Berkecz Balázs blogja

Létezik az önkormányzatok kinyírásáról szóló fideszes elképzelés

2018. március 29. 11:26 - BerkeczBalazs

Létezik az önkormányzatok kinyírásáról szóló fideszes elképzelés - ezt állította Vass Péter, Szigetvár polgármestere, akihez eljutott a titkos felirattal ellátott dokumentum amely ezt taglalja. A polgármestert ezt követően Tiffán Zsolt fideszes országgyűlési képviselő és Fazekas Róbert, a Baranya Megyei Közgyűlés fideszes alelnöke arról győzködték, hogy milyen jó is lesz a fideszes prefektúrák rendszere. Pár napja azt is tudjuk, hogy a Belügyminisztériumnak volt béremelési javaslata az önkormányzati köztisztviselők számára, de ezt a kormány lesöpörte az asztalról. 

kinyirna_az_onkormanyzatokat.png(a fotó forrása: 24.hu)

Vass Péter ezt az esetet a város március 29-i képviselő-testületi ülésén idézte fel annak apropóján, hogy az "Előterjesztés a helyi választópolgárok közössége önkormányzáshoz való jogának fenntartásáról" című dokumentumot Junácski András fideszes önkormányzati képviselőle akarta levetetni a tárgyalandó napirendek közül, mivel szerinte nincsenek veszélyben az önkormányzatok. Junácski eközben rendesen nekirongyolt az MSZP-P színeiben indult polgármesternek, aki a fideszesnek adott válaszában elmondta, hogy létezik az önkormányzatok kinyírásáról szóló fideszes elképzelés. Hozzá ugyanis eljutott a titkos felirattal ellátott dokumentum amely ezt taglalja, Tiffán Zsolt fideszes országgyűlési képviselő és Fazekas Róbert, a Baranya Megyei Közgyűlés fideszes alelnöke (Vass Péter korábbi tanácsadója) pedig ezen dokumentum kapcsán feltett kérdésére egy személyes találkozón arról győzködték, hogy milyen jó is lesz a fideszes prefektúrák rendszere.

A napirendet nem vette le a civil többségű képviselő-testület, ezért Junácski nem vett részt az előterjesztés megtárgyalásában és elhagyta a tárgyalótermet. Majd Simon János, a Jobbik-KDNP által támogatott Sygeth Civitas képviselője is megszólalt, és elmondta, hogy szerinte tiszteletlenség egy ilyen napirendet tárgyalni, ezért nem vesz részt a szavazásban, ezt követően Horváth József fideszes képviselő szintén jelezte, hogy nem fog szavazni. A szavazásban részt vevő képviselők viszont egyhangúlag elfogadták az előterjesztést, amelyből idézek:

A sajtóban többféle kiszivárgott elképzelés látott napvilágot, elsőként, hogy a 2000 – mások szerint 5000 – lélekszámot el nem érő településeken nem lenne önkormányzati választás 2019 őszén. Ha mégis fenntartanának egy demokratikus legitimáción alapuló településvezetés látszatát, akkor csak egy elöljárót választana a település lakossága. Egy ilyen rendszerbe persze nem fér bele egy független „polgármester”, de ha mégis, akkor a szava aligha számítana az új egységként létrejövő járási közgyűlésekben, amelynek létrehozásában nyilvánvalóan látszik a fővárosban már alkalmazott logika lemásolásának szándéka. Minden ilyen vagy hasonló elképzelés elfogadhatatlan!

Március 19-én tartott fórumot polgármestereknek Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár Szigetváron. Engem nem engedett be az akkor szervezőként feltűnt Junácski András. Viszont ahol 100 résztvevő mozog, ott nem maradnak titkok. Pogácsás ezen a fórumon elmondta, hogy szerinte nem tartható a jelenlegi nagyon igazságtalan bérstruktúra az önkormányzati köztisztviselőknél, és arról is beszélt, hogy a Belügyminisztériumnak volt béremelési javaslata az önkormányzati köztisztviselők számára, de ezt a kormány lesöpörte az asztalról. 

Pogácsás arról is beszélt, hogy az önkormányzatok számára kötelezően bevezetett ASP-rendszerből kinyert adatok alapján fogják átalakítani az önkormányzatok feladatait, ezzel elismerte, hogy a Fidesz állami spiclirendszert kényszerített az önkormányzatokra, ugyanis ez volt az állításom már 2016 áprilisában is.

Ne legyen senki naiv: a magyar önkormányzati rendszer végveszélyben van!

Az 1990-ben kialakított, és a következő két évtizedben kisebb mértékben alakítgatott struktúra a kezdetektől benne lévő ellentmondások miatt 2010-re már súlyos válságtüneteket mutatott. Ezt a második Orbán-kormány – mint számos más területen – jól ismerte fel, majd a kétharmados többségével élve a lehető legrosszabb választ adta.  Az önkormányzatokat kiüresítették, intézményeiket, hatásköreiket, vagyonukat elvették. Ez a folyamat nem állt meg, és nyilvánvalóan csak hatalmi megfontolás kérdése, hogy eljuthat-e az önkormányzatiság megszüntetéséhez. Erre a folyamatra április 8-án tehetünk pontot!

Az Együtt "ÚJRATERVEZÉS" című szakmai vitasorozatának részeként a magyar önkormányzati rendszer megújításához készített vitairatot is, amelyben az alábbi alapelveket fogalmaztuk meg:

Minden településnek lehessen választott vezetésű önkormányzata

A választott vezetésű települési önkormányzatoknak jelentős hagyománya van, és a közelség, a személyes kapcsolatok miatt jelentős bizalmat élveznek, ezért a magyarországi önkormányzati rendszernek lakosságszámtól függetlenül az alapvető elemét kell, hogy képezzék.

Szubszidiaritás

A társadalom életében adódó problémát lehetőség szerint annak helyén kell megoldani. Mindent azon a legalacsonyabb szinten kell megszervezni, ahol az még hatékonyan megtehető. A jelenlegi állapothoz képest a közszolgáltatások széles körét, oktatást, egészségügyet, közösségi közlekedést decentralizálni kell.

Nemzeti közösségvállalás

A legfontosabb közszolgáltatások, oktatás, egészségügy, közbiztonság, közösségi közlekedés minden magyarországi lakost azonos színvonalon illetnek meg. A gazdaságilag leszakadó, hátrányos helyzetű térségeknek a saját forrásteremtő képessége szükségszerűen elmarad a fejlettebb régiókétól, miközben az önkormányzatiság nem eredményezheti a nemzeti szolidaritás felmondását, nem jelentheti azt, hogy aki egy leszakadó térségben él, nem juthat tisztességes orvosi ellátáshoz, hogy a gyerekei nem járhatnak valós esélyeket biztosító iskolába. Ezért szükséges, hogy a legfontosabb közszolgáltatások forrását teljes mértékben központilag, nemzeti újraelosztás mellett biztosítsuk, másrészt felelős gazdaságpolitikával segítsük ezekben a leszakadó térségek gazdasági és társadalmi felzárkózását.

Teljes átláthatóság

A demokratikus helyi közéletnek, a közügyek szabad megvitatásának az alapja, hogy bárki hozzáférhet a helyi önkormányzatok működésével, tevékenységével kapcsolatos minden információhoz, aminek egyetlen korlátját a személyes adatok védelme jelentheti. Az adatigénylés lehetősége mellett valamennyi szerződésnek, képviselőtestületi és bizottsági előterjesztésnek, jegyzőkönyvnek automatikusan elérhetőnek kell lennie az interneten.

Szakmai szempontból és gazdaságilag hatékony működés

A széleskörű nemzeti újraelosztás mellett, a közpénzek hatékonyabb felhasználásának érdekében elvárható, hogy a közszolgáltatásokat gazdaságosan, megfelelő szakigazgatás, mérethatékonyság és szükség esetén települések közötti szoros együttműködéssel végezzék. 

Szabadon felhasználható források

Megfelelő településfejlesztési stratégia kialakításához és végrehajtásához hosszú távon kiszámítható diszkrecionális forrásokra van szükségük az önkormányzatoknak. Ezért újra kell gondolni a források, egyes adók elosztását a központi kormányzat és az önkormányzatok között, a költségvetési törvény elfogadását megelőzően pedig minden évben konzultálni kell az önkormányzatokkal. 

Az Együttnek van programja arra, hogy újra normális hellyé tegye Magyarországot, benne Pécset és Baranyát is!

————————

Kiszámoltuk, mennyit loptak Orbánék 2010 óta:
https://ellopottorszag.egyuttpart.hu/

Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/

Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/ 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr4613787706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.