Berkecz Balázs blogja

Zavaros Lázár lázálma a panelek elbontásáról

2017. június 01. 11:35 - BerkeczBalazs

Ugyan nem elképzelhetetlen a panelházak felső szintjeinek visszabontása, viszont nagyjából annyi értelme van, mint a felcsúti kisvasútnak. Orbán Viktor mégis ezzel a lázárjánosi ötlettel haknizott a napokban vidéken. De miért is zavaros Lázár lázálma a panelekről?

  • Lázárék 90 milliárdos forrást vontak el a lakossági energiakorszerűsítésektől, pedig uniós pénzből valósulhatna meg háztartások ezreiben a valódi és fenntartható rezsicsökkentés
  • Lázár szerint ingyen pénz magántulajdonba, magánszemélyeknek, azért, hogy költséget takarítsanak meg, sokak meggyőződésével, nézetével, és politikai, mármint szakpolitikai elképzeléseivel ellentétes
  • Mindeközben paneleket bontatnának és családi házakba terelnék a panelek szerény lakosait, de nem tudni miből

 lazar_lazalma.png(fotó: MTI / index.hu)

Lázár János a Portfolio beszámolója szerint egy tavaly áprilisi Kormányinfón vallotta be, hogy rendszeresen mondogatja Orbánnak azt a saját javaslatát, hogy a panelházban élőknek érdemes lenne megfontolni, hogy adjanak pénzt, hogy kiköltözhessenek kertes családi házas övezetbe, mert az utóbbi évek forró nyarai miatt az 5-8-10 emeletes házakban élők rendszeresen nagyon szenvednek a melegtől. "Komoly életminőségbeli romlást okozott" az utóbbi évek forró nyara nekik és meglátása szerint a magasházakban élők problémáira "nincs jó műszaki megoldás", mert ezek a panelházak elérték a 30-40 éves műszaki életciklusukat, a nyílászárók cseréje és a szigetelés pedig önmagában a forróság elleni védekezésre nem feltétlenül jó.

Lázár zavaros érvelése szerint erre a problémára elvileg két megoldás mutatkozik:

  • vagy 1 millió panellakást felújítanak, de nincs rá forrás, és ha lenne is, akkor is megmarad a kérdés, hogy a nyílászáró csere, hőszigetelés megoldja-e ezt a problémát, vagy szembe kell nézni azzal, hogy a felmelegedés miatt egyáltalán élhetőek-e ezek a lakások. Akik panelben élnek, nagyon sokat szenvednek nyáron
  • vagy a magyar állam adna erre valamilyen támogatást, hogy a panelből ki tudjanak költözni kertes házba, de ez semmiképpen nem lenne kényszer, csak egy támogatási lehetőség. "Ahhoz kell támogatást biztosítani, hogy az emberek ki tudjanak költözni, hogy minél többen kertes övezetben élhessenek. Ne ezeket toldozgassuk-foltozgassuk".

Múlt héten pedig ezt erősítette meg Orbán Viktor is, amikor Hódmezővásárhelyre ment kampányolni Lázárékhoz.

Mindez azért is érdekes, mert a panelekben uralkodó állapotokat szerkezeti és energetikai korszerűsítésekkel lehetne a leginkább javítani, ráadásul a szintek lebontása nem okoz változást, a legfelső szinten energetikai korszerűsítés nélkül egyformán meleg lesz akkor is, ha a tizedik vagy a negyedik emeletről beszélünk. Lázár szintlebontós javaslata már csak ezért is agyrém.

Viszont a területfejlesztésért is felelős Lázár-féle miniszterelnökség 2015-ben 90 milliárd forintnyi energetikai korszerűsítésre szánt támogatást vont el a magyar lakástulajdonosoktól. Lázár anno ezt a Portfolio konferenciáján jelentette be, mondván azt hazudta, hogy Brüsszel nem engedi (ezt az Európai Bizottság cáfolja). Orbán balkeze azt is elmondta, hogy "ingyen pénz magántulajdonba, magánszemélyeknek, azért, hogy költséget takarítsanak meg, sokak meggyőződésével, nézetével, és politikai, mármint szakpolitikai elképzeléseivel ellentétes (...) Ingyen ne adjunk semmit se, mert az nyilvánvaló, hogy nem jó irányba vinné a társadalmat."

A másfél évvel ezelőtti kijelentésekhez képest nehezen értelmezhető, hogy milyen ösztönzőkkel próbálná a dilettantizmus ikonikus duója, Orbán és Lázár megvalósítani a panelmentesítést.

A Magyar Nemzet riportja szerint területileg sem egyértelmű Lázár felvetése: kétmillió ember kertes házba költöztetése – ezer négyzetméteres telkekkel számolva – 777 négyzetkilométernyi új területet igényelne, nem számítva a hozzá tartozó infrastruktúra kiépítését. Végül a megvalósítást olyan logisztikai problémák is nehezítenék, hogy az államnak a 777 ezer család mindegyikével külön kellene tárgyalnia a lebonyolítás jogi, anyagi és személyes kérdéseiről.

Körmendy Imre, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke a Magyar Nemzetnek az én véleményemet megerősítve mondta el: a panellakások zöme Magyarországon magántulajdonban van, és szinte lehetetlen lenne valamennyi lakóval megállapodást kötni a kiköltözésről, illetve a vételárról. Hatalmi szóval pedig ez esetben nem léphet fel a kormány, mivel a lakók tulajdonosi jogai csak kismértékben korlátozhatók. Az elnök is úgy látja, hogy a panellakások családi házakkal történő helyettesítése olyan kiterjedésnövekedést idézne elő a városokban, ami nem lenne kívánatos. A kertes házas övezetek óriási kibővülése ugyanis lehetetlenné tenné például a tömegközlekedés gazdaságos megoldását. Így növekedne a családokban az autók száma, ami viszont a levegőszennyezés felerősödését vonná maga után. Emiatt pedig élhetetlenebbé válnának a települések. "Nyugat-Európában és Észak- Amerikában már voltak kísérletek a panellakásokkal beépített lakónegyedek átalakítására. Ám ezek a próbálkozások óriási összegeket emésztettek fel, és hosszú idő alatt valósultak meg."

De térjünk vissza egy pillanatra a nyáron felmelegedő panelek problematikájára, hiszen minden épelméjű számára világos: itt a megoldás nem a bontás, hanem a korszerűsítés.

Az Energiaklub és Magyar Energiahatékonysági Intézet 2015 decemberi felmérése szerint a magyar lakosság 94 százaléka indokoltnak tartja, hogy legyen uniós pályázati támogatás a magyar otthonok energetikai korszerűsítésére. A háztartások mintegy kétharmada nem korszerűsítené otthonát, ha csak saját megtakarításaira és hitelekre támaszkodhatna. Az emberek 87 százalékának nincs megtakarítása, vagyis ők önerőből nem tudják korszerűsíteni ingatlanjukat, hiába térülne meg később a beruházás. A felújítani szándékozó háztartások mindössze 11 százaléka venne fel hitelt a beruházáshoz. 

Az Együtt éppen ezért azt követeli, hogy ne a panelek kivitelezhetetlen, dilettáns és ésszerűtlen rombolásán gondolkozzon Orbán és Lázár, hanem csoportosítsák vissza azt az ellopni tervezett 90 milliárd forintot az Európai Unió által is szerződésben rögzített célra: a magyar emberek lakásainak korszerűsítésére.

Nem mellesleg minden hazug brüsszelezés ellenére ebből a brüsszeli támogatásból valósulhatna meg a valódi rezsicsökkentés.

 

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/ 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr1412557001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása