Berkecz Balázs blogja

Nagy a baj a pályázati pénzekkel

2017. január 02. 00:36 - BerkeczBalazs

Néhányan technikai államcsődöt emlegetnek az uniós pénzek befagyása miatt. Hogy mi az igazság? Az biztos, hogy még a 2016 márciusban benyújtott pályázatok elbírálásáról sem adott hírt a kormányzat, miközben ezen pályázati konstrukciók második körének kiírását is elkezdte előkészíteni a Lázárék által elfuserált intézményrendszer.

stromanek.png(az eredeti kép forrása: MTI)

Kisvárosom, Szigetvár tavaly márciusban nyújtotta be a 2014-2020-as időszak első pályázatait, az egyiket a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) "Gyógyhelyek komplex turisztikai fejlesztése" címűre, míg a másikat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) "Fenntartható települési közlekedésfejlesztés" című kiírására. Ez már 9 hónapja volt, de egyik ügyében sem született még döntés (sem támogató, sem elutasító), ahogyan a többi 2016-ban benyújtott közel egy tucatnyi, jelentős munkával és költségigényes tervezéssel előkészített pályázat vonatkozásában sem.

Érdekes például, hogy a TOP "Barnamezős területek rehabilitációja” című pályázatára tavaly augusztusban nyújtott be egy komoly pályázatot Szigetvár, és számos település az országban, de miközben ezen pályázatok elbírálásáról még szintén nem érkezett hír, addig 2016 november 26-án már le is járt az újabb barnamezős kiírás tervezetének társadalmi egyeztetése is úgy, hogy az első kör pénzének sorsáról semmit sem tudunk.

Viszont nem ez az egyetlen ilyen kiírás, hasonló a helyzet több pályázattal is, ha valaki hozzám hasonlóan veszi a fáradtságot és a vidéki települések fejlesztéseihez kapcsolódó TOP-os pályázatok eredményei után kutat, akkor azt találhatja a Miniszterelnökség által a hivatalos pályázati információk szíveként működtetett egységes monitoring információs rendszerben (EMIR), hogy jellemzően a megyei jogú városok szerepelnek a nyerteseket felsoroló táblázatokban. Ennek az az oka, hogy a megyeszékhelyek külön fejlesztési keretet kaptak, a kisebb városokkal ellentétben nem kell versengeniük a pályázati forrásokért. Ennek már hírt is adott a kormányzati kommunikációs gépezet, amikor Orbán vidéki haknijain beharangozta a Modern Városok Programját. Ezen program forrásainak jelentős részét a sokat szidott Európai Unió adja, azon belül is a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program. 

Úgy értesültem, hogy a támogatási szerződések aláírásával párhuzamosan a megyei jogú városokat arra utasították, hogy nyissanak számlát a Magyar Államkincstárnál, és a pályázati előlegeket már oda is utalták. A virtuális pénz így továbbra is az állam egyik zsebében van, de az unió felé már úgy kommunikálható, hogy minden nehézség ellenére zajlik a hazánknak dedikált uniós források felhasználása. A technikai államcsőd teória ennek ellenére sántít, de hogy hatalmas baj van, az egészen biztos.

Hogyan áll most a Lázár János és Csepreghy Nándor duó által elszabott rendszer? Mi lehet a valódi oka annak, hogy a pályázati rendszer lényegében lefagyott?

Nem tudni pontosan, de információim szerint nincs ma olyan operatív program, amelyik kapcsán ne lenne valamilyen vizsgálódás az Európai Csalás Elleni Hivatalnál (OLAF), és a szabálytalanságok miatt hónapok óta elzárultak a Magyarországnak fenntartott pénzcsapok Brüsszelben.

Legutóbb az index.hu írta meg a Politico által megszerzett dokumentumok alapján, hogy az OLAF szerint Magyarországnak csaknem 300 millió eurót (csaknem 97 milliárd forintot) kellene visszafizetnie az EU-nak, miután a hivatal komoly szabálytalanságokat – csalást és korrupciógyanús ügyeket – tárt fel. 

Nem véletlen, magam is számos súlyosan gyanús pályázati közpénzlenyúlós ügyben tettem bejelentést az Európai Csalás Elleni Hivatalnál, mert ahogyan az OLAF-ot szintén gyakran értesítő harcostársam, Jávor Benedek, az Együtt és a Párbeszéd EP-képviselője is megfogalmazta: "a kormány felzárkóztatásra szánt uniós forrásokkal a oligarchái zsebét tömködi ész nélkül, évek óta. A konkrét vállalatokra kiírt és a tömbösített közbeszerzések miatt valamit a szisztematikus felülárazások következtében jelentős kifizetéseket zároltak már eddig is. Független irányító hatóság helyett a kormány saját hatáskörbe vonta a források elköltését és ellenőrzését, és azokat politikai alapon ítéli oda, ami természetesen csak tovább súlyosbította a helyzetet. Ráadásul, amikor lebukik Orbán Brüsszelben, akkor sem hajlandóak lépni. Korábban megírtuk, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vezetője személyesen adott át ügyeket Polt Péternek, aki még ekkor sem lépett. Sőt a kormány bábjaként az OLAF által feltárt ügyek egyikében sem emelt vádat. A teljes zárolás mostani veszélye a kormány és a feladatát megtagadó ügyészség közös felelőssége."

Sajnos a foglyul ejtett magyar állam hatóságai az igazság felderítése helyett a Fidesz korrupt kis- és nagyurait szolgálják, de mi figyelünk, és - ahogy eddig is, úgy ez után is - külföldön keresünk majd jogorvoslatot, legalább az uniós milliárdok ellopása ellen.

Orbán és strómanjai, valamint az őket kiszolgáló fideszes maffia a közös pénzünket, a közös értékeinket, és a közös jövőnket lopja el, de mi nem felejtünk, az Együtt a rendszerváltás után visszaveszi az ellopott, elherdált állami vagyont, és Orbánisztánból együtt, közösen fogunk európai Magyarországot teremteni!

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr7212089511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása