Berkecz Balázs blogja

Lázár válaszolt: szerinte sokan rajonganak Paks2-ért

2015. május 31. 13:43 - BerkeczBalazs

....és a jelek szerint Orbánék nem kalkulálnak a megtérülésénél a hulladékkezelés költségivel sem

Lázár János minisztert Paks2 és a mecseki atomtemető kapcsán "Atomtemető: pávatánc vagy pálfordulás?" című levelében kérdezte Szelényi Zsuzsanna, az Együtt országgyűlési képviselője. Lázár kissé pikírt hangvételű levélében válaszolgatott, amiből sok megnyugtató dolog nem derül ki, annyit viszont indirekt módon megtudhatunk, hogy a kormány nem kalkulál Paks2 a megtérülésénél a hulladékkezelés költségeivel, mondván: "sem az Alapba történő befizetések, sem a kiadások nem egy összegben, egy időben jelentkeznek!"

206-001_d8ecc3172976d30c304166a6152fa4b6fb79cb51-nol.jpgOrbán Viktor és Lázár János, a paksi megállapodás fő előkészítője (kép forrása: M. Schmidt János / nol.hu)

De nézzük a konkrét kérdéseket és az arra adott válaszokat:
 
1. Konkrétan mikor és milyen formában kapnak először hivatalos tájékoztatást a pécsiek és a Baranya megyében élők a Mecsekbe tervezett nagy aktivitású hulladék-elhelyezési programról és a program térségre gyakorolt hatásairól?

"Amennyiben a vizsgálatok megállapítják, hogy a Nyugat-mecseki térségben a nagyaktivitású radioaktív hulladék elhelyezésére alkalmas terület található, létesítmény megvalósításához szükséges valamennyi hatósági engedélyezési eljárás lefolytatásra kerül, amelynek során az érintett nyilvánosság - a közmeghallgatás során is - tájékoztatást kaphat és véleményt nyilváníthat. Ezen túlmutatóan 2015. április 28-án Miniszterelnök úr pécsi látogatása alkalmával is világossá tette: nem fog semmilyen döntés születni a pécsiek és a környéken élők bevonása nélkül." 

Vagyis: ugyan nem kutatnak máshol, csak és kizárólag a Pécs közvetlen szomszédságában lévő Nyugat-mecseki térségben, de nem lesz tájékoztatás addig, amíg a végleges helyet meg nem találják a Pécs közvetlen szomszédságában lévő Nyugat-mecseki térségben. Vagyis nem tájékoztatunk téged arról, hogy milyen veszélyekkel és - ad absurdum - milyen lehetőségekkel járhat számodra, hogy a szomszédod kertjében elásunk egy rakás sugárzó mérget addig, amíg nem tudjuk, hogy a kert melyik sarkában lesz konkrétan az elásva. Logikus és megnyugtató, nem?!

2. A fideszes nemzeti konzultációkból ismert demagóg, irányított kérdések helyett számíthatnak-e a pécsiek és a Baranya megyében élők valódi, érdemi bevonásra és konzultációra az atomtemető ügyében?

"Tájékoztatom, hogy 2015. május 8-án lezárult a Paks II. beruházással kapcsolatos, összesen 41 állomásból álló közmeghallgatási sorozat. Sajnálattal veszem tudomásul, hogy Képviselőtársam egyik közmeghallgatáson sem tette tiszteletét és szembesült azzal, hogy milyen jelentős társadalmi támogatottság áll az atomermű kapacitásbővítése mögött. Óva intem attól Képviselőtársamat, hogy akár a közmeghallgatásokat, akár a lakossági fórumokat, akár a nemzeti konzultációkat demagógnak vagy irányítottnak tekintse, főleg úgy, hogy nem vette a fáradságot, hogy ezek bármelyikén is részt vegyen." 

Mondjuk én ott voltam a paksi lakossági fórumon, ahol L. SImont kifütyülték és kiderült, hogy a Duna akár 30 fokosra is felhevülthet Paks2 kapcsán, a beszámolóm ITT olvasható. És ITT van a Greenpeace beszámolója a fórum után két nappal tartott paksi közmeghallgatásról is, akik így fogalmaztak a paksi közmeghallgatáson történekkel kapcsolatosan: „Valójában ez a közmeghallgatás csak színjáték, amelyben nem a megfelelő helyen, nem a megfelelő időben és nem a megfelelő kérdéseket tárgyalják. Valódi vitára lenne szükség, így viszont csak kész helyzet elé akarják állítani az országot: azt üzenve ezzel, hogy Paks 2 megépül bármi áron, és nincs választás”. 

A Fidesz szélsőjobbos, demagóg hangnemű nemzeti konzultációiról pedig annyit, hogy a legutobbi nemzeti inzultációt még az ENSZ menekültügyi szervezete is úgy látja, hogy az Orbánék által megfogalmazott kérdéssor "szándékosan keveri a menekülteket és menedékkérőket az úgynevezett gazdasági bevándorlókkal, miközben tévesen hibáztatja a menekülteket számos állítólagosan Magyarországra és Európára leselkedő veszély miatt". Vagyis az ENSZ szerint is demagóg és irányított a nemzeti konzultáció.

Ennyit érdemel a legújabb nemzeti konzultációs kérdőív (kép forrása: kettosmerce.blog.hu)

3. A Paks II. beruházás megtérülési számításaiba beleértik-e az atomhulladék elhelyezésének költségeit? 

Nincs válasz, vagyis úgy fest, hogy ezzel a költséggel nem kalkulálnak, lesz, ami lesz, illetve nézzük a következő kérdést és választ.

4. A Kormány számításai szerint mekkora a nagy aktivitású hulladéktároló kialakításának költsége, valamint a többszázezer évig tartó tárolás és monitoringozás költsége?

"A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. közép-hosszú távú terveiben szereplő 1650 milliárd forintos végösszeg az összes hulladéktároló működését (Bátaapáti, Püspökszilágyi, átmeneti tároló a paksi erőműhöz kapcsolódóan), azokhoz kapcsolódó beruházások költségeit, a leendő mélygeológiai tároló kutatási munkálatait és létesítését, valamint minden ehhez kapcsolódó tevékenységet magába foglalja a leszereléssel együtt. Ennek egy része a tervezett mélygeológiai tárolóhoz kapcsolódó 745 milliárd forint. Az atomerőművi eredetű radioaktív hulladék tárolására szolgáló létesítmények a régi és az új blokkokat is kiszolgálják majd, a keletkező hulladék fajlagos elhelyezési költsége sokkal kedvezőbben fog alakulni. Az 1650 milliárd forintos összeg a felmerülő feladatokhoz igazodóan, ütemezetten 2084-ig jelentkezik. A Központi Nukleáris Pénzügyi Alapba teljesítendő évenkénti befizetéseknek - az Alap egyenlege 246,5 milliárd forint volt a 2014. év végén - fedezetet kell nyújtani a 2084-ig évenként felmerülő kiadásokra. Tehát sem az Alapba történő befizetések, sem a kiadások nem egy összegben, egy időben jelentkeznek."

Ismét nem kaptunk választ a jövőnk és a paksi bővítés megtérülése szempontjából nézve az egyik legfontosabb kérdésre: mennyi lehet a többszázezer évig tartó tárolás és monitoringozás költsége és miből lesz az finanszírozva?

Választ kaptunk viszont arra a kérdésre, hogy pávatánc vagy pálfordulás volt-e Orbán egy hónappal ezelőtti pécsi látogatásán elhangzott ígéret arra vonatkozóan, hogy nem fog semmilyen döntés születni a pécsiek és a környéken élők bevonása nélkül: Lázár levele alapján ma már világos, hogy Orbán Viktor, Lázár János és Páva Zsolt csupán pávatáncot jár az ügyben. 

Teljes terjedelmükben itt érhetőek el a levelek: ez a kérdés http://www.parlament.hu/irom40/04717/04717.pdf és itt a válasz http://www.parlament.hu/irom40/04717/04717-0001.pdf

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr207506392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása