Berkecz Balázs blogja

Áder egy káder, nem államfő

2017. március 12. 19:34 - BerkeczBalazs

Meglehet, hogy a fideszes többségű országgyűlés már március 13-án újra megválasztja köztársasági elnöknek Áder Jánost. Már csak azért is, mert március 15 előtt pontot akarnak tenni az ügy végére. Bárhogy is lesz, az én szememben Áder csak egy káder, nem államfő. Hogy miért is?

ader_egy_kader.png(az eredeti kép forrása: Szarvas, Index.hu)

Kósa Lajos azt találta hazudni, hogy: "Áder János képes arra, hogy fontos alkotmányossági kérdésekben ne a Fidesz álláspontját érvényesítse, hanem azt, amit az Alkotmány és a demokrácia elvei előírnak."

Akkor nézzük csak. Magyarország Alaptörvénye szerint Magyarország államfője a köztársasági elnök, aki kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett.

Magyarország Alaptörvénye többek között az alábbiakat deklarálja a Nemzeti Hitvallásban:

Ígérjük, hogy megőrizzük az elmúlt évszázad viharaiban részekre szakadt nemzetünk szellemi és lelki egységét. Kinyilvánítjuk, hogy a velünk élő nemzetiségek a magyar politikai közösség részei és államalkotó tényezők.

Valljuk, hogy az emberi lét alapja az emberi méltóság.

Valljuk, hogy az egyéni szabadság csak másokkal együttműködve bontakozhat ki.

Valljuk, hogy együttélésünk legfontosabb keretei a család és a nemzet, összetartozásunk alapvető értékei a hűség, a hit és a szeretet.

Valljuk, hogy a közösség erejének és minden ember becsületének alapja a munka, az emberi szellem teljesítménye.

Valljuk az elesettek és a szegények megsegítésének kötelességét.

Valljuk, hogy a polgárnak és az államnak közös célja a jó élet, a biztonság, a rend, az igazság, a szabadság kiteljesítése.

Valljuk, hogy népuralom csak ott van, ahol az állam szolgálja polgárait, ügyeiket méltányosan, visszaélés és részrehajlás nélkül intézi.

Magyarország Alaptörvénye többek között az alábbiakat is deklarálja:

Az ember sérthetetlen és elidegeníthetetlen alapvető jogait tiszteletben kell tartani. Védelmük az állam elsőrendű kötelezettsége.

A véleménynyilvánítás szabadságának a gyakorlása nem irányulhat mások emberi méltóságának a megsértésére.

A véleménynyilvánítás szabadságának a gyakorlása nem irányulhat a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának a megsértésére.

Magyarország az alapvető jogokat mindenkinek bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem, fogyatékosság, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül biztosítja.

Sőt, Magyarország Alaptörvénye szerint a köztársasági elnök:

a) képviseli Magyarországot;
b) részt vehet és felszólalhat az Országgyűlés ülésein;
c) törvényt kezdeményezhet;
d) országos népszavazást kezdeményezhet;
e) kitűzi az országgyűlési képviselők, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását, valamint az európai parlamenti választás és az országos népszavazás időpontját;
f) különleges jogrendet érintő döntéseket hoz;
g) összehívja az Országgyűlés alakuló ülését;
h) feloszlathatja az Országgyűlést;
i) az elfogadott Alaptörvényt és az Alaptörvény módosítását a megalkotására vonatkozó, az Alaptörvényben foglalt eljárási követelményekkel való összhangjának vizsgálatára megküldheti az Alkotmánybíróságnak, az elfogadott törvényt az Alaptörvénnyel való összhangjának vizsgálatára megküldheti az Alkotmánybíróságnak, vagy megfontolásra visszaküldheti az Országgyűlésnek;
j) javaslatot tesz a miniszterelnök, a Kúria elnöke, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, a legfőbb ügyész és az alapvető jogok biztosa személyére;
k) kinevezi a hivatásos bírákat és a Költségvetési Tanács elnökét.

Feltételezem, hogy Magyarország államfője, a már nem létező köztársaság elnöke jól ismeri Magyarország Alaptörvényét. Ha így van, akkor hol volt az elmúlt öt évben Áder János köztársasági elnök, aki az Alaptörvény szerint kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett? Mikor szólalt meg egyetlen ügyben is, amikor a Fidesz a hazai demokráciát tiporta és a közvagyont lopta szét? 

Áder bocsánatot kért-e azért, mert egy - az embereket méltóságában megsértő, Magyarország Alaptörvényével nem összeegyeztethető tevékenységet folytató - Bayer-féle rasszista, xenofób, gyűlöletgyáros miként kaphatott állami kitüntetést Magyarországon?

Áder hallgatásával asszisztált ahhoz, hogy elvtársai Orbánisztánná változtassák Magyarországot. Áder haverjához, Orbán Viktorhoz hasonlóan magasról tesz a demokráciára. Áder számomra nem államfő. Áder egy káder, aki azt teszi, amit a fideszes pártközpontból Orbán üzen neki.

Áderral szemben az Együtt köztársasági elnök-jelöltje, Dr. Majtényi László közéleti szerepvállalásával komoly és tiszteletreméltó érdemeket szerzett a rendszerváltás óta, legfőbbképpen az alkotmányosság védelmezőjeként, valamint korrupcióellenes tevékenységével. Személye és jelöltsége éppen ezért szimbolikus az új köztársaság megteremtését célul kitűző politika számára. Dr. Majtényi László által a felkérés elfogadásával egyidejűleg meghirdetett négy ponttal az Együtt egyetért és az abban foglaltakat támogatja.

 

-------------------------------------

A rendőrség határozata ellenére várunk mindenkit március 15-én, 10.30-kor, a Múzeumkertnél.
https://www.facebook.com/events/223780751429186/

Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr4512332699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása