Berkecz Balázs blogja

Az MNB-botrányt terelő hadművelet

2016. április 27. 16:54 - BerkeczBalazs

Újra összegyűltek a fellegek Orbán feje felett a Matolcsy-féle MNB alapítványainak pofátlan költései miatt. Mit tesz ilyenkor a Fidesz? Terel, de még hogy?!

eleg_volt_1.png(kép forrása: Kisbenedek Attila / AFP / index.hu)

Az MNB 263 milliárd forintot tolt az általa gründolt alapítványokba, csak hogy értsük a hatalmas nagyságrendet, ez a pénz a négyes metró építéséhez felhasznált uniós támogatás összegével megegyező nagyságrendű, de ha úgy tetszik, akkor ebből a pénzből nagyjából helyre lehetne tenni a hazai egészségügyet.

Mint ismeretes: 501 416 000 forintot kapott különböző támogatások címén a Vs.hu-t és az Origót is kiadó New Wave Kft. a jegybank által létrehozott Pallas Athéné alapítványoktól – derült ki a két év után nyilvánosságra hozott támogatási táblázatokból. A cég mögött Szemerey Tamás áll, aki Matolcsy unokatestvére. A New Wave korábban az MNB növekedési hitelprogramjából már kapott 500 millió forintot, az Origo vásárlásához pedig a jegybanki felügyelet alatt álló MKB adott milliárdos kölcsönt.

Egyértelmű, hogy a Fidesz a magyar polgárok adóforintjaiból építi és finanszírozza saját sajtóbirodalmát, ez látható volt Andy Vajna TV2-vásárlásakor, és még konkrétabban látható a New Wave mostani kitömésénél. Felháborító, hogy ezt ráadásul úgy teszik, hogy közben saját rokonaikat és családtagjaikat is jól megfizetik.

Az Együtt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a New Wawe félmilliárd forintos jegybanki támogatása miatt, mert erős a gyanú, hogy hűtlen kezelés történt. 

A Fidesz képviselői hétfőn elég zavartan próbálták elhárítani az újságírói kérdéseket, Kövér László, Orbán pörölye ki is tiltotta határozatlan időre a hvg.hu, az Index, a Népszabadság Online és a 24.hu tudósítóit. Ez elképesztő pofátlanság, és jól jellemzi azt a folyamatot, ami az ország diktaturizálódását jelenti.

Majd jött a gyors terelés is: a Fidesz-KDNP-frakció kedden az Országgyűlés elé terjesztette Magyarország Alaptörvényének módosítását és a terrorveszélyhelyzettel kapcsolatos egyes törvények módosítását. A Fidesz ismét és sokadszorra veszi elő a migráns-kártyát és a hozzá kapcsolt terrorveszély-ügyet.

Magam személy szerint - finoman fogalmazva is - rossz szándékú bullshitnek tartom azt a dumát, amit Gulyás Gergely és más fideszes politikusok nyomnak a menekültekkel kapcsolatban, és erős túlkapásnak azt, amit terror-ügyben javasolnak, ezért inkább idéznék Szelényi Zsuzsanna, az Együtt országgyűlési képviselője szerdai parlamenti beszédéből, amely nagyon józan választ ad az újabb terror-ügyi előterjesztésre:

A magyar kormány a benyújtott javaslattal jelentős jogosítványokat követel magának arra hivatkozva, hogy azzal a biztosnágunkat növeli. De ez félrevezető.

A magyar kormánynak ugyanis nem a magyar lakosság szisztematikus megfigyelésére és adataianak összakapcsolására kell fókuszálnia a figyelmét. Sokkal inkább arra kellene erőfesztéseket tennie, hogy munkáját európai partnereivel összehangolja, kiépítse azt a bizalmat, hogy az európai titkosszolgálati információmegosztásban részt vehessen.

Kérdéses, hogy van-e erre módja a magyar nemzetbiztonsági szerveknek abban a helyzetben, amikor Magyarországon széles körben zajló orosz információs befolyásolás zajlik, amelyet a Magyar Kormány nem akar vagy nem tud elhárítani. Jelentős az orosz gazdasági érdekek térnyerése is, amely stratégiai üzletágakban, például a gázkereskedelmben valósult meg. Feszítő az aggodalom, hogy a magyar kormány és nemzetbiztonsági szervei nem kellőképpen urai a helyzetnek.

Súlyosan aggasztó az is, hogy pl a kormány egyik kereskedőházának egy, az Al-Kaida finanszírozásával is vádolt üzletemberrel, Ghaith Pharaon-nal van közös részvénytársasága. De az sem megnyugtató, hogy ma Magyarországon átláthatatlan keretek között néhány tízmillió forintért bármely külföldi személy vásárolhat letelepedési kötvényt. Kovács Bélának, az orosz kémelhárítással összekapcsolt Jobbik politikusnak az ügyében egy év óta nincs előrelépés.

Vajon nem tud vagy nem akar ezeknek az ügyeknek utánajárni a kormány?

Tisztelt Országgyűlés!

Ezek után miről beszélünk terrorelhárítás címén?

A kormány politikai akaratgyengeségét a kiválóságáról híres TEK mellett létrehozandó új szuperintézmény, a TIBEK nem tudja ellensúlyozni. Ugyanakkor a  TIBEK koncepciója is rossz: aránytalanul nagy hatalommal ruházza fel a kormányt és alkotmányellenes.

A törvényjavaslat alapján nem egyértelmű, milyen esetben lehetne épületekben kamerás megfigyelést alkalmazni, hogyan működne a ki- és belépéssel kapcsolatos adatkezelés, de még az sem, milyen helyzetekben korlátozhatók a tömegrendezvények vagy az elítéltek jogai. Nem pontos annak meghatározása sem, hogy milyen esetekben lehetne megfigyelést alkalmazni – az, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok „feladataik teljesítése érdekében” élhetnek ezzel az eszközzel, rendkívül kevés.

Azt, hogy milyen mértékben korlátozhatók a magyar állampolgárok jogai, csak törvényben lehet meghatározni. A javaslat azonban ezt kormányhatározathoz kötné, ami alkotmányellenes. Törvényi szintű meghatározás szökséges ahhoz is, hogy az újonnan létrejövő szuper-terrorelhárítási szervezet mikor élhetne az adatátvitel és adat-összekapcsolás eszközével. A személyiségi jogokra nézve rendkívül aggályos, hogy miniszteri, és nem bírói felhatalmazásra lehetne titkos adatgyűjtést végezni.

Nyilván nem gondolják komolyan, hogy a bírák nem adnák meg az engedélyt valódi terrorveszély esetén a titkos megfigyelésre? Sokkal valószínűbb, hogy a kormány magának akarja fenntartani ezt a jogot.

Ha a fenti kérdéseket nem rendezi a kormány, a törvényjavaslat elfogadhatatlan.

Hát, így.

Ne hagyjuk magunkat eltéríteni, ennek a velejéig romlott korrupt fideszes bagázsnak buknia kell akkor is, ha az ördögöt festik a falra!

Neked is eleged van belőlük? Tüntess, tiltakozz, cselekedj!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr128665452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása