Berkecz Balázs blogja

Kamupályázattal vesztette el uniós pénz jellegét 17 milliárd forint

2017. március 25. 16:27 - BerkeczBalazs

A 24.hu cikke szerint kamupályázatot írt ki az Orbán-kormány, amit a Klikkel nyerettek meg korábban megvalósított programokra, így 17 milliárdot az államkassza nyelt el. Pont akkora összegű támogatást nyúltak le, mint amekkora a KLIK gigászi adósságállománya volt. Az ügy rendkívüli összegű uniós közpénzzel történt visszaélés gyanúját veti fel, ezért az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordulok.

kamupalyazat.png(az eredeti képek forrása: 24.hu / shutterstock.com)

Magyarország egyik legelszabottabb intézménye, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) 2016 elejére közel 17 milliárd forint tartozást hozott össze. Nagy fejfájást okozhatott ez Orbánnak, feltehetőleg ezért izzadták ki az Emberi Erőforrások Minisztériumában (EMMI), hogy egy kurucos húzással nyúlják le ezt az összeget a sokat szidott Brüsszelből érkező forrásokból.

Balog Zoltánék egy kiemelt projektet ötöltek ki arra, hogy azt a pénzt, amit a magyar állam a korábbi években egy-egy oktatási területen elköltött, visszamenőleg EU-s forrásból, a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) terhére fizettessék ki. Így született meg "Az Integrációs Pedagógiai Rendszer projektjeinek támogatása" című pályázati felhívás 16,9 milliárdos keretösszeggel, amelyre nem pályázhatott más, kizárólag kincstári körbe és az EMMI irányítása alá tartozó, önálló központi költségvetési szerv. És lőn: az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) és a KLIK konzorciuma meg is nyerte pályázatot, de végül nem fizették ki nekik a közel 17 milliárdos projekt pénzeit, hanem a központi költségvetés nyelte el az 5400 magyar éves bruttó átlagbérének megfelelő összeget.

Az EMMI 24.hu-nak adott nyilatkozata szerint "a projektet az EMET és a KLIK konzorciuma valósította meg. A KLIK részére viszont azért nem került sor a támogatás átutalására, mert a projekt megvalósításában részt vevő iskolák a korábbi években hazai forrásból megvalósították a programokat. Ezért a fejlesztési támogatás – mivel speciális retrospektív projektről van szó – a hazai költségvetésbe került vissza, ezzel kerülve el a projekt megvalósításának kettős finanszírozását."

Az egyik legnagyobb szépséghibája a projektnek az, hogy minden pályázati kiírásban szerepel az a mondat, hogy a "Támogatás a pályázat benyújtását megelőzően megkezdett projekthez nem igényelhető." Továbbá az is, hogy "a kedvezményezett a projekt megvalósítása során köteles a hatályos jogszabályokban meghatározott tájékoztatási és nyilvánossági kötelezettségeknek eleget tenni, a projektről és a támogatásról az ott meghatározott módon és tartalommal információt nyújtani."

Az Orbán-kormány az uniós joggal ellentétesen írta át a kormányzati intézményekre szabott pályázati felhívást, és visszamenőlegesen, így szabálytalanul finanszírozott uniós forrásból költségvetési hiányt, míg a tájékoztatási és nyilvánossági kötelezettségeket nyilvánvalóan nem teljesíthette, hacsak nem fedezte fel Habony és Rogán közben az időgépet.

Az ügy rendkívüli összegű uniós közpénzzel történt visszaélés gyanúját veti fel, ezért az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordulok.

 

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/ 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr4512369723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása