Berkecz Balázs blogja

A bukás után: Orbán kirúgja Habonyt?

2016. október 02. 20:12 - BerkeczBalazs

Orbán Viktor tíz napja még azt nyilatkozta, hogy a százszázalékos részvétellel lenne elégedett, de a gyűlölet népszavazása érvénytelen lett, a habonyi gyűlöletgyár kudarcot vallott, és a kormány menekültpolitikája megbukott. Mi következik ebből?

orban_habony_bukas.png(az eredeti kép forrása: Facebook / Orbán Viktor)

Sajnos hosszú ideg fog még méregként hatni a társadalomra az a töménytelen gyűlölet, amit Orbán és Habony révén a Fidesz és aljas kormánya másfél éve ont magából, de ez a goebbelsi politika vasárnap nem kapott bizalmat a választók többségétől.

Büszke vagyok arra, hogy rengetegen hallgattak az Együtt és a többi ellenzéki párt bojkottkampányára, hiszen a magyar választók többsége azt üzente október 2-án Orbán Viktornak és a Fidesznek, hogy nem hajlandóak hülyeségre szavazni. 

Az ország többsége azt is üzente Orbánnak, Rogánnak, Lázárnak és a helyi fideszes kiskirályoknak, hogy itt az ideje, hogy az elterelések és a lopások helyett végre az igazi problémákkal foglalkozzanak: a működésképtelen kórházakkal, az ellehetetlenített iskolákkal és pedagógusokkal, a növekvő szegénységgel, a soha nem látott méreteket öltő korrupcióval, és a politikusok által elkövetett bűncselekményekkel.

Orbán szeretné ezt megúszni, de szeptember 22-én még úgy fogalmazott, hogy a százszázalékos részvétellel lenne elégedett, azóta a közvéleménykutatásokat látva, azt kezdte el hangoztatni, hogy politikai értelemben nincs a népszavazáson való részvételnek jelentősége. Most a fideszes megszólalók újabb hülyeségeket hordanak össze, miközben Orbán Viktor a bukott, kudarcos népszavazás után is közjogi következményekről beszél, ami teljességgel elfogadhatatlan, hiszen az ország többsége tartózkodott a gyűlölet népszavazásán, ami elutasítást jelent a politika nyelvén.

Legyen világos: Orbán nem kapott felhatalmazást, támogatást, bizalmat ahhoz, hogy a kormány, illetve a fideszes többségű országgyűlés bármiféle közjogi lépést tegyen.

Viszont Orbán és a Fidesz 15 milliárd forintot dobott ki az ablakon a semmiért, a semmire. Ezzel a 15 milliárd forinttal is el kell számolniuk. Ahogyan el kell számolniuk az ellopott százmilliárdokkal is.

Ez a népszavazás egy bizalmi szavazás volt a kormánnyal szemben. És a kormány nem kapott bizalmat.

Orbán Viktornak egy független bíróságon kell felelnie az elmúlt években elkövetett súlyos társadalmi és gazdasági bűnei miatt, de tudjuk, hogy nem fog addig lemondani, amíg el nem zavarjuk. Kirúgja Habonyt, helyretesz néhány gyengébben teljesítő vidéki kiskirályt, de őt magát és rezsimjét nekünk kell eltávolítani, és egy újabb rendszerváltást véghezvinni.

Az illiberális rezsim által lerakott alapzatra nem építhető szabad köztársaság. A ma uralkodó rendszer jogfosztással épült ki, ezért a választópolgároktól a régi rezsimmel mindenben szakító kormányváltásra és szakértő kormányzásra kell mandátumot kérnünk. Így a győzelem maga számolja fel a rezsim alkotmányos kereteit, az elnyomó tisztségviselőket megfosztja hivataluktól, és lehetőséget teremt egy új köztársaság alkotmányának konszenzusos megalkotására.

A győzelem feltétele, hogy a választópolgárok beleszólhassanak a miniszterelnök-jelölt és a képviselő-jelöltek kiválasztásába. Előválasztás kell, mert lehetővé teszi, hogy a legrátermettebbeket tiszta versenyben válasszák ki a polgárok. Nem zárt ajtók mögött, politikai alkuk eredményeként kell egy-egy jelöltet megnevezni. Csak az lehet jelölt, aki valóban győzni és változatni akar 2018-ban, és aki semmilyen különalkut nem köt a rezsimmel.

Mi az Együttben közös ellenzéki fellépést sürgetünk a szabad és tisztességes választási rendszerért. Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a parlamenti ellenzék egységes fellépése révén az Országgyűlés mihamarabb változtasson a tisztességtelen és aránytalan választási szabályokon. Saját javaslatunkat már nyilvánosságra hoztuk a választási rendszer demokratikussá tételéről, és nyitottak vagyunk mások javaslatainak megvitatására is.

A demokratizálásnak elengedhetetlen része kell legyen a jogfosztottak igazságtétele és kárenyhítése, az ellopott közvagyon visszaszerzése, és a felelősök elszámoltatása.

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr211761029

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Berkecz Balázs: A bukás után: Orbán kirúgja Habonyt? 2016.10.02. 22:26:01

Orbán szeretné ezt megúszni, de szeptember 22-én még úgy fogalmazott, hogy a százszázalékos részvétellel lenne elégedett.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása