Berkecz Balázs blogja

Bővítené a házát? Rossz hírem van: kell rá engedély!

2016. január 30. 02:09 - BerkeczBalazs

A Fidesz januártól új építési szabályokat vezetett be, amelyeknek az eredménye maga a totális a káosz. Én már a szabályok életbelépése előtt megkongattam a vészharangot, azóta az építésügy szétverése miatt már tiltakozott a Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnök Kamara is, és legutóbb a Dél-Dunántúli Építész Kamara elnöke ösztökélte nyílt levélben határozott fellépésre az országos kamarát. Az óbudai fideszesek már felfogták, hogy baj van, és egy giccsadóval próbálják a helyi építési szabályzat betartására ösztönözni az építtetőket, miközben Óbuda fideszes országgyűlési képviselője, Varga Mihály jegyzi azt a törvénymódosítást, amely tönkrevágta a rendszert. Legalább a fideszes ügyvéd haverok is jól járnak, mert rengeteg per jöhet.

Varga Mihály mellett Rogán Antal, az Orbán-rezsim propagandaminiszterének aláírása díszeleg még az építésügy tönkretételét jelentő törvénymódosításon. Nem véletlen, hogy a hazug kormányzati propagandából kimaradt a lényeg: a 300 négyzetméter alatti lakásépítések építési engedély alóli mentesülése csak és kizárólag az új lakásokra vonatkozik, ha valaki bővíteni vagy átalakítani szeretné a meglévő, 300 négyzetméternél kisebb házát vagy lakását, arra a korábbi gyakorlattal megegyező hatósági engedélyezési procedúra vonatkozik, vagyis előbb építési majd - a munkák befejeztével - használatbavételi engedélyt is kell kérnie az építtetőknek.

De nézzük mi van azokkal, akik valamilyen gazdasági csoda folytán rendelkeznek 35-45 millióval ahhoz, hogy egy üres telket megvásárolhassanak és azon egy átlagos családiházat felépíthessenek. 

Nekik a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről és egyes építésügyi tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 456/2015. (XII. 29.) kormányrendelet előírásait érdemes megismerni, és hamar rájöhetnek, hogy úgy kellene felépíttetniük egy akár 299 négyzetméteres házat, hogy alaprajzot nem kell csináltatniuk az építészükkel, de a bejelentéshez be kell nyújtaniuk M=1:200 méretarányú helyszínrajzot az építéssel érintett telek és a közvetlenül szomszédos ingatlanok meglévő és tervezett domborzatával, növényzetének ábrázolásával, a tervezett épület tetőidomának ábrázolásával, a csapadékelvezetés módjának feltüntetésével, a tervezett építmények, a tereprendezés, a térburkolatok és a felszíni vízelvezetés, a tervezett és meglévő közműcsatlakozások helyének és kapacitásának, a tervezett közterület-csatlakozás, az égéstermék-elvezető rendszerek feltüntetésével, vízszintes és magassági méretezéssel, M=1:200 méretarányú utcaképpel, amely tartalmazza az utcafronttal párhuzamosan felvett utcahosszmetszetet lejtésekkel, az építéssel érintett telek és a közvetlenül szomszédos ingatlanok jogi határait és meglévő épületeit, építményeit homlokzattal földhivatali adatszolgáltatás, helyszíni felmérés és/vagy fotódokumentáció alapján, a tervezett épület utcafronti nézetét a tervezett színekkel és anyagokkal, kerítéssel, vízszintes és magassági méretezéssel, a szomszédok felé forduló homlokzatok ábrázolását az egész telken átmenő terepmetszettel, a tervezett növényzet, a térburkolatok és az esetlegesen tervezett tereprendezés ábrázolásával. Plusz csatolni kell műszaki leírást, tervezői nyilatkozatot az alapvető követelményeknek való megfelelőségről, az építési telek terheléseinek összefoglalását, a beépítési százalék, az épületmagasság, az összes hasznos alapterület, a használni tervezett anyagok és színek ismertetését, a környezethez való illeszkedés bemutatását, helyiséglistát és terület-kimutatást, a közműellátás ismertetését, valamint a gépészeti rendszerek összefoglaló leírását. Kábé „ennyi”…

A hatóság csak a csatolmányok meglétét vizsgálhatja a benyújtáskor, és ha valami hiányzik, akkor nem érvényes a bejelentés, vagyis nem szabad megkezdeni az építési munkát.

Viszont, ha minden kellékét sikerült összerakni a lakóépület építés bejelentésének, akkor nincs mérlegelési jogköre az építési hatóságnak, akár egy Hello Kitty-t formázó lakóházat is építhet az arra gerjedő állampolgár az óbudai Kolosy téren, a pécsi Király utcában, vagy a szegedi Kárász utcán, mivel a helyi építési szabályzatot csak az épület méretei szempontjából kell a tervezésnél figyelembe venni. Sem az építőanyagok, sem a színezés, sem egyéb minőségi és esztétikai kérdésben nincs lehetősége senkinek beleszólni.

giccsparade.png

De itt nincs vége.

Ha bármiben el szeretne térni az építkezés során a bejelentésben szereplő tervektől az építtető, akkor mielőtt eltérne a tervektől, a módosított tervekkel ismét bejelentést kell tennie, ellenkező esetben súlyos építésfelügyeleti bírságra számíthat. És ebben az az izgalmas, hogy már a külső színezéstől való eltérés miatt is módosított bejelentést kell tenni, és ha nagyon sarkosan nézzük, akkor olyan esetben is, ha a korábbi tervektől eltérően még sem ültet sövényt a ház mellé az építtető. 

És azok lesznek előnyben, akik nem sokat teketóriáznak az építkezéssel, ha van sok pénzük és hamar be tudják fejezni az építkezést, mert ha nem sikerül a bejelentéstől számított 3 éven belül befejezni a lakást vagy házat, akkor akár a készre jelentéskor 1,4 millió forintja is bánhatja az építkezésben leszegényedett polgárnak. De majd ezen vagy egy korábbi beavatkozási ponton (például, amikor valamelyik szomszéd rájön, hogy nem tetszik neki az, ami a szomszédságában épül) jöhetnek a fideszes ügyvédek.

Az az erős gyanúm, hogy ez a szabályozás elsősorban a „saját lábukon álló” újgazdag fideszeseknek lesz jó, mindenki más csak szívhat vele. De hát mit várhattunk Orbánisztánban? Eddig is minden döntésük alapvetően azért született, hogy Orbánnak és sleppjének jó legyen, minden más csak propaganda.

A kormányváltás után az Együtt olyan józan építésügyi szabályozást fog alkotni, amely optimális az építtetők és a beruházások környezetében élők számára is, valóban megjeleníti a köz érdekét és érdemben járul hozzá az építőipar és a ingatlanpiac élénkítéséhez.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr78330880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása