Berkecz Balázs blogja

Pécs2050 - a Paksi Atomhulladék Fővárosa

2015. április 03. 01:22 - BerkeczBalazs

Fejlesztések helyett atomhulladékot hoz Pécs környékére a Fidesz

Szerdán zajlott az általános parlamenti vita a kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezelésének nemzeti politikájáról. Ma már egyértelművé vált, hogy az Orbán-kormány a tervezett új paksi blokkokban keletkezett atomhulladékot Bodán, a Mecsek gyomrában tervezi véglegesen tárolni. Ezidáig sem a pécsiekkel, sem a Pécs környékén élőkkel nem konzultáltak az ügyről.

e14_fb_843x504_paks_nem.png

Már több, mint 2 héttel ezelőtt fordultam levélben Baranya vezető Fidesz–KDNP-s politikusaihoz a mecseki végleges nukleárishulladék-tároló tervezett létesítésével kapcsolatban megfogalmazott kérdéseimmel. Páva Zsoltnak, Pécs polgármesterének, Nagy Csabának, a megyei közgyűlés elnökének, valamint Tiffán Zsolt, Csizi Péter, Hargitai János, Hoppál Péter és Bánki Erik országgyűlési képviselőknek írt levelemmel az alábbiakra szerettem volna választ kapni:

  • A baranyai vezető fideszes politikusok helyesnek tartanák-e a fűtőelemek mecseki tárolását?
  • Tudták-e, hogy a vonatkozó EURATOM IRÁNYELV alapján a kormány úgy is megállapodhatott volna, hogy Oroszországban történjen a fűtőelemek végleges elhelyezése (de nem így állapodtak meg)?
  • Tájékozódtak-e a kormánynál arról, miért így állapodtak meg az oroszokkal?
  • Támogatnák-e a nukleáris hulladék mecseki tárolását?

Egyúttal felszólítottam a kormány és a baranyai Fidesz-KDNP képviselőit arra, hogy Pécsett, Bodán továbbá minden veszélyeztetett településen folytassanak egyeztetést a helyiekkel a fűtőelemek elhelyezéséről! Tájékoztassák a nukleárishulladék-tároló esetleges elhelyezésével kapcsolatosan keletkező veszélyekről és ennek keretében tárják a nyilvánosság elé az elhelyezéssel kapcsolatosan készült vizsgálatokat illetve hatástanulmányokat!

Az ügyben azóta is hallgatnak a baranyai fideszesek, miközben az országgyűlés április 1-én már a kiégett üzemanyag és a radioaktív hulladék kezelésének nemzeti politikájáról vitatkozott. Az országgyűlési határozati javaslat pedig világosan fogalmaz: "A hazai radioaktívhulladék- és kiégett üzemanyag-kezelési programok négy helyszínhez kötődnek [Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló, Püspökszilágy-Kisnémedi; Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló, Bátaapáti; Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója, Paks; nagy aktivitású hulladék-elhelyezési program, Boda]."

A baranyai fideszesek nem vettek részt a parlamenti vitában - jelezvén, hogy nem érdekli őket Pécs és térségének sorsa. 

Ez meg is látszik Baranya helyzetén. Tiffán Zsolt megyei Fidesz-elnök és elvtársai rendkívül gyenge lobbierejét és alkalmatlanságát bizonyítja, hogy Baranya gazdasági leépülése folyamatos, a Pécsi Tudományegyetem az egyik legnagyobb vesztese a felsőoktatás átalakításának. Pécsről és a megyéből egymással versengve menekül a munkahelyteremtő tőke és a jól képzett, vállalkozó kedvű fiatal. Nem hoztak és nem hoznak ezek a fideszes fiúk a bajon kívül Baranyába semmit se. A választások után a Fidesz-kormány a Baranya megyei közlekedésfejlesztés aktuális feladatairól szóló kormányhatározatot is visszavonta: Orbán és elvtársai kampányígéreteivel ellentétben nem hosszabbítják meg a 67-es főutat Horvátországig, nem épül híd a Dráván, és az autópályát sem építik tovább Pécstől Szentlőrincen és Szigetváron át.

A művészetkedvelő turisták, a dúsgazdag befektetők és a környékre települni vágyó kreatív tehetségek helyett csak a paksi atomhulladék jön majd ide, az is kb. 2050-ben, de ha így folytatják a fideszes fiúk, akkor addigra már csak egy maroknyi pécsi renegát sugározhat majd a boldogságtól az Uránváros szélén, amikor az első radioaktív hulladékot szállító kamion átgurul az egykoron szebb időket is megélt kulturális fővároson.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr27334786

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.04.03. 16:39:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása