Berkecz Balázs blogja

Ezek megőrültek, avagy garázspolitika menekültügyben

2015. szeptember 14. 08:21 - BerkeczBalazs

Hosszú idő után az LMP is előmászott a kis szakpolitikai garázsműhelyéből és egy 24 pontból álló sufnituning javaslatcsomaggal örvendeztette meg a Jobbik és a Fidesz xenofób közönségét. Schifferék az eddigieknél is szélesebb hatáskört biztosítanának a hatóságoknak a menedékkérők ujjlenyomatának és arcképének rögzítéséhez, sőt, nyomkövetőt szereltetnének a menekültekre és kizárólag bejegyzett egyházak segíthetnék őket a tranzitzónákban. Már az LMP szerint is több üldözés és kevesebb civil kell a menekültügyben? Ezek megőrültek?

Szeptember 15-én lép életbe az a törvénymódosítás, amely - a Helsinki Bizottság megfogalmazása szerint is - az idegenellenes gyűlöletkampány („nemzeti konzultáció”, óriásplakátok) és a szerb–magyar határra tervezett új vasfüggöny által kijelölt út újabb fontos állomása. Az uniós jogharmonizáció mögé rejtett, „kezelhetetlen migrációs nyomásra” hivatkozó változtatások kiüresítik a teljes magyar menekültügyi rendszert, szinte lehetetlenné teszik, hogy a háború, kínzás vagy az üldözés más formái elől menekülők védelemhez jussanak Magyarországon. A jogi határzár egy agyrém.

kepernyofoto_2015-09-14_8_30_46.png

Magyarország a világlapok címoldalain, a nemzetközi tv-állomások vezető híreiben a világnak egy nemzetközi együttműködésre képtelen, emberellenes rendőrállam képét mutatja magáról, amelynek emberi arca is van, ez pedig a magyar miniszterelnök képe. Miközben a világsajtót a menekültek katasztrofális magyarországi körülményeiről készült képek, a magyar állam cselekvésképtelensége, és csak rendőregyenruhák formájában mutatkozó jelenléte járta be, a magyar állami szervek, a szociális ellátó intézmények köddé váltak. A kormányzók hiúsága évek óta szajkózza a Magyarország-kép torzulását, a pozitív kép soha nem látott fontosságát. Most megkapták, és csak maguknak köszönhetik. A világban évek alatt kialakult és az utóbbi hetek fejleményei nyomán egyre erősebb a benyomás: Magyarországot a közép-ázsiai diktatúráktól lassan csak földrajzi helyzete különbözteti meg, nem pedig a politikai intézmények, politikai eljárásmódok és a lakosság európai értékeket tisztelő, azokon felépülő karaktere.

A menekültválság kapcsán ismét bebizonyosodott, amit mi Magyarországon régen tudunk: Orbán Viktor inkompetens kormányzása már eddig is súlyos károkat okozott az országnak. Dilettánsok.

Vagy ahogy Juhász Péter fogalmazott: Orbán nem akar és nem tud kormányozni, csak hatalmat akar, hogy lophasson a haverjaival együtt.

11951480_936082536464230_582856197535497286_o.jpgTüntetők tömege: sokezren mondjuk Együtt Juhász Péterrel: szégyelld magad Orbán!

Az is aggasztó, hogy már az LMP is egy gyáva, a jobbikos-fideszes gyűlöletpolitikát részben kiszolgáló javaslattal jelent meg a színen, miközben a szocik sunnyognak, a DK és Gyurcsány pedig leginkább arra használja a menekültkérdést, hogy pózoljon vele, mint egy katasztrófaturista.

Mint ismert, az Együtt – egyedüli ellenzéki pártként – négy pilléren nyugvó szakpolitikai javaslatot dolgozott ki a menekültválság kezelésére, melyet határozati javaslatként az Országgyűlés elé is terjesztettünk. 

Az Együtt elutasítja a jogi határzárral kapcsolatos fideszes törvénycsomagot, és azt követeli, hogy határozatlan időre halasszák el a szeptember 15-i hatályba lépést! Szintén követeljük, hogy a kormány ne hirdesse ki a menekültügyi válsághelyzetet, mert az felesleges, és csak tovább bonyolítja a helyzetet. Mivel a kormány képtelen a menekültek számára emberséges, a többségi magyar társadalom számára biztonságos megoldást kidolgozni és végrehajtani. Követeljük, hogy legalább ne rontsák tovább a helyzetet!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr397786396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása