Berkecz Balázs blogja

A Fidesz feltámasztotta a politikai rendőrséget

2015. augusztus 09. 10:21 - BerkeczBalazs

Heindl Péter pécsi jogászt, civil aktivistát 30 ezer forintos pénzbüntetésre vagy 36 óra közmunkára ítélték első fokon a június 30-i pécsi Athinay utcai akciójuk miatt. Ezzel a döntéssel Heindl szerint minden civilt meg akarnak félemlíteni azért, hogy még csak véletlenül se vállaljon nyilvánosan szerepet az Orbán-rendszer kritizálásával. Szerintem is ez a helyzet. És az, hogy az egyre retrográdabb Fidesznek sikerült feltámasztania a politikai rendőrséget is. És úgy tűnik, hogy ez a rendőrség kreatív, ha nem kormánypártiakat kell szívatni. De mutatok néhány bizonyítékot arra is, hogy miként szerveztek fideszesek "spontán", nem bejelentett tüntetéseket az ellenzék ellen, gyülekezési joggal visszaélve. Persze az ilyesmi nem villanyozza fel Pintér rendőrségét.

kepernyofoto_2015-08-08_15_06_55.pngHeindl Péter egy tavaly őszi pécsi tüntetésen

Néhány hete, június 30-án történt, hogy Heindl Péter, Rajnai Attila és néhány baranyai civil megelégelte a kormány gyűlölettel átitatott plakátkampányát, és Pécsett leragasztottak egy "Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a kultúránkat!" feliratú kormányzati inzultációs plakátot „A te munkádra is szükség van, hogy Orbán Viktor mind az öt gyermeke a saját lábára álljon" feliratot viselő csomagoló papírral, majd egy kis zenés performansszal adóztak a kedves vezetőnek. Ezt a plakát közvetlen szomszédságában táborozó rendőrség sem hagyhatta szó nélkül, két rendőrautóval vonultak fel a kormány kritikusaihoz. Miután két órás vegzatúra közben már a rendőrség nyomrögzítői is kiérkeztek kiderült, hogy a az eleve "fájdalommentesre" tervezett csomagolópapírból készült flashmob plakátot simán le lehet szedni, és így nem valósult meg a rongálás bűne.

A rendőrség azonban nem adta fel. 

Azt még nem tudják megmondani, hogy mit, és azt sem, hogy bűncselekményt, vagy szabálysértést, de valamit biztosan elkövettünk! Igaz, akkor ők - két órán át tartó előállítás után - úgy engedtek bennünket szabadon, hogy a főnökeikre hivatkozva biztosítottak arról: mégsem követtünk el semmi jogelleneset - emlékezett vissza Heindl Péter Koncepciós eljárás - 2015 című blogbejegyzésében.

A rendszer alapos rendőrei mégis találtak valami fogódzót, amin el lehetett indulni, ugyanis Heindl Péter a "Tiltakozás az internetadó ellen - Pécs" elnevezésű Facebook-csoportban közzétett egy bejegyzést, amelyben egy flashmobra, vagyis - ahogy ő fogalmaz - polgári engedetlenségi akcióra hívta a gyűlöletkormány ellen plakátleragasztással tiltakozni kívánókat és a médiát, mondván: A kiépült „maffiarendszer” mára már a közvélemény előtt egyértelműen lelepleződött. Jól érzékelhető, hogy a kormány a mostani visszataszító és igen veszélyes idegenellenes uszítást figyelemelterelésnek is használja. Akciónkkal tehát több célunk is van. Egyfelől a leghatározottabban kiállunk a kormány által megtámadott embertársaink mellett. Ez nekünk, a XXI. század demokratáinak örökségül kapott feladatunk is. Nem engedhetjük meg többé, hogy újra beinduljon a gyűlölködésnek az a spirálja, ami az előző évszázad szörnyű bűneihez, a jobb- és baloldali diktatúrák iszonyatos terrorjához, és az európai civilizáció egyik legnagyobb tragédiájához, a holokauszthoz vezetett. Másfelől azonban arra is fel kívánjuk hívni a figyelmet, hogy a kormánynak ez a tette különösen elítélendő a figyelemelterelő hátsó szándék miatt.

Dr. Heindl (aki pedagósus és olyan jogász, aki szerződés alapján egy civil szervezet jogsegélyszolgálata keretében ad ingyenes jogi tanácsokat és nyújt más jogi segítséget dél-baranyai aprófalvakban élő, többnyire alacsonyan képzett és nagyon szegény embereknek, köztük nagy számban romáknak) bejegyzése alapján a rendőrség egyik buzgó alezredese a gyülekezési törvény megsértésének gyanúja miatt feljelentést is tett Heindl ellen, akit július 29-re be is idéztek a rendőrségre és meg is hallgatták. És a minap meg is érkezett az a rendőrségi határozat, miszerint a gyülekezési joggal visszaélés szabálysértés elkövetésének vétsége megvalósult.

Akár még 6 nap elzárás is lehet belőle.

Heindl Péternek egyébként a szabálysértési meghallgatásán a kihallgató őrnagy kérésére írásban nyilatkoznia kellett arról, hogy elfogadja-e a közhasznú munka büntetést. Ő úgy nyilatkozott, hogy "inkább leülöm", mert ahogy fogalmazott: ha fizetnék, úgy érezném magam, mint az a túsz, akitől pénzt csikarnak ki az elfogói a szabadon bocsátásáért, hogy aztán a kicsikart pénzt újabb túszszedés megszervezésére használják fel. Mivel semmilyen bűncselekményt, vagy szabálysértést nem követtem el, egy nyilvánvalóan politikai koncepció szülte döntésnek engedve nem vagyok hajlandó egy ilyen koncepciót kreáló önkényuralmi jelleget öltő (vagy ahogy Orbán fogalmaz: "illiberális") államot pénzzel támogatni. Ezek után a következő büntetést szabta ki Panghy Bernadett szabálysértési főelőadó, azaz a kihallgatóm, aki előtt a nyilatkozatot tettem: 30 ezer forint pénzbírság, ami 36 óra közérdekű munkával váltható meg, vagy ha egyiket sem vállalom, akkor 6 napi elzárás. Amikor a szabálysértési előadó a döntését meghozta, a nyilatkozatom ismeretében pontosan tudta, hogy ez számomra 6 nap elzárást jelent, ha csak nem adom fel a morális meggyőződésemet. Nem adom fel.

kepernyofoto_2015-08-09_15_30_50.pngKét rendőrautót is küldtek a "közveszélyes" civilekhez (kép forrása Laufer László / bama.hu)

Mitől más az Orbán-családot piszkáló flashmob, mint egy cuki flashmob?

Heindl Péter így írt erről a blogbejegyzésében: Egyetlen különbség mégis csak van a többi - pl. a világbékéért, az Európai Unió egységéért, vagy (nálunk, Pécsett, a Német Konzulátus előtt) a német-magyar barátságért és uniós együttműködésért tartott, a rendőrség által is legálisnak elismert villámcsődületek, és a most, június 30-án, a közélet tisztaságáért, és a hazánkba érkező menekültek szeretettel fogadásáért tartott flashmob között! Mégpedig az, hogy a Rajnai Attila által és általam közösen kirakott plakát tréfás szövege és az utána sokunk által közösen elénekelt tréfás dalocska együtt azt sugallta: a magyar kormánynak óriási a felelőssége az idegenellenes hangulatkeltésben és különösen visszataszító az, hogy a kormány a legfőbb kormányzati vezetők nagyon súlyos korrupciós ügyeiről igyekszik elterelni a figyelmet ezzel a megvetésre méltó, uszító hangulatkeltéssel. Szóval a többi flashmob úgy áll ki humanista értékek mellett, hogy nem kritizálja a hatalmat, a mi villámcsődületünk viszont ugyan csak egy-két tréfás célzás erejéig, indirekt módon, de megengedte magának a kormány kritikáját. Úgy tűnik, határozott kormányzati szándék van arra, hogy a polgárokat még az ilyen tréfás fricskától is elriasszák...

kepernyofoto_2015-08-09_8_51_29.pngRészlet a Heindlnek címzett rendőrségi határozatból (kép forrása: Facebook)

A rendőrség szerint viszont az Alkotmánybíróság 75/2008. (V.29.) AB határozatának 3.1 pontja ugyan valóban "kategorizálja" a békés célú spontán gyülekezéseket, amelyeken a résztvevők gyors információcserét (pl. internet, mobiltelefon) követően rövid időre összegyűlnek, és figyelemfelkeltő, meghökkentő megjelenésükkel hívják fel a figyelmet magukra és az így megjelenített gondolatokra, de pusztán attól, hogy a résztvevők interneten vagy mobilon egyeztetnek és a "demonstráció" csak pár percig tart, az még nem kerül ki a gyülekezési törvényben leírt bejelentési kötelezettség alá tartozó gyülekezések alól. Szerintük ugyanis - Heindlék esetében - a "gyors információcsere" megfogalmazásban a "csere" szó a lényegesebb, azaz, hogy gyülekezések esetén nincs olyan konkrét személy, aki az adott gyülekezés szervezőjeként a bejelentési kötelezettséget teljesíthetné. Ugyanis - rendőrségi indoklás szerint - maga a gyülekezés ötlete eredhet akár egy embertől is, de ő nem "szervezőként" lép fel, hanem annak híre (az esemény) szájról-szájra, chatről-chatre, postról-postra terjed, míg végül a "villámcsődületben" csúcsosodik ki.

Micsoda érvelés?! Pedig a fideszesekkel nem ilyen bátrak rendőrék.

Nagy kár, hogy a rendőrség egyetlen esetben sem volt ilyen tökös és kreatív, amikor mindenféle bejelentés nélkül szervezett tüntetést már egy sajtótájékoztatóra is egy-egy fideszes csapat. Ilyen volt például, amikor kb. 50 felbőszített nyugdíjas és néhány vigyorgó fideszes önkormányzati képviselő élt közösen vissza a gyülekezés jogával Pécsett egy SMS-ben szervezett tüntetés során még 2013 agusztusában, miközben Szigetvári Viktorral közösen békésen sajtótájékoztatót tartottunk egy rendezvényközpontban. 

kepernyofoto_2015-08-09_10_01_02.pngA fideszesek SMS-ben buzdították híveiket nem bejelentett tüntetésekre  

Vagy amikor Kolovics János fideszes ex-polgármester 2013 júliusában inzultálta egy nyomorult csekkel Bajnai Gordont Szigetváron egy megkötözött lábú libákkal érkező, Lúdas Matyinak öltözött ex-hivatalnok, és kb. húsz - Kolovics kabinetvezetője, Junácski András (aki ma fideszes önkormányzati képviselő Szigetváron) által - tüntetni kivezényelt közmunkás kíséretében. A rendezvényen jelen lévő rendőröket kérdeztem, hogy ilyenkor mi van, de csak a vállukat rángatták. A történethez még annyit, hogy Junácski még SMS-t is írt a közmunkásoknak azért, hogy biztosítsa mit kell mondani, ha kérdezgetnék őket arról miért tartották fontosnak azt, hogy Bajnai ellen tüntessenek. Ugye milyen alapos? A rendőrök ezesetben nem voltak azok.

kepernyofoto_2015-08-09_11_04_41.pngJunácski András fideszes önkormányzati képviselő, Kolovics egykori kabinetvezetője SMS-t írt egy tüntetni kivezényelt közmunkásnak, hogy tudják mit kell mondani, ha valaki érdeklődne

És hát milyen következtetést vonhat le ebből az ember?

Azt, hogy csak akkor lát problémát a gyülekezési joggal kapcsolatban a tisztelt pintéri rendőrség, ha nem fideszesek "villámcsődülnek". 

Orbánnak, Pintérnek és az összes pozícióba pakolt dilettáns haverjuknak el kellene húznia nagyon gyorsan ennek az országnak az éléről, mert szégyenletes, felháborító és gyomorforgató, amit a hazánkkal művelnek.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr297692378

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tetőventilátorokkal a globális felmelegedés ellen 2015.08.09. 20:19:47

Tarlós tetőventilátorokkal küzd a globális felmelegedés ellen, a hármas metró felújítási szerződésének pénteki aláírásával&n...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása