Berkecz Balázs blogja

Tiffán és a Fidesz szívatja fél Baranyát, Szigetvár csődbe is mehet

2015. november 20. 14:00 - BerkeczBalazs

Mindegyik önkormányzat, amelyik kérte, megkapta a kormány hozzájárulását hitele megújításához, egyedül Szigetvár nem. A polgármester nem hitt a szemének, amikor a döntést olvasta a Magyar Közlönyben, arra gondolt, nyomdahiba. - írta a Figyelő néhány héttel ezelőtt. A helyzet azóta sem változott, a Fidesz ezzel a döntéssel azonban nem csak Szigetvárt, hanem a közel 200 település által tulajdonolt Baranya-Víz Zrt-t is bedöntheti, ugyanis az átmeneti hitel lejárt, a hosszútávú hitelt adó bank nem utalhat a kormány engedélye nélkül, és a lejárt hitel összegét napokon belül inkasszálja a korábbi hitelező.

Orbán rosszul számol, ettől nem lesznek népszerűbbek (kép forrása: 24.hu)

Ahogy erről már korábban is írtam: Szigetvár Város Önkormányzata még 2004-ben döntött arról, hogy a térség víziközmű-szolgáltatójával, a Sziget-Víz Kft-vel társberuházóként belevág az elavult, régi fürdő romjain egy korszerű gyógyfürdő fejlesztésébe. A projekthez a város támogatást kapott még az első Orbán-kormány által elindított Széchenyi Tervből is, de a beruházáshoz kellett még forrás, így a társberuházó Sziget-Víz Kft banki hitelt vett fel, amelynek egyik biztosítéka az önkormányzat kézfizető kezességvállalása volt. A létesítmény 2007-re megépült, a Sziget-Víz Kft pedig üzemeltette a közös tulajdonba került gyógyfürdőt egészen addig, amíg Orbánék ki nem találták, hogy össze kellene vonatni a víziközmű-szolgáltató cégeket. Ennek szelére még 2013-ban Szigetvár akkori fideszes városvezetésének erős asszisztenciája mellett a Sziget-Víz Kft megalapította a Szigetvári Gyógyfürdő Kft-t, amely cégbe 2014 apportként bevitte saját fürdő-tulajdonrészét. (Közben 2014 októberében egy független polgármester és egy helyi civil szervezet nyerte a helyhatósági választást, a Fidesz mindössze 2 mandátumot szerzett a 12 fős testületben.) A Sziget-Víz Kft 2015. január 1-től beolvadt a mohácsi székhelyű Baranya-Víz Zrt-be, és ezzel együtt az új gyógyfürdős cég átkerült Szigetvár és a térségi önkormányzatok tulajdonába, amely cég átvállalta az egykori anyacégtől a még fennálló hiteltartozást is, Szigetvár város és a Baranya-Víz kezességvállalása mellett. A hitelátvállalás átmenetileg likvid hitellel történt, amely 2015 szeptember 15-én járt le, ezt a hitelt szerette volna a város és a vizes cég hosszú lejáratúvá alakítani, amihez már 2015 júliusában döntést kellett volna hoznia a kormánynak a hozzájárulásról. Ehelyett késve elutasította, de csak Szigetvár 360 milliós adósságmegújítását nem támogatták, miközben például a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szilárdhulladék-Gazdálkodási Társulás 2,1 milliárdos vagy a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. 13,7 milliárdos adósságmegújítását igen.

A baj csak az, hogy amennyiben a Szigetvári Gyógyfürdő Kft-nek nem folyósítják a kormányzati hozzájárulás hiányában a hosszú lejáratú hitelt 2015 november 15-ig, akkor az átmeneti likvid hitel összegét inkasszálni fogják, és a Gyógyfürdő Kft. vékonyka számlája után Szigetvár Város Önkormányzatának vékonyka számlája, majd a Baranya -Víz Zrt. bankszámlája fog lenullázódni. És ha nem fedezi az így leemelt pénz a 360 milliós tartozást, akkor jön a végrehajtó, és olcsón viszi a szigetvári gyógyfürdőt.

A Figyelőnek nyilatkozó szigetvári polgármester, Dr. Vass Péter néhány hete még optimistán úgy fogalmazott, hogy  „félreértés történhetett, legalább is a Belügyminisztérium egyik illetékese ezzel biztatta.” Világosan látszik az iratokból, hogy nem új hitelről, hanem a régi megújításáról van szó, a kormánynak egy forintjába sem kerül. Vass Péter azért sem érti az elutasítást, mert a minisztériumok és az államtitkárok támogatták Szigetvár kérelmét. Mint érvelt, a tetemes tartozást elődeitől örökölte, azt próbálják meg most ledolgozni. Arra a kérdésünkre, hogy a fürdőkomplexum 266 milliós hitelén felül hogyan jött össze további több száz milliós tartozás, úgy válaszolt: „ elődei azt gondolták, van pénzük, s költekeztek, ugyanakkor a fix költségeket nem tervezték be.” Ő azonban nem hátrafelé tekint, felelősöket sem akar megnevezni, csupán azt szeretné, ha a kormány korrekten megvizsgálná, kinek a vezetése alatt halmozódott fel ez a tetemes adósság. Az őt megválasztó állampolgárok felé szeretne 2018-ban tiszta lelkiismerettel elszámolni, s azzal a tudattal búcsúzni, hogy vezetése alatt a város nem költött többet, mint amennyi a rendelkezésére állt. Maximális együttműködési készséggel vette át tavaly a város irányítását, az elődei által foglalkoztatott munkatársak közül senkit nem bocsátott el. Úgy véli, jó a csapat, mindenki a városért dolgozik, csak hagyják őket, s a kormány is segítse a munkájukat, egyedül ugyanis nem tud a város boldogulni.

Dr. Vass Péter szinte mindenkinek írt levelet, aki segíthet Tiffántól Orbánig. Eddig úgy tűnik hasztalanul.

November 15 elmúlt, hitelengedély sehol. November 23-án, hétfőn az évenbelüli hitelt adó bank inkasszálhat.

Ez nem csak Szigetvárt, hanem a közel 200 település által tulajdonolt Baranya-Víz Zrt-t is bedöntheti, ugyanis az átmeneti hitel - melyhez mindkét szervezet kezességet nyújtott - lejárt, a hosszútávú hitelt adó bank nem utalhat a kormány engedélye nélkül, és a lejárt hitel összegét napokon belül inkasszálja a korábbi hitelező.
 
szolgaltatasi_terulet_ivoviz.jpg
A Fidesz egy adósságrendezéssel állna bosszút a tőle elfordult választókon? 

Maga Orbán Viktor nyilatkozta a kampány hajrájában egy a Vas Népének adott interjúban, hogy "az együttműködéshez bizalom kell. Az nem megy, hogy egyik nap diktatúrát kiáltunk, gyalázzuk a kormányt, lejáratjuk külföldön, másnap pedig azt mondjuk, hogy működjünk együtt, mert pénzről van szó".

Tiffán Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője láthatóan nem szándékozik segíteni Szigetvárnak, akinek lakosai szavazataikkal az országgyűlésbe juttatták őt. Apró érdekesség, hogy a Fidesz néhány hete újraalakult szigetvári szervezetét Tiffán vezeti. Felmerül a kérdés, miért is szavaztak neki bizalmat a szigetvári elvtársai?

Azért azt is jó észben tartani, hogy a Baranya-Víz esetleges bedőlése Tiffán egész választókerületét érinti.

Áder már hetekkel ezelőtt tudott arról, hogy a kormány ki akarja fektetni Szigetvárt? 

Különösen érdekes helyzetbe navigálja a kormányzat Szigetvárt akkor, ha most a hitelengedélyezés vagy később, az egykori ÖNHIKI helyett létrehozott rendkívüli önkormányzati támogatás intézményével nem segít a leghősiesebb rangot kapott városon, hiszen jövőre lesz Zrínyi és hős katonái elestének és Szulejmán szultán halálának 450. évfordulója, amelyet a hírek szerint a kormányzat is egy Zrínyi emlékévvel tervezett megünnepelni. Sőt, Szigetvár polgármesterének meghívására a városba látogat Erdogan török, és Grabar-Kitarovic horvát elnök is. Vass Péter a városba invitálta Áder János magyar köztársasági elnököt is, de Áder munkatársán keresztül eddig csak annyit jelzett, hogy akkor szándékozik jönni, ha méltó ünnepséget rendez a város. Vass Péter továbbra is reméli, hogy az ünnepségek megszervezésében – korábbi ígérete szerint - partner lesz a kormány.

Mindenesetre nem kell hozzá különösebb intelligencia: ha a Fidesz beborítja Szigetvárt és a Baranya-Víz Zrt-t, akkor ezzel nem csak Szigetvár civil hátterű városvezetését szívatják meg, hanem az egész várost, beleértve azokat a választókat is, akik tavaly a fideszes Tiffánra és a Fidesz baranyai listájára szavaztak. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr748094054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása