Berkecz Balázs blogja

Maffiavád: a fideszes hazudott vagy az ügyészség hárít?

2015. augusztus 24. 07:30 - BerkeczBalazs

Tiffán Zsolt, a Fidesz Baranya megyei elnöke és országgyűlési képviselője, az Ős-Dráva Program miniszteri biztosa azt állította néhány hete a közösségi oldalán, hogy "tudjuk, kik osztják az észt a megyében közülünk. Összesen két emberről van szó…Pedig nem egy pártban vannak, mégis ők osztják le a lóvét... Ha kell, a sajátjaikra törnek, csak azért, hogy mások semmit se tehessenek(((Viktor! Vedd már észre!!!Ezek maffiózók!!!!)))". Egy harkányi lakos a Központi Nyomozó Főügyészségnél jelentette fel Tiffánt azért, mert ha egy képviselőnek bűncselekmény elkövetéséről van tudomása, akkor a Büntető Törvénykönyv előírásai szerint hivatalos személyként kötelessége lett volna feljelentést tennie, melyet elmulasztott. Az ügyészség azonban elutasította a feljelentést. Jogosan merül fel a kérdés: Tiffán írogat hülyeségeket, vagy az ügyészség nem teszi a dolgát?

image.jpegTiffán és Orbán (kép forrása: pecsistop.hu)

Tiffán - amellett, hogy felhívta az ő Viktora figyelmét arra, hogy maffiózok vannak közöttük - arról is értekezett, hogy belső háborúk zajlanak a Fideszben: "Helyosztás zajlik: egyszer ez, egyszer az az erős ember. Ha valaki persona non grata, akkor társai az ellenzéki sajtó segítségével próbálják lejáratni." Tiffán Zsolt, a Fidesz baranyai vezére azt is megerősítette, amit már régóta mondok: Baranya, Tolna, Somogy környékén semmilyen fejlesztés nem zajlik. És Tiffán szerint "töketlenség és a gátlástalanság uralkodik e táj felett. Táskahordozók világa lettünk, amelyben 'polkorrekt' fiúk utasítanak rendre az ilyen írások miatt." A miniszteri biztos azt is bevallotta, hogy elkeserítő a helyzet és ezért ő is hibás, mondván "azt hittem, egy jó ügyért csak ki kell állni, aztán minden megy magától. Hát nem így van…"

kepernyofoto_2015-08-23_21_13_06.png

Nos, ha már így megvilágosult a képviselő úr, akkor ideje lett volna még az írása publikálásakor, azaz júniusban feljelentést tennie, de ezt nem tette meg, pedig erre én is felhívtam a szíves figyelmét.

"2012. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről
Korrupciós bűncselekmény feljelentésének elmulasztása 
300. § (1) Az a hivatalos személy, aki e minőségében hitelt érdemlő tudomást szerez arról, hogy még le nem leplezett vesztegetést, vesztegetés elfogadását, hivatali vesztegetést, hivatali vesztegetés elfogadását, vesztegetést bírósági vagy hatósági eljárásban, vesztegetés elfogadását bírósági vagy hatósági eljárásban, befolyás vásárlását vagy befolyással üzérkedést követtek el, és erről a hatóságnak, mihelyt teheti, nem tesz feljelentést, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Miután több, mint egy hónapig nem történt Tiffán részéről előrelépés az ügyben, egy harkányi lakos megunta a várakozást és név szerint feljelentette saját választókerületének országgyűlési képviselőjét, mivel a Büntető Törvénykönyv előírásai szerint, ha egy hivatalos személynek bűncselekmény elkövetéséről van tudomása, akkor kötelessége lett volna feljelentést tennie, melyet elmulasztott. Az ügyészség azonban - "alapbűncselekmény" hiányában - elutasította a feljelentést. 

Érdekes, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség nem korrupciós bűncselekmény feljelentésének elmulasztása tárgyában rögzítette a feljelentést, hanem a bűnpártolás vonatkozásában rögzítette és kaszálta el az ügyet (amellett, hogy megállapította, hogy Tiffán Zsolt valóban hivatalos személynek minősül).

"2012. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről
Bűnpártolás
282. § (1) Aki anélkül, hogy a bűncselekmény elkövetőjével az elkövetés előtt megegyezett volna,
a) segítséget nyújt ahhoz, hogy az elkövető a hatóság üldözése elől meneküljön,
b) a büntetőeljárás sikerét meghiúsítani törekszik, vagy
c) közreműködik a bűncselekményből származó előny biztosításában,
vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűnpártolást haszonszerzés végett követik el."

És a feljelentés elutasítását lényegében arra alapozzák, hogy "a bűnpártolás bűnkapcsolati bűncselekmény, alapbűncselekmény nélkül nem állapítható meg. A tettes büntetőjogi felelősségét az alapozza meg, hogy akadályozza, nehezíti, meghiúsítja az alapbűncselekmény felderítését." 

Csakhogy a feljelentő a feljelentésében nem erre célzott, mivel feljelentésének érdemi része szó szerint így szólt: "Feljelentést teszek Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő ellen, mert bűnbejelentési kötelezettségének időben nem tett eleget. Mint a törvényhozó testület tagjának fokozott felelőssége, és kötelezettsége a bűnüldözés. Mivel bejelentési kötelezettségét elmulasztotta, így cinkossá vált - vélelmezem!"

kepernyofoto_2015-08-23_22_45_53.png

Vagyis a feljelentő egyértelműen a Btk. 300. § (1) bekezdésében szereplő korrupciós bűncselekmény feljelentésének elmulasztása bűncselekmény elkövetésére utalt feljelentésében, és ez esetben nem az merülhet fel, hogy egy már ismert alapbűncselekmény vonatkozásában valaki akadályozza, nehezíti, meghiúsítja az alapbűncselekmény felderítését, hanem az, hogy az ügyészség által is hivatalos személynek tartott Tiffán arról írt nyilvánosan, hogy tudomása van arról, hogy valakik feltehetőleg közpénzt osztanak, úgynevezett "táskahordozók" járnak a térségben, és az országgyűlési képviselő arra hívja fel egy bizonyos Viktor figyelmét (aki minden jel szerint a szintén hivatalos személynek minősülő miniszterelnök lehet), hogy ezek maffiózók, vagyis minden jel arra utal, hogy Tiffán tudomása szerint valakik bűncselekményt követtek el, de ő mégsem tett feljelentést. 

kepernyofoto_2015-08-23_22_47_13.png

Ez esetben - szerény véleményem szerint - az ügyészségnek azt illett volna egy nyomozás keretében kiderítenie, hogy van-e maffiázás, vagyis vannak-e pénzosztók és táskahordók Baranyában, és ennek keretében Tiffántól megtudni, hogy konkrétan ki az a két ember, aki szerinte maffiózóként osztja az észt és a "lóvét". 

Mi (volna) az ügyészség feladata?

"Az ügyészség a közérdek védelmezője, és ezáltal közreműködik az egyéni jogok érvényre juttatásában. Az ügyészség a büntetőeljárásban a közvádló szerepét tölti be, emellett irányítja, felügyeli és elvégzi a vádat előkészítő nyomozást, és felügyeli a büntetés-végrehajtás törvényességét. Az ügyészség akkor köteles fellépni, ha a törvénysértés megszüntetésére hivatott szerv nem teszi meg a kellő intézkedéseket, vagy azonnali ügyészi intézkedésre van szükség." (forrás: kormany.hu)

Persze az is lehet, hogy az ügyészségnél úgy tudják, hogy Tiffánt nem lehet komolyan venni, és ezért nem foglalkoztak a feljelentéssel mélyrehatóbban. De az is lehet, hogy azért zárult le ilyen kreatívan az ügy, mert egy volt fideszes a legfőbb ügyész, akinek a hivatali idejében érdekes módon eddig egyetlen komolyabb fideszest érintő feljelentés sem állt meg. 

Mindkettőnek van tanulsága. Az első esetben Tiffán Zsoltnak kell lemondania, hiszen nem szavahihető. A második esetben Orbán Viktor miniszterelnöknek és az ügyészséget vezető Polt Péternek kell azonnal távoznia. 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr867728582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása