Berkecz Balázs blogja

Jön a kútadó?

2017. március 31. 15:43 - BerkeczBalazs

A tavaly bevezetett súlyos bírságot belengető vízgazdálkodási törvénymódosítás nem váltotta be a reményeket, és nem indult el a kutak legalizációja. Most kvázi fizetős amnesztiával szeretné a kormány legalizálni az illegálisan kialakított kutakat és más vizes létesítményeket. Jön a kútadó?

jon_a_kutado.png(a kép forrása: kamaraonline.hu)

2016 májusában gondolt egy nagyot a Fidesz, és úgy döntött, hogy rábírja az illegális kutakkal rendelkező polgárokat és cégeket arra, hogy legalizálják a kútjaikat, különben bírságolnak. A bírság az engedély nélkül létrehozott építmény értékének 80%-áig, engedély nélküli vízimunka vagy vízhasználat esetén 1 000 000 forintig terjedhet. Természetes személyre a kiszabott bírság összege nem haladhatja meg a 300 000 forintot.

Feltehetőleg nem indulhatott be a nagy kútlegalizációs hullám, mert a Belügyminisztérium az egyes vízgazdálkodási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról készített előterjesztést, amely már elérhető a Kormány honlapján, és Pogácsás Tibor államtitkár már a parlamentben is taglalta az ügyet, és elmondta, hogy fennmaradási engedélyezés esetén a terveik szerint bírság kiszabása nélkül, 3000 forintos eljárási díj befizetésével lehet majd legalizálni az engedély nélküli kutakat. Ez a jelentős könnyítés több forrás szerint arra utal, hogy a kutak feltérképezését és legalizálását nem pusztán környezet- és vízvédelmi szempontok vezérlik, hanem elképzelhető az is, hogy a vízkészletjárulék fizetési kötelezettséget kiterjesztik az évi 500 m3-nél kevesebb felhasznált vízmennyiség után is.

A legalizáció kérdésénél az alapvető gond egyébként az lehet, hogy az ingatlantulajdonosok többségének - feltéve, hogy nem maguk ásatták ki a telkükön lévő kutat - fogalmuk sincs arról, hogy van-e engedély a kútjukra. Egy vízügyi szakember ismerősöm szerint a háztáji kutak 90%-a lehet engedély nélküli, ami jelentős szám.

Mi az Együttben úgy gondoljuk, hogy a vizek védelme kiemelt fontosságú feladat, de az államnak az is feladata, hogy érdemben segítse ezen cél megvalósulását, ezért mi azt gondoljuk, hogy egy mindenki számára online hozzáférhető, könnyen átlátható és kereshető nyilvántartást kell közzétenni, amelyből mindenki számára kiderülhet, hogy saját telkén vagy más helyen az országban van-e legális kút, és ha valamilyen visszaélést tapasztal, akkor ezen felületen keresztül ezt is le tudja ellenőrizni, így az illetékes hatóságoknak megalapozottan lehet felelős polgárként bejelentést tenni.

Másrészt a 3000 forintos eljárási díjat nem tartjuk indokoltnak az átmeneti időszakban (2018. december 31-ig), hiszen a fennmaradási engedélyeztetéssel így is lesz költsége a kutak tulajdonosainak. Ne ez a költség akadályozza meg azt a folyamatot, amely révén átlátható és világos lesz a hazai kutak rendszere.

Meggyőződésünk, hogy Magyarország csak akkor lehet sikeres, ha a társadalmi, a gazdasági és a környezeti szempontok összehangolásával fenntartható fejlődési modellt tud megvalósítani. Ha megóvja és a jövő nemzedékek számára tovább örökíti természeti kincseinket, nemzetközi összefogás keretében és idehaza a saját ha- táskörében egyaránt hatékonyan fellép a klímaváltozás hatásainak mérséklése érdekében, kiemelten támogatja a helyi közösségeket erősítő és a természeti folyamatokkal összhangban működő agrárrendszereket, valamint biztosítja mindannyiunk számára a környezeti biztonság feltételeit a tiszta levegőtől és vizektől az egészséges élelmiszerekig. Már egy kormányzati ciklus alatt is fontos lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy Magyarország ne tegye tönkre a ma élők környezetét, és ne eméssze fel a jövő generációk életfeltételeit.

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/ 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr4412390857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása