Berkecz Balázs blogja

A Népszabadsággal nem ér véget a nép szabadságának elzárása

2016. október 09. 11:15 - BerkeczBalazs

Sajnos alapos a feltételezés, hogy a Népszabadság szerkesztőségének bezárásával nem ér véget a nép szabadságának elzárása, hiszen a Mediaworks révén habonyizálódni fognak fix és relatíve széles vidéki közönséget elérő Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Heves, Komárom-Esztergom, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Fejér, Vas, Veszprém és Zala megyei napilapok, valamint országos sportlapok és magazinok is. Petőfi Sándor szavaival élve „van olyan együgyű, ki azt képzelje, hogy szabad sajtó nélkül lehet bármely nemzetnek szabadsága?”

stroman_lorinc.png

Mint ismeretes: szeptember 30-án a Mediaworks Hungary Zrt. felvásárolta a Pannon Lapok Társaságát, a hvg.hu és a 444.hu pedig arról ír, hogy az Opimus Press nevű cégnél több mint 6 milliárd forintot tettek félre arra, hogy a szuperszónikus sebességgel megtollasodott felcsúti polgármester érdekeltségébe tartozó cég megvásárolja a Mediaworksöt. Ezzel az Orbán-Mészáros duó újabb határozott lépést tehet a hazai média fideszesítése irányában.

Jól mutatja Orbán és a Fidesz viszonyát az a három hete lejátszódott pozsonyi jelenet, amikor az M1 riporterével történt rövid interjú után a miniszterelnök úgy minősítette az állami média munkatársát, hogy az egy "balfasz".

Majd Havasi Bertalan, Orbán sajtósa nyugtatta főnökét, hogy a témában a közrádiónak és egyéb orgánumoknak adott interjúk visszhangjai rendben vannak, ami "dicséret. Ez barátainktól is dicséret, meg az ellenségeinktől is.".

Orbánék ellenségként kezelik az ellenfeleiket. És az Origo.hu és a Népszabadság sorsát elnézve a kritikus hangoknak teret adó, kényes ügyeket feltáró média is ellenfél, ugyanúgy mint egy Putyin-féle, vagy Erdoğan-féle diktatúrában, ahol egyik napról a másikra lehet pénzzel és / vagy hatalom erejével elhallgattatni ezeket a sajtóorgánumokat.

Ne legyen senkinek kétsége: Orbán egy diktátor, aki mindenáron leszámol bármivel és bárkivel, ami és aki az útjában áll, aki más véleményt képvisel, mint ő. Ha nem megy hatalmi szóval, akkor strómanjain keresztül, közpénzekből összelopott vagyonokból némítja el a kritikus hangokat. 

A sajtószabadság iránti elkötelezettség, az elhivatott újságírás, az igazság felderítése minden diktátor útjában áll, Orbán is ezért szüntette meg strómanján keresztül a Népszabadságot.

A Népszabadság országos pálya volt, de a helyi ügyek legfontosabb szócsövei az olyan megyei napilapok, mint a Dunántúli Napló, a Petőfi Népe vagy a Heves Megyei Hírlap, akik többnyire óvatos hangnemben, de mégis gyakran foglalkoztak fideszesek kényes helyi ügyeivel. A Népszabadság sorsát nézve nem lehet illúziónk: ez után a Mediaworks-PLT csoport tulajdonában lévő lapokban egyetlen valódi kormánykritika sem fog megjelenni, viszont Orbán harcairól, Rogán Cilike tündibündiségeiről vagy a felcsúti sportsikerekről majd sokat olvashatnak azok, akik még hajlandóak lesznek ezekre pénzt és időt pazarolni.

Mi az Együttben egyetértünk Petőfivel: szabad sajtó nélkül nem lehet egy nemzetnek sem szabadsága! 

Az elmúlt években az Orbán-rezsim csigolyánként törte el demokráciánk gerincét és kifordította önmagából Magyarországot. Hazánk, amely – új demokráciánk minden gyerekbetegsége ellenére is – két évtizeden át jogállam volt, ahol a törvény a polgárt védte a hatalom önkényétől, mára demokratikus fékeitől és ellensúlyaitól megfosztott ország lett, ahol a törvény a hatalmat védi a saját polgáraitól.

Ezért a kormányváltást követően olyan politikai intézményrendszert építünk fel, amely a hatalom önkényét fékezi, ellensúlyozza, annak korlátokat szab. Helyreállítjuk az alapvető jogok védelmét, a magántulajdon szentségét. Biztosítjuk az érintettek közügyekbe való beleszólását, a nyilvánosság és a szabad sajtó kontrollját a politika felett.

 

-----------------------------------
Klassz lenne, ha csatlakoznál hozzánk.
http://egyuttpart.hu/csatlakozz/
Vagy ha támogatnád a munkánkat!
http://egyuttpart.hu/tamogass/

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr3211782435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása