Berkecz Balázs blogja

Országszerte több mint 80 helyen ugrik gimnáziumi képzés?

2015. június 04. 03:06 - BerkeczBalazs

31 térség pedig teljesen gimi nélkül marad?!

"A szakképzés most induló reformja az általános iskolától az egyetemekig meg fogja borítani a hazai oktatás teljes rendszerét: a rosszul teljesítő gimnáziumokat bezárhatják, a megmaradókba csak az fog beférni, aki tényleg tanul és egyetemre akar menni. Bár van logika abban, hogy egy piacképes szakma többet ér egy gimnáziumnál, Magyarországon az talál munkát és az keres jobban, aki leérettségizett vagy diplomázott. Még a kormányhoz közeli szereplők is elismerik, hogy ez az Orbán Viktor által a legfontosabbnak nevezett átalakítás csak komoly konfliktusokkal valósítható meg." - írta az index.hu 2014. novemberében és most tessék, itt is van az előre jelzett baj.

11393024_1633711010178676_7538711648797552287_n.jpg

Május 21-én jelent meg a  Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartásában működő egyes szakképzési feladatot ellátó köznevelési intézmények fenntartóváltásával összefüggő intézkedésekről szóló 120/2015. (V. 21.) kormányrendelet, amelynek fő része meglehetősen rövidke, mindössze két paragrafusból áll, de melléklete annál súlyosabb, nem csak amiatt, hogy közel száz oldalon sorolja, hogy mely oktatási intézmények maradnak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) és/vagy a szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter (NGM) fenntartásában; a már május 22-én hatályba lépett jogszabály eredményeként ugyanis nagy valószínűséggel több mint 80 intézményben szűnik meg a gimnáziumi képzés, de ezek közül 31 olyan térségközpontban is, ahol ezzel elvész a helybeni gimnáziumi oktatás lehetősége is, lévén, hogy nincs másik gimnázium a térségben.

Itt van azon települések listája, ahol a - rendkívül sunyin megfogalmazott - kormányrendelet szerint arra lehet következtetni, hogy még idén, de legkésőbb jövő szeptembertől felmenő rendszerben kivezetésre kerül a gimnáziumi képzés:

 1. Bácsalmás- Bácsalmási Hunyadi János Gimnázium és Szakiskola
 2. Balatonboglár - Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola Mathiász János Tagintézménye
 3. Balatonfűzfő - Öveges József Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium
 4. Balmazújvárosi Veres Péter Gimnázium és Szakképző Iskola
 5. Berettyóújfalu - Bessenyei György Szakközépiskola, Szakiskola, Speciális Szakiskola és Arany János Kollégium
 6. Biharkeresztesi Bocskai István Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
 7. Celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium és Szakképző Iskola Tagiskolája
 8. Csengeri Ady Endre Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium
 9. Csornai Hunyadi János Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
 10. Füzesabonyi Remenyik Zsigmond Középiskola, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
 11. Hajdúhadház - Szilágyi Dániel Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola
 12. Hajdúnánás - Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium, Szakközépiskola, és Szakiskola és Kollégium
 13. Kisbéri Bánki-Táncsics Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Általános Iskola
 14. Kiskunmajsa - Kiskunmajsai Dózsa György Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
 15. Komló - Kökönyösi Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola, Speciális Szakiskola, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola
 16. Kunhegyesi Nagy László Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium
 17. Kunszentmártoni Gimnázium és Szakképző Iskola
 18. Lőrinci Március 15. Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium
 19. Martfűi Damjanich János Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium
 20. Nagyatád - Nagyatádi Ady Endre Gimnázium és Szakközépiskola
 21. Oroszlány - Hamvas Béla Gimnázium és Szakképző Iskola
 22. Polgári József Attila Gimnázium és Szakképző Iskola
 23. Pusztaszabolcs - Szabolcs Vezér Gimnázium és Szakközépiskola
 24. Püspökladány - Karacs Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
 25. Siklósi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Kanizsai Dorottya Általános Iskolája
 26. Szeghalom - Péter András Gimnázium és Szigeti Endre Szakképző Iskola, 
 27. Szigetvári Zrínyi Miklós Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Általános Iskola
 28. Tab - Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola Rudnay Gyula Tagintézménye
 29. Tiszalöki Teleki Blanka Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium
 30. Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
 31. Túrkeve - Ványai Ambrus Gimnázium, Informatikai és Közlekedésgépészeti Szakközépiskola

Szigetvár volt az első hely, ahol rájöttek a turpisságra

Két városban már észbe is kaptak és elkezdtek szervezkedni. Szigetvár volt az első hely, ahol rájöttek a turpisságra, május 26-án a Váradi András Alapítvány tartott oktatási fórumot (a beszámoló ITT olvasható) majd rá egy hétre, június 2-án az egyik legnagyobb helyi civil szervezet, a Szigetvári Emberekért Egyesület szervezett lakossági fórumot a témában, utóbbi ezzel a meghívó szöveggel: "A kormány szándéka szerint idén szeptemberben indulhat az utolsó évfolyam a szigetvári gimnáziumban, és ezzel megkezdődhet a város funkcióinak tudatos leépítése. De ezt NEM HAGYHATJUK SZÓ NÉLKÜL, hiszen ezzel megszűnik a továbbtanulás lehetősége sok olyan fiatal tehetség számára, akik szociális helyzetük miatt nem mehetnek más nagyvárosba továbbtanulni. Ne engedjük, hogy elsorvasszák azt az oktatási intézményt, amely sok ezer szigetvári és környékbeli fiatal számára nyújtott lehetőséget a tudás megszerzésére, amely több mint hatvan éve szolgálja városunk és a térség oktatását!" A fórumon megjelent több, mint 150 érdeklődő és tucatnyi felszólaló - világnézettől függetlenül - kiállt amellett, hogy határozottan ki kell állni a gimnáziumi képzés megtartása mellett, ezért ajáírásgyűjtésbe is kezdtek Szigetváron és térségében, amely az ország egyik leghátrányosabb helyzetű szeglete is egyben.

Nagyatádon is akcióba lendültek

A hasonló cipőben járó Nagyatádon is akcióba lendültek. Ormai István, a város független polgármestere így fogalmazott saját közösségi oldalán: "Egy indokolhatatlan, szakmailag helytelen konstrukcióba kerültünk, ami ellentétes az itt élők érdekeivel és nincs összhangban a szakmai koncepcióval sem. Ezért azt hiszem, hogy a helyzet megváltoztatható, és a jövőben is lesz gimnáziumi képzés Nagyatádon. Fentiek alapján a mostani helyzet elfogadhatatlan! A gimnáziumi képzés tartós megmaradása érdekében a nyilvánossághoz fordulok, lakossági fórumot és aláírásgyűjtést fogok kezdeményezni. Mindenkire számítok!"

Feltételezem, hogy a többi érintett városnak és azok térségének sem egészen mindegy, hogy az ott élő gyermekeknek gimnáziumi tanulmányaik elvégzését távolsági közlekedéssel, többszöri átszállással való fárasztó és időigényes bejárással vagy kollégiumi bentlakással kell-e majd megoldani, vagy marad továbbra is helyben egy olyan intézmény, amely megfelelő alapokat biztosít a felsőoktatási tanulmányok megkezdéséhez is.

Lehet, hogy a többi érintett város lakosságát erről a helyzetről még nem is tájékoztatták?

Az mindenesetre az eddigi tapasztalatok alapján biztosnak látszik, hogy az erőből politizáló Orbánéknál eredményt csak erővel lehet elérni, ezért ha ezekben az érintett térségekben élők meg kívánják őrizni a gimnáziumi képzésüket, akkor össze kell szedniük a civil kurázsit és hangosan kiállni az átszervezés ellen. Én azt mondom: hajrá, nincs mire várni! 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr667516416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása