Berkecz Balázs blogja

Nem csak a FIFA körül alakul a botrány

2015. május 29. 14:47 - BerkeczBalazs

Kinek a lelkén szárad a PMFC kigolyózása az NB I-ből?

Magyarországon két dologhoz biztosan ért mindenki: a politikához és a focihoz. Ebben a - kivételesen társszerzővel, Kerepesi Tibor kollégával közösen szerzett - posztban mindkettőről szót ejtünk. 

Pünküsd után sok focidrukkert sokkolt a hír: a Questor botrány után ellehetetlenült Győri ETO mellett a Pécsi MFC, a Nyíregyháza Spartacus, a Kecskeméti TE és a Lombard Pápa sem kapott licencet az NB I. 2015-2016-os szezonjára az MLSZ-től, sőt az MLSZ elnöksége szerint ezek a klubok a másodosztály követelményeinek sem feleltek meg, így a következő idényt legfeljebb az NB III-ban vagy a megyei első osztályban kezdhetik meg, ha úgy döntenek, hogy arra az osztályra benyújtják a kérelmet. 

A Győri ETO sztoriját már sokan cincálták az utóbbi időben, de a szintén pécsi gyökerekkel rendelkező Kerepesi Tibor kollégával most inkább az egykor szebb időket megélt Pécsi MFC ügyével foglalkozunk. Tibornak és még sok ezer szerencsés PMFC szurkolónak volt szerencséje anno a Szigeti úti pályán, tétmeccsen látniuk játszani Manchester Unitedet, a Feyenoordot és az VfB Stuttgartot, és most Tiborral együtt sok ezren tartják gyalázatosnak azt, hogy Pécs város vezetése csak csendben követi (vagy épp elősegíti) azt az agóniát, amit most a pályán kívülről erőltetnek rá erre a klubra (is), de kezdjük kissé messzebbről.

kepernyofoto_2015-05-27_22_21_16.png

Pécsett baj volt a kosárlabdával is

Volt Pécsett egy nemzetközi szinten jegyzett, kiváló női kosárlabdacsapat, a PVSK. Első vidéki együttesként nyert bajnokságot, összesen 11 magyar bajnoki és 11 kupagyőzelmet szerzett. Első magyar kosárlabdaklubként jutott a Final Fourba. Volt olyan idény, hogy a bajnokságot és a Magyar Kupát is 100%-os teljesítménnyel nyerték! A PVSK a sikerek ellenére egyre több adósságot halmozott fel, ez idő alatt rendre fel-fel kapta a média a csapatot működtető cég tartozását, mely a korábbiakhoz képest az évtized elejére csökkent, annak ellenére, hogy 2010-ben neves cégek hagyták itt a várost - valamint a csapatot is - így a csapatot működtető cég jelentős bevételektől esett el. 2011 májusában - ahogy a pecsistop.hu fogalmazott - "mégis azt írta Páva Zsolt közleményében, hogy elfogyott a bizalom, és hogy a város a jövőben nem kíván együttműködni a kosárlabda kft. jelenlegi tulajdonosi körével" majd "furcsa események láncolata után váratlanul Pécs polgármestere egyik napról a másikra felrúgta a megállapodást a Pécs 2010 női kosárlabda csapat üzemeltetőjével". Mindezzel Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere ekkor a pécsi kosárlabda kiszervezéséhez asszisztált, ahelyett, hogy segített volna megmenteni Pécs egyik legeredményesebb csapatát. 2012-ben jogutód nélkül megszűnt az egyesület, és Iványi Dalmáékat még a városból is elüldözte a „kiváló” fideszes városvezetés. Nemes bosszúként az Iványi Dalmával fémjelzett PINKK a Páva Zsolt által patronált csapatot verte a 2013/2014 bajnokság döntőjében. De azt azért sejteni lehet, hogy sem a PINKK, sem a PEAC azt a nemzetközi szintet nem fogja elérni, mint a PVSK.

A pécsi kosárlabda sorsára jut a pécsi foci is?

De térjünk vissza a Pécsi Dózsa - PMSC egyenes ági leszármazottjára, a PMFC-re. Ez a csapat is anyagi gondokkal küzd egy ideje. 2007 óta többségi tulajdonosa Matyi Dezső a pécsi labdarúgócsapatot működtető Sorvezető Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-nek. Matyi 2014 januárjában fogalmazott meg egy nyílt levelet amiben így írt az akkori helyzetről: "A magyar labdarúgás legnagyobb vezére, a neves bankár számára 2012. októberében felajánlottam a pécsi futballcsapat térítésmentes átadását. Abban az időpontban a csapatnak semmiféle tartozása nem volt. Ajánlatom meghallgatásra került, majd a működési források 2012. évtől kezdve 2013. év végére folyamatosan elapadtak. Pécs Polgármestere számos alkalommal a labdarúgócsapattal kapcsolatos támogatásáról biztosított, és ennyivel lényegében be is kellett érnünk. Vári Attila Vezérigazgató Úr volt talán az, aki pár éve a női labdarúgó- szakosztálytól még pénzt is kért a pályák használatáért, majd a szakosztály megszűnt. Könnyű kiszámítani, hogy az utóbbi években milyen összeget kellett a labdarúgócsapatra fordítanom a futballklub éves fenntartási költségének sajtóban megjelent összegét figyelembe véve. Alaposabban meg kellett volna azonban válogatnia az önkormányzatnak a besúgóit, a pécsi futballcsapatnak ugyanis nincs 500 millió forint körüli adóssága, a lejárt tartozások ennek harmadát sem érik el. Önök ajánlatot ígértek, nem ingyencirkuszt! Én nagyon sok EMBER által a vállalkozásomban megtermelt, valódi pénzt, magánvagyont is fordítottam arra, hogy Pécs városának az Őt megillető futballja legyen. Önök a finanszírozást mások adóforintjaira kívánják alapozni? A tényadatok alapján az 'ajánlatnak' nevezett, 1 eurós árat tartalmazó közlés megalázó. Nem pusztán annak, aki több mint hat éven át saját forrásait fordította a labdarúgásra, hanem az összes sportrajongó számára is, akik reménykedtek abban, hogy Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata talán komolyan és érdemben segíteni akarja a labdarúgást."

Matyi Dezső a fent idézett nyílt levél megfogalmazása után néhány nappal sajtótájékoztatót is tartott, ahol - a hvg.hu cikkében rögzítettek szerint - a PMFC profi labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaság többségi tulajdonosa elmondta, hogy szerinte köztudomású, hogy Csányi Sándor OTP-vezér megakadályozta a pécsi futballklub több százmillió forintos támogatásának folyósítását és a Széchenyi Bankkal kötött érvényes hitelszerződések teljesítését. Az hvg.hu azt is megírta, hogy az OTP visszautasította a vádakat és vizsgálja a lehetséges jogi lépéseket jó hírnevének megvédése érdekében. A pécsi polgármesteri kabinetiroda jelezte: Matyi Dezső "zavaros mondatait" nem kívánják értékelni, ugyanakkor az önkormányzat a pécsi futball hagyományának megóvása érdekében a korábban tett "tisztes vételi ajánlatot" fenntartja.

Közben eltelt egy év és a PMFC-t működtető cégben kisebbségi tulajdonos egyesület elnöke, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője Hargitai János is úgy nyilatkozott a Nemzeti Sportnak, hogy a "PMFC-Sport Kft. jogi és gazdasági szempontból is biztos lábakon áll. Nemrég megkaptuk az adóhatóságtól a nullás igazolást, nincs adótartozásunk, Matyi Dezső tulajdonos minden korábbi elmaradásért helytállt. Rendeztük a sportvállalkozás helyzetét, most már a város és a klub is egy irányba húz, így minden erőnkkel az utánpótlásképzés fejlesztésén, valamint a stadionépítés előkészítésén dolgozhatunk.” 

Erre jön a Csányi Sándor vezette MLSZ, és elkaszálja a PMFC-t, és persze nem jön Páva Zsolt polgármester, hogy a klub mellé álljon, miközben a Pávával egy pártszövetségben "focizó" politikus, Hargitai János, a PMFC-Matias klubelnöke szerint a pécsi foci véget ért azzal, hogy a csapatot működtető társaság nem kapta meg az élvonalbeli induláshoz szükséges licencet. A pecsistop.hu cikkében rögzítettek szerint Hargitai úgy véli, hogy teljesen törvénytelen volt az engedély megtagadása az MLSZ részéről. 

A PMFC ma este búcsúzik a szezontól és az első osztálytól. A pécsiek ellenfele az a Nyíregyháza Spartacus lesz, akit az MLSZ szintén száműzött az élvonalból.

mai meccs eredményén kívül kíváncsian várjuk azt is, hogy mit lép Páva Zsolt és Pécs fideszes többségű vezetése a pécsi foci sikerének megőrzése érdekében, és kinek megy majd (ha jön egyáltalán) az a sajtóban is bejelentett nagyjából egymilliárd forintnyi állami forrás - amelyet május elején még Hargitai harangozott be - aminek ötven százalékát az utánpótlásra, a másik felét a jelenlegi stadion fejlesztésére fordíthatnák a pécsiek. 

 

UPDATE: utolsó NB I-es mérkőzésükön 2:1-re nyert a Pécs a Nyíregyháza ellen.

UPDATE 2: Pénteken káromkodva temették az elkeseredett és felháborodott szurkolók a pécsi focit (a bama.hu videója)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr97497242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása