Berkecz Balázs blogja

Orbán-klán: hivatali visszaélés Pécsett?

2017. március 24. 13:08 - BerkeczBalazs

Március 23-tól hatályos az a Pécs építési szabályzatát módosító rendelet, amely révén egy Tiborcz-közeli, jó fekvésű telken bővítette a fideszes többségű városvezetés a lehetőségeket, míg a közvetlen szomszédságban szűkítette a fejlesztési paramétereket. Mindezt a gazdag külföldi hallgatókkal megáldott orvosi kar környékén. Itt egy kis pécsi anzix luxuskollégiumbiznisszel és hivatali visszaélés gyanújával.

pecsi_anzix.png

Nemrég került fel Pécs honlapjára az az új jogszabály, amely Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a Közgyűlésének Pécs Építési Szabályzatának és Szabályozási Tervének megállapításáról szóló 46/2009. (XII.21.) rendeletét módosította a 8/2017. (II. 21.) rendelet megalkotásával. Az egységes rendelet várhatóan a napokban kerül fel a város honlapjára, de a módosítás már elérhető

Ebben az átlag szemlélődő számára száraz és unalmas olvasmányban az az érdekes, hogy a viszonylag sok (2-3 ezer) külföldi hallgatóval büszkélkedő pécsi orvosi kar épületével közvetlenül szemben lévő üres építési terület beépítésének szabályait lazították annak érdekében, hogy ott egy nagy apartmanház épülhessen, a lakófunkció mellett pedig kisebb mértékben, és meghatározott helyeken várhatóan szolgáltatások telepítése váljon lehetővé, ugyanis a Pécsre érkező norvég, német, közép-keleti és más helyekről fizetős képzésre érkező orvostanhallgatók nem szeretik a kollégiumokat, jó lakásokat bérelnek, és lényegében évek óta ők tartják el a nélkülük döglődni képes pécsi lakáspiac jobbik részét és az egyre csóróbb baranyai megyeszékhely vendéglátóhelyeit; vagyis van üzlet körülöttük (az imént a HVG is beszámolt az ügyről).

Ezt az üzletet viszont - a jelek szerint - nem akarja bárkinek elérhetővé tenni a város, ugyanis az orvosi kar környékén lévő telkek beépítési lehetőségeit korlátozták: eddig nem volt lakásszám korlát, épült is több társasház, viszont mostantól már csak 7 lakást lehet maximum építeni.

A csavar ebben ott van, hogy a most építésjogilag felturbózott telek az U-CampUs Zrt. tulajdonában van, amit az e-cegjegyzek.hu szerint az a Czéh-Tóth Márk vezet és tulajdonol, aki Tiborcz István pécsi haverja, és így nem csoda, hogy anno tarolt a felszámolóbizniszben és a trafikmutyiban is.

Mindeközben az Orbán-kormány 93 milliárd forintot fordít a következő években, 2023-ig kollégiumi fejlesztésekre, amelyek során új kollégiumokat is létesítenek, de a Pécsi STOP-nak nyilatkozó Gulyás Tibor, HÖOK elnök szerint Pécsett csak felújítás lesz. 

Így már nem is olyan nagy csoda, hogy a Tiborcz-közeli telken javultak a lehetőségek, míg a szomszédságban romlottak, és a baranyai megyeszékhelyen nem épít új kollégiumot a kormány, ugye?

Arról is beszélnek a Pécsi Tudományegyetem környékén, hogy egy fontos Orbán-rokon is megbízást kapott az egyetemtől.

A szóbeszédekkel nem is foglalkozok most, a tények akkor is azt mutatják, hogy felmerül a hivatali visszaélés gyanúja Pécsett, ezért fontolgatom, hogy feljelentést teszek ismeretlen tettes ellen.

Mi az Együttben nem felejtjük el az Orbán-rezsim bűnöseit és bűneiket sem, ezért a rezsim bukása után jóvátételi adót kell fizettetni mindazokkal, akik az Orbán-rezsim kedvezményezettjeiként tisztességtelenül jutottak vagyonhoz, állami megrendelésekhez, uniós pályázati pénzekhez.


UPDATE: Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármesterenyilatkozott a Szabad Pécs portálnak, de állítása szerint nem tudja miről van szó, nem ismeri az ügy hátterét, de végül elmondta, hogy a döntés nyilvánvalóan azért történt, hogy ez a fejlesztés meg tudjon valósulni, hiszen az egyetem szempontjából egy stratégiai fekvésű ingatlanról van szó.

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr6712366897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása