Berkecz Balázs blogja

A Fidesz és a csőd, avagy ki kapott selyemzsinórt?

2015. október 18. 10:27 - BerkeczBalazs

Nem vagyok egy nagy Magyar Közlöny olvasó, de a minap lapozgatni kényszerültem és azt hittem valami nyomdahiba történt, amikor azt olvastam, hogy a kormány egy hosszú listából egyedül Szigetvár adósságmegújításához tagadta meg előzetes kormányzati hozzájárulását. Mivel ez a döntés csőddel fenyeget, ez azt is jelenti, hogy valaki kapott egy selyemzsinórt. A kérdés az, hogy Szigetvár független városvezetésének és/vagy Tiffán Zsolt fideszes országgyűlési képviselőnek üzente az Orbán-kormány, hogy coki? 

kepernyofoto_2015-10-18_10_33_52.pngLázár, Orbán és Tiffán (kép forrása: fidesz.hu)

Elkezdtem nyomozni és hamarosan kiderült, hogy nem történt nyomdahiba, hanem Orbánék egy nettó politikai döntést hoztak, mert a MÁK-tól és egyéb kormányzati hivatalokból érkezett visszajelzések szerint a szakmai alapok rendben voltak, még az előterjesztést jegyző Felkai államtitkár is támogatta az ügyet, de a kormány valakinek mégis elküldte a selyemzsinórt és punktum.

De mi is történt? 

Szigetvár Város Önkormányzata még 2004-ben döntött arról, hogy a térség víziközmű-szolgáltatójával, a Sziget-Víz Kft-vel társberuházóként belevág az elavult, régi fürdő romjain egy korszerű gyógyfürdő fejlesztésébe. A projekthez a város támogatást kapott még az első Orbán-kormány által elindított Széchenyi Tervből is, de a beruházáshoz kellett még forrás, így a társberuházó Sziget-Víz Kft banki hitelt vett fel, amelynek egyik biztosítéka az önkormányzat kézfizető kezességvállalása volt. A létesítmény 2007-re megépült, a Sziget-Víz Kft pedig üzemeltette a közös tulajdonba került gyógyfürdőt egészen addig, amíg Orbánék ki nem találták, hogy össze kellene vonatni a víziközmű-szolgáltató cégeket. Ennek szelére még 2013-ban Szigetvár akkori fideszes városvezetésének erős asszisztenciája mellett a Sziget-Víz Kft megalapította a Szigetvári Gyógyfürdő Kft-t, amely cégbe 2014 apportként bevitte saját fürdő-tulajdonrészét. (Közben 2014 októberében egy független polgármester és egy helyi civil szervezet nyerte a helyhatósági választást, a Fidesz mindössze 2 mandátumot szerzett a 12 fős testületben.) A Sziget-Víz Kft 2015. január 1-től beolvadt a mohácsi székhelyű Baranya-Víz Zrt-be, és ezzel együtt az új gyógyfürdős cég átkerült Szigetvár és a térségi önkormányzatok tulajdonába, amely cég átvállalta az egykori anyacégtől a még fennálló hiteltartozást is, Szigetvár város és a Baranya-Víz kezességvállalása mellett. A hitelátvállalás átmenetileg likvid hitellel történt, amely 2015 szeptember 15-én járt le, ezt a hitelt szerette volna a város és a vizes cég hosszú lejáratúvá alakítani, amihez már 2015 júliusában döntést kellett volna hoznia a kormánynak a hozzájárulásról. Ehelyett késve elutasította, de csak Szigetvár 360 milliós adósságmegújítását nem támogatták, miközben például a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-Gazdálkodási Társulás 2,1 milliárdos vagy a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. 13,7 milliárdos adósságmegújítását igen.

A baj csak az, hogy amennyiben a Szigetvári Gyógyfürdő Kft-nek nem folyósítják a kormányzati hozzájárulás hiányában a hosszú lejáratú hitelt 2015 november 15-ig, akkor az átmeneti likvid hitel összegét inkasszálni fogják, és a Gyógyfürdő Kft. vékonyka számlája után Szigetvár Város Önkormányzatának vékonyka számlája, majd a Baranya -Víz Zrt. bankszámlája fog lenullázódni. És ha nem fedezi az így leemelt pénz a 360 milliós tartozást, akkor jön a végrehajtó, és olcsón viszi a szigetvári gyógyfürdőt.

Vagyis az Orbán-kormány Magyar Közlönyben megjelent döntése egy fontos üzenet. 

Kinek üzent Orbán?

Mivel Szigetvár Város Önkormányzata, és a Szekó József fideszes mohácsi polgármester által fémjelzett Baranya-Víz Zrt. - feltételezem - nem szolgált rá arra, hogy a magyar kormány csődbe vigye, ezért jogosan merül fel a kérdés, hogy ki nem tette a dolgát vagy kinek üzent ezzel a döntéssel Orbán?

Az álmoskönyvek szerint ilyen fontos ügyekben a kormányok megkérdezik saját országgyűlési képviselőiket arról, hogy szerintük milyen döntés lenne célravezető. Szigetvár országgyűlési képviselője az a Tiffán Zsolt, aki a Fidesz szigetvári csoportját is vezeti.

Vajon megkérdezték a sajátjait maffiózónak nevező Tiffánt Orbánék arról, hogy miként döntsenek ebben az ügyben?

Két válasz lehetséges:

  1. Megkérdezték. Tiffán nem támogatta az adósságmegújítást, de ez esetben tudhatná, ha nem segíti az őt megválasztó térséget, akkor a választók küldik el neki a selyemzsinórt legkésőbb 2018-ban.
  2. Nem kérdezték meg, és ezzel Orbánék jelezték, hogy nem kíváncsiak Tiffán, mint fideszes megyei elnök véleményére. Ezzel a kormány küldött selyemzsinórt Tiffánnak.

(Tiffán a megyei Fidesztől már megkapta a selyemzsinórt, hiszen az október 16-i megyei tisztújításon a bunkóságáról elhíresült borosgazda helyett már Nagy Csabának szavaztak bizalmat a küldöttek.)

Tisztázza magát Tiffán!

Szerintem fontos lenne, ha az engem gyakran pocskondiázó országgyűlési képviselő Tiffán végre józanul kiállna és elmondaná, hogy mivel segítette az őt szavazatával támogató térséget. Elmondaná, hogy például ebben az adósságmegújításhoz szükséges kormányzati döntéshozatali folyamatban mi volt a szerepe, és hogy mit szándékozik tenni ebben a kialakult, csőddel fenyegető helyzetben.

Egyúttal politikai vitára hívom Tiffán Zsoltot. Ha van vér a pucájában és beleáll, akkor keresünk ennek a vitának alkalmas helyet és időpontot, addig is várom kulturált válaszát.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr827986451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása