Berkecz Balázs blogja

Ideje lenne méltón megemlékezni a keresztény Európa valós védőjéről

2016. január 21. 12:16 - BerkeczBalazs

A magát (hamisan) Európa megmentőjeként és védelmezőjeként beállító Orbán Viktor nem döntötte el, hogy megemlékeznek-e tisztességgel a keresztény Európa valódi védelmezőjéről, Zrínyi Miklósról, a szigetvári hősről. Egyre többen vannak kiborulva a törökök minaret építési tervétől, miközben a törökök igyekezete, hogy megemlékezzenek saját nemzeti hősükről tiszteletre méltó, viszont ránk, magyarokra nézve szégyenletes, hogy a magyar kormány még csak egy fél stadionnyi összeget sem tud allokálni arra, hogy felújítsa Zrínyi omladozó szigetvári várát. Szégyen ez, nemzeti szégyen, főleg a magát nemzetinek hazudó Orbán-kormányra nézve. Nyílt levél (is) következik.

10000.jpgRecep Tayyip Erdogan és Orbán Viktor (kép forrása: atv.hu / MTI)

Az Orbán-kormány még mindig nem döntött arról, hogy ad-e pénzt, és ha igen, akkor mennyit a magyar állam tulajdonában lévő szigetvári vár fejlesztésére, miközben már fél éve döntöttek arról, hogy Zrínyi és vitézei hősi elestének 450 éves évfordulóján valamit kezdenek a várral.

Megy a tökölődés, miközben a török fél nagyon tiszteletre méltó összegeket költött és tervez elkölteni saját hőse, Szulejmán szultán emlékének magyarországi ápolására, aki szintén 450 éve hunyt el Szigetváron. Közben az is felmerült, hogy a Török Köztársaság visszaépítene egy több száz éve ledőlt minaretet, melynek rekonstrukcióját - szigorúan szakmai alapon - nem támogatja az általam, mint szigetvári főépítész által vezetett tervtanács, viszont a török fél elmondása szerint a magyar kormány képviselői támogatnák az elképzelésüket, és e tárgyban L. Simon László államtitkár mellett Sárváry Istvánra, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ elnökére hivatkoztak. A kormány ebben a kérdésben is hallgat.

Szégyenletes és felháborító az, ahogyan az Orbán-rezsim kezeli ezt a valóban fontos, és pártpolitikai érdekeken magasan felülívelő emlékévet.

Én csak annyit üzennék a magát a keresztény Európa megmentőjeként láttatni kívánó Orbánnak, hogy legalább idén illene a mindenkori magyar kormánynak tisztességgel megemlékeznie a keresztény Európa valódi megmentőjéről, Zrínyi Miklósról, és legalább egy fél stadionnyi pénzt elköltenie azért, hogy szégyen szemre ne omoljanak le azok a dicső falak, amelyeket Zrínyi és hős katonái az utolsó leheletükig védtek.

Az engem is a sorai közt tudó Szigetvári Emberekért Egyesület elnöke, Varga Zoltán az ügyben egy - a helyzethez képest - meglehetősen udvarias levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek. Kíváncsi vagyok, hogy lesz-e hatása. 

Íme Varga Zoltán levele teljes terjedelmében: 

"Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Mint Ön előtt is ismeretes Magyarország és Szigetvár idén ünnepli 450 éves évfordulóját annak, hogy 1566-ban Zrínyi Miklós, a szigetvári hős beírta magát Európa történelmébe, azzal, hogy Sziget várkapitányaként 2500 magyar és horvát katonával megállította Szulejmán szultán százezres seregét. A legnagyobb török szultán nem érhette meg a vár elfoglalását: az ostrom vége előtt két nappal elhunyt. Zrínyi több mint egy hónapig tartó ádáz ostrom ellenére a megadás helyett a végsőkig való küzdelmet választotta: szeptember hetedikén hajnalban a belső várba visszahúzódó 200 katonája élén kitört a várból, a Magyarok Főnixe ezzel adott egész az egész világnak példát áldozatos hazaszeretetből.

Számunkra, a Leghősiesebb Város címmel kitüntettet település polgárai számára a 2016-os év Szigetvár várossá nyilvánításának 50 éves évfordulóját is jelenti, melyet szintén méltóképpen illik megünnepelnünk.

Örömmel értesültünk arról, hogy kereken fél évvel ezelőtt, 2015. július 21-én a Magyar Kormány támogatja és kiemelt célnak tekinti a Nemzeti Várprogram megvalósítását, így a  Program részét képező kiemelt jelentőségű, a  nemzeti kulturális örökség körébe tartozó, állami tulajdonú szigetvári vár felújítását is. Sőt, a Program ütemezése szerint a legelső helyet is városunk legfontosabb épülete kapta, így már 2016-ban, meg kellene valósulnia a szigetvári vár fejlesztésének.

Örömmel értesültünk arról is, hogy tavaly novemberben a Magyar Kormány – megfogalmazva minden magyar tiszteletét Zrínyi Miklós várkapitány és a szigetvári hősök példaértékű helytállása, cselekvő hazaszeretete és közössége iránt, kifejezésre juttatva a  nemzet elkötelezettségét Zrínyi Miklós életének, hagyatékának és tettének megismerése, ápolása irányában, célul tűzte ki, hogy a szigetvári ostrom története, üzenete és dicsősége széles körben ismertté váljon, és példaként szolgáljon a  nemzet társadalmi és gazdasági életében egyaránt – az 1566. évi szigetvári ostrom és az ott tanúsított hősies helytállás, valamint Zrínyi Miklós halálának 450. évfordulója emlékére a 2016. évet „Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566” emlékévvé (a továbbiakban: emlékév) nyilvánította.

Mindazonáltal a Szigetvár Emberekért Egyesület elnökeként, a szigetvári emberek képviselőjeként kétségbeesésemnek és csalódásomnak is hangot kell adjak. Sajnos sem a Nemzeti Várprogramnak, sem a „Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566” emlékévnek nem ismert a pénzügyi kerete. Terveket ezidáig kizárólag Szigetvár városa készíttetett saját költségén a Magyar Állam tulajdonában lévő vár felújítására vonatkozóan, de a tulajdonosi szándékok jelenleg sem ismertek, az idő pedig egyre fogy, miközben az építés időigényes tevékenysége mellett még állami engedélyezési procedúrák, közbeszerzések, és egyéb bürokratikus küzdelmek sora vár ránk ahhoz, hogy minden hazaszerető hazánkfia és minket megtisztelő külföldi vendég egy megújult várban ünnepelhesse velünk Zrínyi és katonáinak óriás gránit oszlopként magasodó hősiességét.

Mindeközben a törökök fejlesztési elképzeléseit ismerve, valamint a tegnapi - Szigetvárral kapcsolatos - híreket olvasva a magyarok szégyenére úgy tűnhet, hogy a Török Köztársaságnak sokkal fontosabb ez az évforduló, mint Magyarországnak.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Mi szigetváriak bízunk abban, hogy a Magyar Kormánynak nem csak a szavak szintjén fontos a keresztény Európát védő Zrínyi Miklós emléke, és még az idei emlékév szeptemberi csúcsáig - Áder János magyar, Recep Tayyip Erdogan török és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő szigetvári látogatásáig - elkészül a szigetvári vár falainak felújítása, az északi kazamatasoron még az első Orbán-kormány idején elindult, majd félbemaradt fejlesztés befejezése, és egy Zrínyi-terem valamint egy keresztény kápolna épül a várban.

Emellett az is kiemelkedően fontos a számunkra, hogy méltóképpen tudjunk emlékezni a Magyarok Főnixére, hős Zrínyi Miklósra és bátor katonáira, ezért fontos lenne mielőbb tudnunk, hogy számíthatunk-e - és, ha igen, akkor milyen mértékben - a kormányzat támogatására a városi rendezvények megszervezéséhez, vagy csak egy hátrányos helyzetű, alulfinanszírozott vidéki kisváros szerény eszközeivel lesz lehetőségünk az érdeklődő magyarok és államfői szinttű külföldi vendégek számára tervezett programjainak megvalósítására.

Válaszát és a kormányzat pozitív, érdemi döntését várva maradok tisztelettel,

Varga Zoltán, a Szigetvári Emberekért Egyesület elnöke

Kelt: Szigetvár, 2016. január 21."

  

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr768298974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása