Berkecz Balázs blogja

Van-e az MSZP-nek erkölcsi alapja fellépni a Fidesz önkénye ellen?

2016. március 24. 07:12 - BerkeczBalazs

Nehéz ma az MSZP helyzete, hiszen rengeteg hitelességi problémával küzdenek, amit csak nehezít az a körülmény, hogy adott helyzetekben nem tudnak gyors és korrekt válaszokat adni. Erre példa Szigetvár MSZP-DK támogatással megválasztott polgármesterének elfogadhatatlan kijelentésiből gerjedt vita, amelynek keretében a szigetvári MSZP elnöke, Kapronczai Zsuzsa tetszését fejezte ki a Mengeléket megszégyenítő, undorító megnyilvánulás iránt, majd elnézően, mi több, kedélyesen kvaterkázott a megszólalóval. Ma már jogosan merül fel a kérdés: van-e az MSZP-nek erkölcsi alapja fellépni a Fidesz önkénye ellen?

tobias_es_puch_by_tury_gergely.png

Tóbiás József, az MSZP elnöke, és Puch László, az MSZP baranyai vezetője (Fotó:

Vegyük át tényszerűen mi is történt:

  1. Szigetvár MSZP-DK támogatással megválasztott polgármestere elfogadhatatlan kijelentéseket tett a felzárkóztatást igénylő gyerekek kapcsán. Szerinte a nem százszázalékos, hátrányos helyzetű gyerekeket "a beteg malacokhoz" hasonló módon elkülönítetten, nem pedig integráltan kellene tanítani. A polgármester nagy visszhangot kiváltó, visszataszító kijelentéseire sem az országos, sem pedig a helyi MSZP részéről nem érkezett tiltakozó vagy elítélő, elhatárolódó nyilatkozat.
  2. Majd a város egyik nem közszereplő polgára még tovább lépett, és egy nyílt levél-szerű posztban kelt a polgármester védelmére kifejtvén, hogy ő nem csak hogy elkülöníteni a "beteg" gyerekeket, de még a tömeges lemészárlásukat is kívánná.
  3. Ezt követően a szigetvári MSZP elnöke, Kapronczai Zsuzsa tetszését fejezte ki a Mengeléket megszégyenítő, undorító megnyilvánulás iránt, majd elnézően, mi több, kedélyesen kvaterkázott a megszólalóval.
  4. A helyi MSZP ilyen megnyilvánulását már én is tűrhetetlennek és a párthoz méltatlannak tartottam, ezért nyílt levélben kerestem meg Tóbiás Józsefet, az MSZP elnökét, hogy valljanak színt, foglaljanak állást a helyi MSZP-elnök elfogadhatatlan viselkedése ügyében.
  5. Mivel nem kaptam választ Tóbiás Józseftől, kedden személyesen látogattam el a DK és az MSZP közös oktatási fórumára, melyen az MSZP részéről részt vett Hiller István, az MSZP szakpolitikusa; Szakács László, az MSZP Baranya megyei alelnöke; valamint Kapronczai Zsuzsa, a helyi MSZP elnöke is. Nekik szegeztem a kérdést, hogy elfogadhatónak tartják-e az MSZP által is támogatott polgármester, valamint a helyi MSZP megnyilvánulásait (jellemző, hogy amikor belekezdtem a kérdésbe, és látszott, hogy az kellemtlen lesz, akkor Hiller István és egy helyi erő megpróbálta belém folytani a szót).
  6. Hiller István a polgármester kijelentéseire csak indirekt módon reagált, azt mondta, hogy ostoba az, aki nem az integrációt támogatja, majd a helyi MSZP elnök ügyében feltett a kérdésemre előbb választ ígért, de nem adott. Szakács László megyei alelnök felszólalt az ügyben, percekig magyarázott, de a helyi MSZP elnök ügyében érdemi választ ő sem adott, és még csak el sem határolódott párttársa viselkedésétől. A szigetvári MSZP-elnök ugyancsak felszólalt a teremben, elhangzott egy kényszeredett bocsánatkérés, de továbbra sem tudjuk, hogyan vélekednek az általuk támogatott polgármester megnyilvánulásáról, és nem adott magyarázatot saját viselkedésére sem.
  7. Így továbbra sem ismerjük az MSZP hivatalos álláspontját, nem láttunk-hallottunk egyértelműen elítélő vagy támogató nyilatkozatot párttagjuk vagy az általuk támogatott polgármester viselkedéséről.

Ma ott tartunk, hogy az MSZP helyi és országos vezetői homokba dugják a fejüket, hallgatólagosan asszisztálnak a gyűlöletkeltéshez és gyermekeket megbélyegző kijelentésekhez, miközben az MSZP honlapján álszent módon arról írnak, hogy a faji megkülönböztetésnek már a csírája is elfogadhatatlan, ezért akkor is fel kell lépnünk ellene, ha egy baráti beszélgetésben, politikai beszédben, vagy jogszabályban bukkan fel.

Az MSZP viszont szégyenteljes módon csak megpróbálja szőnyeg alá söpörni a saját maga mocskát, ahelyett, hogy rendet tenne a saját soraiban.

Ha kormányváltást akarunk, akkor nekünk, magunknak feddhetetlennek kell lennünk mind a gyűlöletkeltés, mind a megbélyegzés tekintetében. Ha kormányváltást akarunk, fel kell lépnünk minden olyan véleménnyel és viselkedéssel szemben, amely a Fidesz elnyomó, megbélyegző és elfogadhatatlan hatalomgyakorlását idézi.

Ha az önmagukat demokratikusnak valló ellenzéki pártok helyi emberei és szervezetei elnézik, hogy az általuk támogatott polgármester "beteg malacokhoz" hasonlítja a felzárkóztatást igénylő gyermekeket, azzal szalonképessé és elfogadhatóvá teszik a Fidesz hatalomgyakorlását is.

Ha az önmagukat demokratikusnak valló ellenzéki pártok helyi emberei és szervezetei jóváhagyólag kvaterkáznak a Mengeléket megszégyenítő véleményeket megfogalmazókkal, azzal ellehetetlenítik az érdemi és hiteles küzdelmet a kormány gyűlöletpolitikájával szemben.

Ha az önmagukat demokratikusnak valló ellenzéki pártok országos vezetése tétlenül nézi, ahogy helyi embereik hallgatásukkal kiszolgálják a Fidesz gyűlöletpolitikáját, akkor hiteltelenítenek minden Orbán Viktorral szembeni küzdelmet.

Most már azt kérdezem Tóbiás Józseftől, Hiller Istvántól és Szakács Lászlótól: hogyan akarnak így hitelesen és határozottan fellépni a Fidesz elnyomó, megbélyegző, a magyar embereket ellehetetlenítő hatalomgyakorlásával szemben, ha saját köreikben sem tudnak vagy akarnak ez ellen fellépni?

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://berkeczbalazs.blog.hu/api/trackback/id/tr918520610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása