is, amelynek felújítására 25 milliárd forintot szán az állam.

(...)

A Najari ellen szőtt terv mesteri volt: megvárni, amíg a szír-svájci üzletember talpra állítja a Zsolnayt, majd rázúdítani a NAV-ot, elszipkázni a dolgozóit, ezzel ellehetetleníteni a működését, majd felszámolni, vagyis gyakorlatilag elvenni Najaritól a céget. Mindezt önkormányzati és állami segítséggel, vagy legalábbis szemhunyással, mert másként egy ekkora projekt nehezen sikerülhetne.

(...)

Cséplő Petra és Bachar Najari azt nyilatkozta az Átlátszónak, hogy bár a felszámolást sikerült elkerülniük, a Zsolnayra ácsingózók azóta sem álltak le. Kaptak olyan üzenetet, hogy ha öt évre átadják a pirogránit gyártási jogát “valakinek”, akkor megszűnik a Zsolnay elleni NAV-eljárás; illetve többször érkezett hozzájuk olyan megkeresés, hogy mennyiért adnák el a Zsolnayban lévő többségi tulajdonrészüket.

Nem idézem teljes egészében az Átlátszó rendkívül alaposnak tűnő cikkét, inkább olvassa el mindenki, akit érdekel a Zsolnay sorsa, vagy az, hogy miként teszi tönkre egy maffia hazánkat. 

Az egész akció legnagyobb vesztese Pécs városa lett, amely nem csak vagyonát, hanem a pécsi gazdaságba befektetni szándékozók bizalmát is eljátszotta. A kialakult katasztrofális helyzet fő felelőse az akciót elindító fideszes többségű önkormányzat, így a kármentés érdekében az a legkevesebb, hogy Páva Zsolt polgármesternek azonnali hatállyal le kell mondania mandátumáról.

Az ügyet mi az Együttben is figyelemmel kísérjük, és magunk is mindent megteszünk azért, hogy a Zsolnay brand ne járatódhasson le, és se a város gazdasága, se a tisztességes befektetők ne kerülhessenek még nehezebb helyzetbe, mint amibe a fideszes városvezetés és a körülöttük mozgó sötét alakok sodorták őket.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a foglyul ejtett magyar állam hatóságai az igazság felderítése helyett a Fidesz korrupt kis- és nagyurait szolgálják, miközben Orbán és strómanjai, valamint az őket kiszolgáló fideszes maffia a közös pénzünket, a közös értékeinket, és a közös jövőnket lopja el, de mi nem felejtünk: az Együtt a rendszerváltás után visszaveszi az ellopott, elherdált állami vagyont, és Orbánisztánból együtt, közösen fogunk európai Magyarországot teremteni!

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr9812111095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása