Berkecz Balázs blogja

Bajban a Buda-Cash ügyfelei, de mit tesz Orbán és Matolcsy?

2015. február 26. 06:49 - BerkeczBalazs

A Buda-Cash botrány kirobbanása óta, vagyis már két napja megy a találgatás, hogy mi történhetett azzal a szebb napokat is megélt brókercéggel, amelynek takarékszövetkezeti érdekeltségei tavaly még csodával határos módon megúszták az államosítást. Hogy mi történhetett, arról számos találgatás kering, ezzel most nem foglalkoznék - gondolom a jó magyar kiszivárogtatós világban hamarosan kiderül, hogy ki és mit síbolt el, vagy szeretne elsíbolni akkor, ha már ezt a céget így leírták.

Ami viszont már most is fagyosan konkrét és sokak zsebébe metsző tény: a Magyar Nemzeti Bank tragikus hirtelenséggel szünetelteti a Buda-Cash érdekeltségeibe tartozó pénzintézetek ügyfeleinek értékpapírjai és pénzeszközei feletti rendelkezési jogosultságot, vagyis ezek a szerencsétlenül járt emberek, cégek, önkormányzatok és civil szervezetek nem jutnak a pénzükhöz.

Érthető módon hatalmas a pánik és a bénultság: egyszerű emberek bizalma omlott össze a bankszektort illetően, cégek és önkormányzatok nem tudják, hogy miből fizetnek bért az alkalmazottaiknak és miből fizetnek ki egyéb fontos számlákat.

Az egyik pórul járt civil szervezet, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője, L. Ritók Nóra például így fogalmazott a blogján: "bíztunk ebben a bankban, bíztunk az államban, a törvényes működés védelmében, abban, hogy megfelelünk az előírásoknak, van bankszámlánk, átláthatóan működünk, a pályázatok, adományok rendszerében. És persze spórolósan is, hiszen nem azért kapjuk a támogatásokat, hogy számlavezetéseket finanszírozzunk belőle, újabb bankokban, hogy hátha történik valami. Az az igazság, hogy a kockázati tényezők között ezt sosem elemeztük. Mert naivan bíztunk bennük. Bíztunk az ország működtetett rendszerében. (...) Egy keserves éjszaka után a mai nap még reménytelenebbnek mutatja a helyzetet. Maholnap utalnunk kellene a fizetéseket, de nincs miből. Vagyis nem férünk hozzá. Az iskolai bérek utalása mindig csúszásban van a MÁK utalásához képest, hiszen az 10-e körül jön, a fizetéseket meg hamarabb utaljuk. Ez most ott van a számlán, de utalni nem tudunk. Nincs máshol pénzünk, nincs miből. És nincs miből a járulékokat sem. És az NAV nem fog várni."

Az MNB alelnöke, Windisch László szerint "erős a gyanú, hogy több évtizedes visszaélés-sorozatra bukkant a jegybank", és arra is gyanakodnak, hogy "a brókerház valamennyi adatszolgáltatását meghamisította az elmúlt tíz évben és jelentős ügyfélpénzekkel nem tud elszámolni. A kár elérheti akár a 100 milliárd forintos nagyságrendet is."

Az mondjuk egy érdekes kérdés, hogy ha az MNB (korábban a PSZÁF, amely 2013-ban összeolvadt az MNB-vel) rendszeresen ellenőrzi a pénzintézeteket, akkor hogy történhetett meg az, hogy a gyanú szerint évek óta tartó súlyos visszaéléseket csak most észlelték?!

A fentiek tükrében egy fontos erkölcsi kérdés, hogy: tesz-e valamit a palotákra és műkincsekre milliárdokat költő MNB az olyan bajba jutott szervezetekért, mint az Igazgyöngy Alapítvány?

És egy normális országban fel sem kellene tenni azt a kérdést, hogy tesz-e valamit a kormány azért, hogy a bajba jutott önkormányzatok (mint például a siklósi, beremendi vagy a nagyharsányi) tudják rendezni az anyagi helyzetüket?

Tudom, hogy megerőltető, de szerintem igazán itt lenne az ideje, hogy Matolcsy és Orbán csapatai, az unortodoxia harcosai kitaláljanak valami megoldást arra a helyzetre, aminek előálltát a hatóságok már régebben megelőzhették volna és amely helyzet előidézésében teljesen vétlen a Buda-Cash és csatolmányainak minden pórul járt ügyfele.

 

UPDATE I.: az index.hu ma reggel közölt egy helszíni beszámolót Siklósról, ahol felmerült, hogy a "kormánynál közbenjárhatna még Tiffán Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője is", akit a hírportál telefonon meg is kérdezett: "hogyan próbálta meggyőzni főnökeit arról, hogy itt bizony egy nap alatt kellene döntetni és fizetni"? A politikus azonban azzal hárította el az index.hu érdeklődését, hogy "csütörtök délelőtt tud csak nyilatkozni". Kíváncsian várom, hogy mit intéz a teljesen erőtlennek tűnő baranyai Fidesz és annak megyei elnöke.

UPDATE II.: Rogán Antal rákezdett a szokásos kamu terelő műveletre, miszerint még az "emútnyócév" a hibás. Azért az érdekes, hogy Rogán szerint még az Orbán-kormány megalakulása előtt ellenőrizték a Buda-Cash Brókerházat, míg az MNB honlapján fellelhető dokumentum tanulsága szerint a PSZÁF dörgedelmes, bírságolós levele 2010. szeptember 17-én - már az általuk ismét kinevezett - Szász Károly elnök aláírásával kelt. Az sajnos nem derült ki, hogy Rogán troll és elvtársai mit tesznek a szerencsétlenül járt emberek, önkormányzatok és civilszervezetek érdekében.

 

(kép forrása: MTI)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr657220555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása