Berkecz Balázs blogja

Gimnáziumok: győztünk vagy az NGM csak blöfföl?

2015. június 11. 08:07 - BerkeczBalazs

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) június 8-án, hétfőn délután közleményben igyekezett megnyugtatni a gimnáziumi szakok tervezett megszüntetése miatt egyre paprikásabb közvéleményt.

Nyilatkozatukban többek között azt írják, hogy a fenntartásukba került "iskolák között valóban vannak olyanok is, melyekben egy intézményen belül folyik a szakmai és a gimnáziumi képzés, illetve 44 olyan is, amelyekben már korábban döntött a KLIK arról, hogy megszüntetik a gimnáziumot és csak szakképző osztályokat iskoláznak be. Az NGM fenntartásába kerülés ugyanakkor pusztán fenntartóváltást jelent: ebből nem következik sem a gimnáziumi képzések azonnali megszüntetése és az sem, hogy ezekben a vegyes profilú iskolákban jövő évtől minden esetben szükségszerűen fel kellene számolni a gimnáziumi képzést. A Köznevelési Törvény múlt héten megjelent módosítása ugyanis lehetőséget ad arra, hogy a Szakképzési Centrumok gimnáziumi képzést - a sajtóban megjelentekkel ellentétben - ne csak kifutó rendszerben, hanem hosszú távon is folytassanak. Annál is kevésbé valósak a médiában megjelent hírek, mivel minden járásban meg kell teremteni a gimnáziumi képzés feltételeit".

maxresdefault.jpgOrbán és Czomba: visszavonulót fújtak?

Azért érdekes, amit az NGM ír, mert a Népszabadság tudósítása szerint Orbán Viktor tavaly szeptember végén még azt mondta: „Nekünk be kell bizonyítani, hogy egy közepesen elvégzett gimnázium és gimnáziumi teljesítmény nem versenyképes egy jó szakmával. A gimnáziumot is csak akkor érdemes elvégezni, ha onnan egyetemre fogunk menni. A valóságnak úgy kellene festenie Magyarországon, hogy egy jó szakmunkásképző intézetben megszerzett szakma biztosabb megélhetést nyújt, mint egy csak általános műveltséget nyújtó, de konkrét szaktudást a mellé nem adó oktatási intézményben elvégzett időszak”.

Orbán 2014 októberben már ennél is tovább ment, azt mondta a Kossuth rádiónak, hogy "A szakmunkásképzésnek a becsületét vissza kell adni. Az a logika, hogy mindenki vagy nagyon sok család azt hiszi, hogy a sikeres élethez egyetlen út vezet, gimnázium, érettségi, valamilyen egyetem vagy főiskola, tévedés. Nem akarom őket tévedésben tartani, e fölött a gondolkodásmód felett eljárt az idő. (...) Most kell gyorsítanunk, most kell átállnunk a duális képzésre, az inas rendszerre, ha szabad így fogalmaznom, ami Németországban kiválóan működik, Ausztriában jó, és nekünk is volt egyébként a kommunista időkben egy elég jó hagyományunk e tekintetben, amit nem mondom, hogy hibátlan, de egy jó hagyományunk." 

Czomba Sándor államtitkár szintén tavaly októberben ezt még megfejelte azzal is, hogy a kormány terveit ismertetve elejtette: "távlati cél a szakközép- és szakiskolai képzésben részt vevők arányának növelése, a gimnáziumi létszám korlátozása".

És a fenti nyilatkozatoknak megfelelően a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény idén áprilisban kelt módosítási javaslata, amelyet Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter jegyzett még ezt tartalmazta a gimnáziumok megszüntetése ügyében: "15. § (4) A szakképzési centrum az állami intézményfenntartó központtól átvett gimnáziumi intézményegységekben 2015. szeptember 1-jétől kifutó jelleggel gimnáziumi alapfeladatot is elláthat."

Majd május 21-én jelent meg a  Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartásában működő egyes szakképzési feladatot ellátó köznevelési intézmények fenntartóváltásával összefüggő intézkedésekről szóló 120/2015. (V. 21.) kormányrendelet, amelynek fő része meglehetősen rövidke, mindössze két paragrafusból áll, de melléklete annál súlyosabb, nem csak amiatt, hogy közel száz oldalon sorolja, hogy mely oktatási intézmények maradnak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) és/vagy a szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter (NGM) fenntartásában; a már május 22-én hatályba lépett jogszabály eredményeként ugyanis azt lehet(ett) feltételezni, hogy több mint 80 intézményben szűnik meg a gimnáziumi képzés, de ezek közül 31 olyan térségközpontban is, ahol ezzel elvész a helybeni gimnáziumi oktatás lehetősége is, lévén, hogy nincs másik gimnázium a térségben.

Vissza a babaruhát

Május 22-től számos helyen fogalmaztam meg az aggályaimat a kormány középiskolai és szakképzési reformja kapcsán, Szigetváron és Nagyatádon több ezer - a gimnázium megmaradása mellett - tüntető aláírás gyűlt össze, majd június 4-én megjelent a Magyar Közlönyben, hogy vissza a babaruhát, a köznevelési törvény módosított változata megengedi, hogy a Szakképzési Centrumok gimnáziumi képzést ne csak kifutó rendszerben, hanem hosszú távon is folytassanak.

Sőt, most az NGM a fent idézett közleménye szerint "minden járásban meg kell teremteni a gimnáziumi képzés feltételeit".

Szerény számításaim szerint ma közel 50 járásban nincs állami fenntartású gimnázium, és 16 hat járásban semmilyen sincsen. Ezek szerint nem érvényes már Orbán elképzelése, miszerint "be kell bizonyítani, hogy egy közepesen elvégzett gimnázium és gimnáziumi teljesítmény nem versenyképes egy jó szakmával"?

Ha nem blöfföl a kormány, akkor az NGM nyilatkozatát úgy kell érteni, hogy ötvenegynéhány - de minimum 16 - járásban új gimnáziumi szak indul? És mi lesz azzal a 44 gimivel, amelyek megszüntetéséről már korábban döntött a KLIK?  

Kíváncsian várom a fejleményeket.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr917533314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása