Berkecz Balázs blogja

Vádat emeltek egy fideszes ex-polgármester ellen

2016. október 19. 09:02 - BerkeczBalazs

Hivatali vesztegetéssel és hűtlen kezeléssel vádolja a Mohácsi Járási Ügyészség Kolovics Jánost, szigetvár fideszes ex-polgármesterét, míg a szocialisták által 2010-ben polgármesterjelöltként indított volt képviselőt hivatali vesztegetés elfogadásával és hűtlen kezeléssel vádolják. Kolovics János feleségének fiát (aki egy önkormányzati cégnek volt vezetője a fideszes városvezetés idején) szintén hivatali vesztegetéssel és hűtlen kezeléssel vádolta meg az ügyészség. Az ügyben az engem is sorai közt tudó Szigetvári Emberekért Egyesület vezetői tettek feljelentést ismeretelen tettes ellen még 2014 őszén.

kolovics_es_kover.png(az eredeti kép forrása: Kálmándy Ferenc / index.hu)

Kolovics tankönyvbe illően produkálta a fideszes polgármesteritisz minden tünetét:

  • A gyanú szerint az MSZP-től a DK-hoz csatlakozott volt önkormányzati képviselő megvásárolt szavazatával nyerte el nevelt fia a helyi vízműből kiváló, a gyógyfürdőt és tanuszodát működtető cég ügyvezetését. 
  • Segélyezéssel egybekötött, azzal „megtámogatott” kampányt folytatott az általa 2014-ben vezetett szigetvári Fidesz. 
  • Kolovics és emberei közmunkásokat vezényeltek ki tüntetni Bajnai Gordon ellen.
  • Zrínyi Miklós egyetlen hazai egész alakos szobrát a szigetvári városgondnokság raktárába száműzte, feltehetőleg azért, mert a szobrot még népszerű elődje, a néhai Paizs József polgármestersége idején állították.
  • Kolovics elnyert állami földeket is, de nem csak ő nyert, hanem egykori jegyzője, Horváth Krisztián érdekeltségében levő cég, a PIN-HOR-PIG Kft. is.

Kolovics és a Fidesz így bukott a hatalmas kormányzati erőfitoktatás ellenére a 2014-es önkormányzati választásokon, ugyanis 8 egyéni választókerületből 7-et a Szigetvári Emberekért Egyesület jelöltjei nyertek Szigetváron, míg a Fidesz egy egyéni választókerületet és egy listás helyet tudott szerezni a szigetvári képviselő-testületben.

Nem bízom az Orbán-rezsim hatóságaiban, de kíváncsian várom, hogy miként zárul a Fidesz ex-polgármesterének és az MSZP-DK páros ex-képviselőjének közös büntetőügye.

Az Együtt kormányváltás után minden pénzt vissza fog venni a magyar adófizetőket megkárosító bűnözőktől. A fideszeseknek és aktív kiszolgálóiknak pedig felelniük kell majd azért, hogy éveken keresztül szervezetten rabolták ki az országot és lopták el a magyar polgárok pénzét.

Végezetül álljon itt a Baranya Megyei Főügyészség sajtóközleménye:

"HIVATALI VESZTEGETÉS MIATT VÁDEMELÉS SZIGETVÁR VOLT POLGÁRMESTERÉVEL SZEMBEN 

A Mohácsi Járási Ügyészség a többi között hivatali vesztegetés miatt emelt vádat Szigetvár volt polgármesterével, egyik önkormányzati képviselőjével, valamint egy önkormányzati cég volt vezetőjével szemben.

A 2010-2014. évek közötti önkormányzati ciklusban III.r. vádlott Szigetvár polgármestere, míg az I.r. vádlott önkormányzati képviselő volt.

A 2010. évi önkormányzati választásokat követően az önkormányzat többségi tulajdonában álló vízközmű szolgáltatást biztosító kft. ügyvezetője a polgármester nevelt fia a II.r. vádlott, míg a polgármester a felügyelőbizottság elnöke lett.

A jogszabályváltozások miatt a város vízközmű-szolgáltató kft-je más szolgáltató cégekbe olvadt, azonban a képviselő-testület úgy döntött, hogy a város számára különös jelentőséggel bíró vagyon – a szigetvári gyógyfürdő és tanuszoda, a gyógyfürdőhöz kapcsolódó hotel – a város tulajdonában maradjanak. Ennek működtetésére egy új gazdasági társaságot kívántak létrehozni.

A polgármester azt akarta, hogy az újonnan megalapítandó gazdasági társaság ügyvezetője is a nevelt fia legyen. Ezt a képviselő-testület egy része nem támogatta. A polgármester a minősített többségű döntéshozatalt igénylő javaslat esetében így nem számolhatott a határozat meghozatalához szükséges támogató szavazattal. A polgármester több képviselőt is megkeresett, hogy támogassák a döntést, de ők a kérést visszautasították.

Az elsőrendű vádlott ebben az időszakban önkormányzati képviselő volt, azonban szorult anyagi helyzete miatt külföldön dolgozott. A polgármester minderről tudott, ezért megkereste, hogy a döntő szavazáson jelenjen meg. A polgármester önkormányzati gépkocsit biztosított a képviselő hazajöveteléhez, illetve a visszautazáshoz, mert anyagi helyzete a szavazáson részvételt egyébként nem tette lehetővé.

A 2013. októberében tartott képviselő testületi ülésen döntött a testület az új gazdasági társaság megalapításáról, illetve a polgármester nevelt fiának ügyvezetővé választásáról.

A szavazás során a minősített többséget I.r. vádlott szavazata biztosította.

A szavazás kompenzálásaként a polgármester 2014. januárjában utasította nevelt fiát, mint az önkormányzati cég vezetőjét, hogy a képviselő cégével vállalkozási szerződést kössön. A szerződés alapján 3.810.000,- Ft. összegű számlát állított ki a cég, úgy hogy a képviselő I.r. vádlott cége semmilyen munkát nem végzett, ennek ellenére a cégvezető teljesítés igazolást állított ki, amely alapján a vállalkozói díjat kifizették.

A Mohácsi Járási Ügyészség a volt polgármestert és az önkormányzati cég volt vezetőjét hivatali vesztegetéssel és hűtlen kezeléssel, míg a volt képviselőt hivatali vesztegetés elfogadásával és hűtlen kezeléssel vádolja.

Pécs, 2016. október 18. napján

Dr. Varga- Koritár György

főügyész"

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr811820239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása