Berkecz Balázs blogja

Égő hallgatni a gumiégető kapcsán

2016. június 01. 07:32 - BerkeczBalazs

Miért hallgat Gelencsér Attila képviselő úr?

Szita Károly, Kaposvár polgármestere kereken két hónapja jelentette be, hogy Kaposváron gumifeldolgozó, úgynevezett pirolizáló üzem épül. Azóta felbolydult a város, számos tiltakozó akciót tartott az Együtt több ellenzéki formációval közösen, de a Fidesznek csak egy válogatott közönség előtt, zártkörű "lakossági fórumra" futotta.

gumiegeto_tuntet.png

A város polgármesterét egy a témában tartott rendkívüli közgyűlésen is felkérdezték az ügyben:

Polgármester Úr!

- Miért jelentette be 2016.04.01-én, hogy Kaposváron meg fog épülni ez a feldolgozó üzem, holott erre semmilyen közösségi felhatalmazása nem volt?

- Miért nem válaszolt arra, hogy "mire ez a fene nagy sietség"?  Miért kell néhány nap alatt áttolni a döntést?

- Miért nem válaszolt arra, hogy ismerve a százhalombattai szakértői véleményt, miért nincs idő független szakértőket is meghallgatni (dilettáns „tudósok” mondása: Sikeres kísérletet nem ismételj meg! Reméljük, nem erről van szó!), holott a beruházó által felkért szakértői csoport is fogalmazott meg jelentős kockázatokat?

- Miért nem válaszolt arra, hogy miért nem hajlandó időt hagyni arra, hogy az Ön választóit megismertessék az üzem működésével, annak esetleges kockázataival?

- Miért nem válaszolt arra, hogy még a helyi autóbuszok színéről is megkérdezte internetes szavazás keretében a választóit, erre ebben az egészségügyi és környezeti kockázatokat is rejtő, fajsúlyos esetben miért nem hajlandó?

- Miért utasított el Ön egy ~ 350 munkahelyet teremtő kaposvári lehetőséget (börtön építése) és most 50 munkahelyet „fenomenális” nagyságrendnek állítja be?

Sajnos a fenti kérdésekre Szita Károly nem volt hajlandó érdemben válaszolni, ezért fordultunk ma nyílt levélben a szintén mély hallgatásba burkolózott fideszes képviselőhöz, Gelencsér Attilához:

Miért hallgat képviselő úr?
Nyílt levél Gelencsér Attila egyéni országgyűlés képviselőhöz

Tisztelt Képviselő Úr!

Kaposvár polgármestere, Szita Károly kereken két hónapja jelentette be, hogy a városban gumifeldolgozó épül. Mivel Ön a Kaposvárt is magában foglaló Somogy megye 1 vk. országgyűlési képviselője, így a két hónapos jubileum okán úgy gondoljuk, hogy Önnek, mint a város és térsége választott országgyűlési képviselőjének lényegesen hangsúlyosabban kellene foglalkoznia az itteni problémákkal, különösen akkor, ha ezeket a problémákat az Ön párttársai okozzák.

A tervezett beruházással kapcsolatosan felmerülő kérdéseket pedig nem elég egy elvtársiasan válogatott közönség előtt megtartott „lakossági” fórumon megbeszélni, hiszen Ön nem csak a bőszen bólogató sleppet kell képviselje, hanem Kaposvárt és térségét is, amely választókerület polgárai – az eddigi jelek szerint - Szita Károlytól hiába vártak választ kérdéseikre, hiszen még a rendkívüli közgyűlésen sem volt képes érdemi válaszokat adni.

Reméljük, hogy a Tisztelt Képviselő úrtól érdemi válaszokat kapunk az alábbi kérdéseinkre:

-       Kapott-e tájékoztatást még a két hónappal ezelőtti bejelentés előtt a tervezett beruházásról?

-       Miként tájékozódott a tervezett beruházás környezeti hatásairól, esetleges ártalmairól?

-       Kért-e független szakvéleményt a technológia veszélyeinek felméréséről?

-       Lát-e garanciákat arra, hogy a beruházás, szűkebben az Ön választókerületére, tágabban Somogy megye lakóinak életére, egészségére, a térség természeti értékeire, mezőgazdaságára nem lesz-e fokozottan veszélyes?

-       Lát-e garanciákat arra, hogy a beruházás elkészültéig a 67-es főközlekedési utat alkalmassá teszik a jelentősen megnövekedett kamionforgalomra, azzal együtt, hogy a Kormány jövő évi gyorsforgalmi úthálózat tervében nem szerepel a 67-es út?

-       Ha nem épül meg záros határidőn belül a 67-es gyorsforgalmi út, mit tesz Ön annak érdekében, hogy a településeket átszelő somogyi főközlekedési utakra zúduló többletforgalom ne lehetetlenítse el a kistelepülések életét, hiszen egy 30.000 tonna gumihulladék feldolgozására építendő üzemről beszélünk?

-       Ön szerint miért kellett ilyen gyorsan dönteni és miért lett legalább ilyen sebességgel Kiemelt Kormányzati Beruházás a gumifeldolgozó?

-       Mi a véleménye a térségben kialakult, egyre erősödő „összefogásról” a Homatech Recycling Zrt. gumifeldolgozó üzemének megépítése ellen?

Szíves válaszát előre is megköszönve maradunk tisztelettel:

Berkecz Balázs, az Együtt elnökségének tagja
Pintér Lóránd, az Együtt Somogy megye 1 vk.-i szervezetének elnöke
Kerepesi Tibor, az Együtt Somogy megye 1 vk.-i szervezetének alelnöke

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr868765784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása