Berkecz Balázs blogja

Mi legyen a közmunka intézményével?

2015. május 13. 16:54 - BerkeczBalazs

A fideszes és jobbikos közmunka megaláz és nyomorba dönt, de mi a megoldás?

Az RTL Klub Híradójának információi szerint Fodor Ibolya – a fenyegetőzéseiről, hazaárulózásáról és sikkasztási ügyéről ismertté vált pécsi exfideszes képviselő – közmunkásokkal újíttatja fel albérletét. A televízió híradójának nyilatkozó közmunkás elmondása szerint Fodor Ibolya kedvezményeket is ígért neki albérletén végzett munkáért cserébe. Közben Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár azt találta mondani, hogy nem hisz a közmunka mindenhatóságában és nem is akarják hosszabb távon fenntartani.

Immár sokadszorra bizonyosodott be, hogy a közmunka jelenlegi rendszere számos megalázó helyzetet teremt a benne dolgozni kényszerülők számára. Ráadásul az elvetemült fideszes politikusok közreműködésével olyan visszaélésekre adhat lehetőséget, mint amire rávilágított a fideszes támogatással mandátumot szerzett pécsi képviselő újabb botrányos ügye. De ilyen volt az is, mikor Szigetváron - az azóta elzavart - fideszes városvezetés közmunkásokat vezényelt ki tüntetni Bajnai Gordon ellen.

Az Együtt nevében ma fel is szólítottam Pintér Sándor belügyminisztert, hogy azonnal vizsgáltassa felül Fodor Ibolya pécsi exfideszes képviselő egyesületének, a Kertvárosiak az Élhető Kertvárosért (KÉK) Egyesületnek a hatósági szerződését. Akármit is állapítson meg a vizsgálat az egyesület közfoglalkoztatási tevékenysége kapcsán, az már az elmúlt hónapok történései alapján is világos, hogy Fodor Ibolya nem méltó a pécsiek képviseletére, ezért azonnal távoznia kell a közéletből!

Eközben Ózd önkormányzata olyan kamerákat szerzett be, amelyek lehetővé teszik a közmunkások folyamatos megfigyelését – írta mai számában a Népszabadság. Amint a napilap írja, a közmunkásoknak nyilatkozniuk kell, hogy a felvételek további felhasználásához is hozzájárulnak, ez feltétele a munkavégzésnek.

Ahogy Szigetvári Viktor is megfogalmazta közleményében: A fideszes közmunkaprogram elszegényít és elvág minden kiutat. Bezár a nyomorba. A jobbikos közmunkaprogram-alkalmazás emellett még a közmunkások személyiségi jogait és emberi méltóságukat is sárba tiporja.

Erre most olvasom az index.hu tudósításában, hogy Czomba Sándor a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára ma az InfoRádió Aréna című műsorában úgy nyilatkozott, hogy "talán furcsa lesz, amit mondok: nem hiszek a közmunka mindenhatóságában és más sem hisz. Nem az a lényeg, hogy ezt a foglalkoztatási formát hosszú évekig, évtizedekig tartsuk fönt".

Ha már Czomba úr bizalma is megingott az eddig rezsicsökkentés szinttű demagógiával kezelt közmunkában, akkor barátsággal jelezném, hogy a Váradi András Alapítvány a kilátástalan közmunkába szorított álláskeresők számára dolgozott ki egy olyan programot, amellyel többségük végre valódi munkahelyhez jutna. A közmunkarendszer ugyanis jelenlegi formájában sem a munkaerőpiacra nem vezet vissza, sem a megélhetéshez nem nyújt biztonságot. Az Együtt pártalapítványának célja, hogy a zsákutcát jelentő és ma megalázó körülmények között végzett közmunka helyett minél többeknek nyújtsunk segítséget ahhoz, hogy valódi munkát találjanak, olyat, amellyel ismét elkezdhetik tervezni saját és családjuk jövőjét. Az Együtt pártalapítványának javaslata egy vitairatban van összefoglalva, amelyet a következő hónapok során széleskörű vitára bocsátunk, hogy a terület érintettjeit bevonhassuk a végleges koncepciónk kialakításába. További részletek itt: http://vaa.hu/wp-content/uploads/2015/05/VAA_Egyutt-Szerzodes-a-valodi-munkahelyekert.pdf (és egy következő blogbejegyzésemben).

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr957456728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása